Glavne vijesti

Međunarodni džudo turnir ,, 21 Maj“ otvoren danas u Bijelom Polju

Međunarodni džudo turnir ,, 21 Maj“, koji se organizuje povodom Dana nezavisnosti Crne Gore otvorila je danas potpredsjednica Opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić. Na turniru učestvuju ekipe iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova. Pokrovitelj turnira je Opština Bijelo Polje, a podržan je i od   sponzora.

Potpredsjednica Omerhodžić je kazala da je veliko zadovoljstvo što je  povodom jednog od najznačajnijih praznika u novijoj istoriji Crne Gore, Dana nezavisnosti i njegovog  jedanaestogodišnjeg  jubileja orgnizovan međunarodni turnir u džudou, koji nosi ime ovog  posebnog  datuma.

-Ovaj datum  slavi našu nezavisnost, našu istoriju i jača temelje naše sadašnjosti i budućnosti. Posebne pohvale upućujem organizatoru džudo klubu ,,Jedinstvo“, koji je pokazao da je dobar domaćin našim poštovanim gostima. Džudo klub ,,Jedinstvo“ je jedan od glavnih reprezenata sporta u našem gradu, a sama organizacija ovog događaja pokazuje da džudo sport definitivno stanuje u Bijelom Polju. Uvaženim gostima  želim ugodan boravak u našem gradu i da iz Bijelog Polja ponesu lijepe uspomene i da se ponovo vrate. Svim takmičarima želim fer borbu, kazala je potpredsjednica Omerhodžić.  

 

Predsjednik Žurić posjetio Mjesni centar Zaton

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić sa saradnicima posjetio je danas Mjesni centar Zaton, gdje je obišao otkupni centar za poljoprivredne proizvode vlasništvo Ilije Merdovića koji je nedavno završen. Predsjednik je ozvaničio i početak rada fitnes centra ,, Zaton“.

Predsjednik Žurić kazao je da je povod posjete realizacija nekoliko projekta u ovom kraju.

-Realizacijom ovih projekta građani su u najširem smislu riješli nekoliko bitnih problema. Imali smo priliku da budemo gosti uspješnog domaćina, koji je svoje individualno domaćinstvo pretvorio u jednu širu priču, značajnom investicijom od dvjesta hiljada eura uz podršku IRF, pa smo danas bili u prilici da vidimo ozbiljan otkupni centar namijenjen za poljoprivredne proizvode. Zaton je kraj koji je izrazito naslonjen na poljoprivrednu proizvodnju, pa otvaranje ovog centra je izuzetno značajno. Zahvaljujući pregalaštvu preduzetnika Merdovića ovo bi trebalo da se pretvori u još ozbiljniju i širu poslovnu priču uz podršku lokalne uprave, države, a najviše zahvaljujući samom pregalaštvu ovog preduzetnika. Danas smo vidjeli da je završena prva faza ove značajne investicije, što je je ovaj otkupni centar, dok je u drugoj fazi planirana izgradnja fabrike za preradu poljoprivrednih proizvoda i već u narednim danima se očekuje početak radova i na tom objektu. Drugi povod posjete Zatonu je to što je NVO ,,21 Maj Zaton“ ovih dana  okončala realizaciju značajnog projekta, jer je u prostorijama Mjesne zajednice uredila prostor za sportsko rekreatvne sadržaje. Sada u Zatonu imamo jedan od najuglednijih mjesnih centara na području Bijelog Polja. Ovih dana, ovaj kraj će tradicionalno biti domaćin turnira u malom fudbalu, a povodom Dana nezavisnosti Crne Gore. Kada se pominje saradnja sa školom u Zatonu značajno je što smo realizovali aktivnost vezanu za obezbjeđivanje mjerača brzine i time je riješno pitanje bezbjednosti djece koja pohađaju ovu školu. Ističem da je  konačno riješen problem snadbijevanja električnom energijom uz podršku Elektroprivrede i zalaganjem mještana. Na Dan Opštine predprošle godine započeti su radovi i na vodovodu Ribarevine-  Zaton i dalje prema Loznoj, ali smo na dvije hiljde metara radova naišli  na probleme vezane za imovinske odnose i još neke tehničke probleme koje sada rješavamo i narednih dana nastavljamo sa realizacijom i iskoristićemo ovo ljeto i fokusirati se na aktivnosti oko ovog projekta, kao bi smo ovo zančajno životno pitanje u Zatonu riješili, kazao je predsjednik Žurić.

Predstavnik NVO ,,21 Maj Zaton“ Ivan Bojović kazao je da ni stariji građani Zatona nijesu zapantili, da se tokom jedne godine realizuje više kvalitetniih sadržaja.

-Predsjednik je pomenuo projekat Zemljoradničke zadruge, a ovaj  uspješni preduzetnik je aplicirao kod IRF za izgradnju fabrike za preradu, kisjeljenje i vakumiranje kupusa. Značajno je i stavljanje u funkciju dva savremena usporivača brzine, što je od posebnog  značaja za učenike škole u Zatonu, a prema informacijama koje ja imam mi smo jedina ruralna sredina koja posjeduje ove usporivače brzine. Nastavljeni su radovi na poligonu škole i završena je led rasvjeta. Koristim priliku da istaknem da smo za turnir spemili brojna iznenađenja za posjetioce. Razmislićemo da možda turnir pomjerimo za jedan dan, da bi imali bolje vremenske prilike. Pokrovitelji turnira su Opština Bijelo Polje i Turistička organizacija Bijelo Polje, kazao je Bojović i pobrojao ostale sponzore koji  su podržli realizaciju turnira i napomenuo da će turnir ove godine po prvi put biti prenošen preko MNE sport linka.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji održana je danas u Bijelom Polju

Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović kazao je da je prije javne rasprave imao sastanak sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem, na kojem je razgovarano o realizaciji projkta kolektora. Prije nekoliko dana je izdata građevinska dozvola za kolektor i trebalo bi da radovi na tom projektu budu ubrzani. Bilo je riječi i o čišćenju korita rijeka.

-Što se tiče javne rasprave ona se tiče jednog od najživotnijih zakona u Crnoj Gori Zakona o planiranju i izgradnji, a koji je podjednako važan zbog čnjenice da je u njega unesen kao sistemski Zakon o regularizaciji nelegalnih objekata. Tim zakonom smo uprostili i pojeftinili legalizaciju objekta koji su objekti osnovnog stanovanja. Predhodnim zakonom je bilo propisano, da bi se lagalizovao objekat morao se napraviti projekat izvedenog satnja i ispitati sejzmika, što je jako skupo i konplikovano, a i dugo taraje. Odlučili smo da za objekte osnovnog stanovanja pojednostavimo proceduru, kazao je ministar Radulović.

Predsjednik Žurić priredio prijem za atletičara Jedinstva Rista Drobnjaka koji je nedavno osvojio ,, Trofej Beograda

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić priredio je prijem za atletičara Jedinstva Rista Drobnjaka koji je nedavno osvojio "Trofej Beograda", pošto je na 12. međunarodnom atletskom mitingu za mlađe juniore imao najbolji rezultat prema tablici Svjetske atletske asocijacije. Drobnjak je kuglu bacio na 17,57 metara za prvo mjesto, a taj rezultat vrijedi 976 bodova na IAAF tablicama. Predsjednik Žurić čestitao je Drobnjaku veliki rezultat i poželio da nastavi da niže uspjehe i u narednom periodu.

Predsjednik Atletskog kluba Jedinstvo Abaz Kujović kazao je da je  Drobnjak zavrijedio rezultat vrijedan pažnje i poštovanja.

-Atletski klub Jedinstvo je jedan od najboljih sportskih klubova u Bijelom Polju i Crnoj Gori ostvaruje vrhunske rezultate. Samo u toku prošle godine smo osvojili preko 30 zlatnih medalja. Risto Drobnjak je nedavno na Međunarodnom mitingu u Baru oborio crnogorski rekord za mlađe juniore, kada je bacio kuglu 18,47 metara. Osim rekorda, on je ostvario rezultat kojim je obezbijedio učešće na Svjetskom prvenstvu. Pored Drobnjaka velika očekivanja imamo od troje naših takmičara Nastasije Magdelinić, Anđele Drobnjak i Edina Erovića, kazao je Kujović.

Trener Atletskog kluba Jedinstvo Osman Erović kazao je da je Risto Drobnjak ostavrio veliki rezultat.

-Bijelo Polje je grad sa vrhunskim rezultatima u atletici i taj kontinuitet se nastavlja. Predsjednik Žurić nam je obećao, da će za sve što bude neophodno za predstojeća takmičenja pružiti punu podršku. Prema statistici koju imamo u Atletskom savezu rezultat, koji je Risto Drobnjak ostvario je trnutno 6 u Evropi, a on je među 15 ili 20 najboljih bacača u svojoj kategoriji u svijetu, kazao je Erović.

Atletičar Risto Drobnjak koji je osvojio ,,Trofej Beograda”  zahvalio se predsjedniku Žuriću i svima koji su vjerovali u njega.

-Posebnu zahvalnost dugujem mom treneru, koji je od samog početka uz mene. U ovoj sezoni očekujem mnogo, jer su tu Balkansko i Svjetsko prvenstvo, a na Svjetskom prvenstu, koje će se održati u Istanbulu, očekujem maker da uđem u funale, kako bi što bolje predstavio svoj grad, kazao je Drobnjak.

Bjelopoljska delegacija otputovala za Novi Sad na Sajam poljoprivrede

Delegacija Opštine Bijelo Polje na čelu sa predsjednikom Skupštine opštine Džemalom Ljuškovićem u kojoj su predstavnici resornih sekretarijata i poljoprivredni proizvođači otputovala je danas na Sajam poljoprivrede, koji se održava u Novom Sadu.

Ljušković je kazao da su poljoprivreda i turizam prioriteti razvoja Crne Gore, pa i Bijelog Polja. Ukazala se potreba da poljoprivrednici i predstavnici lokalne uprave, uz podršku dva resorna sekretarijata obiđu ovaj prestižni Sajam.

-Ova manifestacija ima i edukativni karakter, pa će ova posjeta biti od velikog značaja. Prošle godine smo bili u Subotici, što je značajno radi razmjene iskustava, kazao je Ljušković.

Proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić u posjeti OK Jedinstvo

Proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić posjetio je danas u Bijelom Polju Ok Jedinstvo i sa najmlađim čalanovima ovog kluba odradio trening.

Grbić je kazao je njegova misija da mališanima prenese ljubav prema odbojci, a danas je iskoristio priliku i da ih informiše o svom kampu, koji će se u julu održati na Zlatiboru.

-Od završetka karijere, moje opredeljenje je da radim sa djecom, odnosno da pomognem odbojci da se razvije na pravi način. Kamp na Zlatiboru je prva prilika da radim sa djecom onako kako ja mislim da je potrebno, a pored iskustva tokom karijere, od velikog značaja će mi za to biti i znanje stečeno na Fakultetu sporta i vizičkog vaspitanja. U okviru kampa realizovaćemo brojne aktivnosti, a najvažnija su tri segmenta: ortopedski, motorička dijagnostika i razvoj odbojke. Djeca će biti podijeljena u grupe, sa njima će raditi licencirani treneri, a i uslovi u kojima će trenirati biće odlični”, kazao je Grbić.

Sportski direktor OK Jedinstvo Bemax, Slobodan Šebek, kazao je da je posjeta Grbića od velikog značaja za afirmaciju odbojke u Bijelom Polju.

-Ovo je pokazatelj da osim takmičarskog dijela, naš klub u velikoj mjeri radi i na popularizaciji odbojke i čini mi se da smo za kratko vrijeme uspjeli dosta toga da uradimo, jer sada imamo oko 40 polaznika škole odbojke. Mi ćemo i u narednom periodu, kroz posjete slavnih odbojkaša i drugim aktivnostima, raditi na unapređenju uslova za rad sa najmlađim kategorija, a vjerujem da ćemo ostvariti naš cilj i da će OK Jedinstvo učestvovati u kvalifikacijama za Ligu šampiona”, rekao je Šebek.

 

Završena 20. sjednica lokalnog parlamenta

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili niz značajnih odluka i izvještaja u nastavku dvadesete sjednice, koja je završena danas.

Izvještaj o realizaciji Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti za period 2010-2015.godine; Prijedlog Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti za period 2017-2021.godine; Izvještaj o realizaciji lokalnog plana za socijalnu inkluziju i razvoj socijalnih usluga-servisa za period 2012-2016.godina; Prijedlog Lokalnog plana za razvoj usluga socijalne zaštite za period 2017-2021.godine; Prijedlog Odluke o dodjeli sredstava za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom koje čine koaliciju „Savez“;Prijedlog Odluke o finansiranju rada geronto domaćica u 2017.godini; Prijedlog Odluke o kriterijumima i načinu određivanja dodatka na zaradu za obavljanje poslova na određenim  radnim mjestima u Opštini Bijelo Polje; Prijedlog Programa o izmjeni Programa podizanja spomen obilježja na teritoriji Opštine Bijelo Polje; Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama odluke o privremenim objektima; Informacija o stanju opštinskih i nekategorisanih puteva na području Opštine Bijelo Polje; Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama odluke o privremenim objektima; Prijedlog Odluke o uvođenju video nadzora i Prijedlog Odluke o odobravanju finansijskih sredstava Opštoj bolnici Bijelo Polje za nabavku vozila za prevoz dijaliziranih bolesnika.

U nastavku sjednice lokalnog parlamenta usvojeni su značajni izvještaji i odluke.

U nastavku sjednice lokalnog parlamenta usvojeni su značajni izvještaji i odluke.

Izvještaj o radu i poslovanju JU Centar za djelatnosti kulture „Vojislav Bulatović–Strunjo“ sa Programom rada za 2017.godinu; Izvještaj o radu i poslovanju JU „Ratkovićeve večeri poezije“ sa Programom rada za 2017.godinu; Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku Savjeta JU „Ratkovićeve večeri poezije“ o usvajanju izmjena i dopuna Statuta; Prijedlog Rješenja o davanju saglasnosti na Program rada JU Muzej Bijelo Polje za 2017.godinu sa finansijskim planom; Izvještaj o radu i poslovanju  JU Centar za sport i rekreaciju Bijelo Polje sa Programom rada za 2017.godinu i Izvještaj o radu i poslovanju JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa“ sa Programom rada za 2017. godinu.

Predsjednik Skupštine opštine Džemal Ljušković, na zahtjev predsjednika Kluba odbornika DPS-a Milka Kovačevića prekinuo je sjednicu, a odbornici i javnost će o nastavku biti blagovremeno obaviješteni.

Održan sastanak Kako aplicirati za Nato kod

Nacionalni koordinator za Nato Dragan Pejanović i predstavnik Ministarstva odbrane, potpukovnik Veljko Mališić, sastali su se danas sa potredsjednicom Opštine Nemšom Omerhodžić, potpredsjednikom Abazom Kujovićem i bjelopoljskim privrednicima. Razgovarali su na temu „Kako aplicirati za Nato kod“.

Potpredsjednik Opštine Abaz Kujović kazao je da članstvo Crne Gore u Nato predstavlja veliku razvojnu šansu privrede Crne Gore.

-Razvoj privrede u Crnoj Gori odvijaće se u tri pravca: prvi pravac je što članstvom u Nato očekujemo veći broj investicija u privredi kojima ćemo brže valorizovati resurse sa kojima raspolažemo i sa kojima ćemo otvoriti nova radna mjesta i obezbijediti brži privredni razvoj u Crnoj Gori. Drugi razvojni pravac je što članstvo u Nato obezbjeđuje veći interes građana država članica Nato-a, biće veća posjeta Crnoj Gori što će doprinositi većem razvoju turizma i indirektno poljoprivredi, a treći pravac je lakši pristup tržištu zemalja Nato alijanse. Za pristup tom tržištu potrebno je obezbijediti Nato kod zbog čega smo danas ovdje. Treba razmotriti pitanje kako aplicirati, dobiti i šta znači Nato cod za privredu Crne Gore, kazao je Kujović.

Nacionalni koordinator za Nato Dragan Pejanović kazao je da je ekonomija srce sistema svake države, a aktuelna je zato što brojimo još dvadesetak dana do formalnog članstva Crne Gore u Nato alijansi.

-Nema ekonomskog rasta, razvoja ukoliko nema bezbijednosti u državi. Vrlo je važno da Španija ratifikuje crnogorski protokol o pristupanju Nato-u. Mi u komunikacionom timu jako vodimo računa da pomognemo svim strukturama u društvu, u onom segmentu koji je njima bitan da koristimo što prije benefite članstva. Ne da čekamo jedan izvjesni period nego ono što treba da uradimo sjutra da uradimo. Važno je da spoznamo značaj podizanja standarda u proizvodnji, u pakovanju, u čuvanju naših proizvoda, koliko je važno da dobijemo Nato kod, takođe koliko je važno da znamo da apliciramo Nato kod. Da li samostalno ili u komunikaciji sa nekim privrednim subjektima zemalja članica Nato-a to je stvar vašeg opredjeljenja, rekao je Pejanović.

Potpredsjednica Opštine Nemša Omerhodžić kazala je da treba u budućnosti da organizujemo još ovakvih sastanaka kako bi približili benefite svega toga, jer je Nato kod namijenjen svim privrednicima u Crnoj Gori.

-Nato kod je kod koji identifikuje i prizvođača i dobavljača ili zastupnika u cijelom procesu i u Nato kodifikacionom sistemu. To je jedan zajednički logistički jezik u kojem svi oni koji apliciraju dobiju Nato kod i imaju svoje mjesto na određenim portalima, rekla je Omerhodžić.

U nastavaku XX sjednice lokalnog parlamenta usvojen Izvještaju o radu predsjednika Opštine za 2016. godinu

 

Danas je u 10.30 nastavljena dvadeseta sjednica Skupštine Opštine koja je započeta u petak, 28.04.2017.godine.

 

Odbornici su se, u dva kruga rasprave, pozitivno izjasnili o Izvještaju o radu predsjednika Opštine i ostvarivanju funkcija lokalne samouprave za 2016. godinu, koji je usvojen sa 21 glasova za, dok protiv nije bio niko.

 

O izvještaju o radu Predsjednika Opštine Bijelo Polje govorili su odbornici Milko Kovačević, Vera Medojević, Vesna Raosavljević, Vidran Kljajević, Ljubomir Zlajić, Tufik Bojadžić, Nermin Bećirović, Mijo Vojinović, Zoran Bošković, Hasan Ramović, Refik Bojadžić i Džemal Ljušković, koji su postavili i brojna pitanja. Predsjednik Žurić je odgovorio na sva pitanja odbornika.

 

-Zahvaljujem se, prvo,i svim političkim subjektima i građanima koji su danas na trgu odali poštu stradalim i time obilježili Dan pobjede nad fašizmom. Svim parlamentarcima se zahvaljujem na racionalnim, objektivnim, ali i nekim neobjektivnim diskusijama iz kojih su se iskonstruisala neka konkretna pitanja, kazao je predsjednik Opštine Aleksandar Žurić.

 

Vlada je opredijelila sredstva u visini od 12 miliona za projekat Đalovića pećine, kao i ukupno 20 miliona za realizaciju valorizacije planine Bjelasice. To su dva krucijalna projekta koja predstavljaju, ne samo lokalni, već i državni interes.

 

Sve ono što smo mogli da riješimo u najbržem mogućem roku smo riješili. Svaka riječ u izvještaju je napisana izuzetno precizno i objektivno. Pokušali smo dati i najbolje prijedloge za njihovo rješavanje. O mnogim od ovih tema smo razgovarali više puta, istakao je Žurić

 

Pokušaću da dam retrospektivu projekata čija realizacija traje duži niz godina. Permanentno u kontinuitetu rješavamo možda i decenijski nagomilane probleme. Pokušali smo dati najbolja rješenja u datom trenutku, za koji sam smatrao da su održiva i za čiju realizaciju ću predano raditi do kraja mog mandata.

 

Kad je u pitanju infrastruktura imamo nekoliko višegodišnjih projekata koje nije bilo jednostavno završiti. Pomenuću samo one koje ove godine realizujemo. Kolektor, posljedni veliki infrastrukturni objekat koji je nezavršen i koji je pred nama. Projekat finansira Evropska komisija po kvalitetno dostavljenom projektu. Za sljedeću fazu smo na čelu liste kod države kako bi i taj dio završili bez kreditnog zaduženja uz podršku centralnih vlasti. Glavni trg se radi iz donacija i to u tri faze. Dio centralne šetališne zone će biti završen do sredine juna, kada nastavljamo do spomenika. Završili smo kvalitetne zgrade fonda solidarnosti. Ne odustajemo od projekta izgradnje nove zgrade škole ‘’Dušan Korać’’, a pokušati da sačuvamo staro arhitektonsko zdanje staro skoro dva vijeka. Nova led rasvjeta se radi, po prvi put i na obilaznici, projekat za most, prilazni put na Opštoj bolnici itd.

 

U putnoj infrastrukturi, koja osim regionalnog značaja, ima i obilježja ulaganja u razvoj ruralnih područja i time pretpostavku za valorizaciju poljoprivrednih potencijala, poslije završetka zaoblaznice, izvode se radovi na posljednjoj dionici regionalnog puta Bijelo Polje – Pljevlja - Žabljak. Ovim se otvaraju nove perspektive Vraneške doline u potpunosti otvara kao prostor za investicije i razvoj poljoprivrede.

 

Treći dio koji je obilježio rad lokalne samouprave u protelohg godini je ekonomski dio. Kroz podsticaj mjera za podršku preduzetnicima imamo izuzetno sposobne privrednike koji su otvorili tri reprezentativna objekta. Otvorena peletara, fabrika za bezdimno sušenje mesa i višenamjenska mljekara ‘’Milkcraft’’ čije otvaranje očekujemo do kraja godine otvaraju mogućnosti upošljavanja značajnog broja nezaposlenih lica, a esencijalno utiču na bolju ekonomsku sliku lokalne privrede. Stabilan otkup poljoprivrednih proizvoda nam je strateški važan, pa tako i mlijeka, poput mesa na primjer.

 

U pogledu zdravstvenih usluga u 2016. godini postignuti su dobri rezultati u organizacionom, kadrovskom i materijalnom jačanju organizacije Opšte bolnice i Doma zdravlja kao i u rješavanju aktuelnih pitanja u cjelini, kroz sprovođenje programskih aktivnosti ovih značajnih institucija. Zahvaljujući partnerskom odnosu Opštine Bijelo Polje, Fonda zdravstva, Ministarstva zdravstva i Svjetske banke, u Bijelom Polju - samo u posljednjih par godina, izgradili smo najsavremeniji Dom zdravlja, vrijedan 3.5 miliona eura, koji svojim uspješnim funkcionisanjem postiže da na najbolji način servisira sve potrebe naših građana za primarnom zdravstvenom zaštitom.

 

Kao i svih prethodnih godina, tako smo se i ove godine trudili da na najljepši način promovišemo ne samo institucije, nego i kulturnu politiku našeg grada, zaključio je predsjednik Žurić.

 

-Predsjednik Opštine je svoju funkciju usmjeravanja, usklađivanja i vršenja nadzora nad radom organa lokalne uprave i službi ostvarivao kroz jedan dinamičan rad u prethodnom periodu. Kroz sjednice kolegijuma i druge radne sastanke sa starješinama organa, Glavnim administratorom i direktorima javnih preduzeća odnosno DOO i ustanova čiji je osnivač Opština, kao i davanjem neposrednih naloga, a sve u cilju adekvatnog praćenja izvršavanja zadataka, sagledavanja problema funkcionisanja i razvoja grada i njihovog bržeg rješavanja, potrošena je velika energija u rješavanju postavljenih problema i zacrtanih zadataka. Bila sam dugo dio tog sistema i dobro znam predanost Predsjednika Opštine i njegovog menadžmenta, posebno u rješavanju socijalnih pitanja građana.Zašto je teško pohvaliti, to priznati, a lako kritikovati, istakla je odbornica Vera Medojević.

 

-Nastavljaju se investicione aktivnosti koje mijenjaju izgled našeg grada i opštine. Čestitam Predsjedniku Opštine na svom angažmanu u prethodnom periodu i na postignutim uspjesima, posebno na podršci Vlade Crne Gore od dolaska premijera Duška Markovića, kazao je Džemal Ljušković, predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje.

 

Osim izvještaja o radu predsjednika Opštine i ostvarivanju funkcija lokalne samouprave za 2016. godinu na dnevnom redu današnjeg zasjedanja su: Izvještaji o radu i poslovanju Centra za kulturu;  JU „Ratkovićeve večeri poezije“; davanje saglasnosti na program rada Muzeja Bijelo Polje za 2017. godinu sa finansijskim planom; kao i izvještaji o radu i poslovanju Centra za sport i rekreaciju i Centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa”; Izvještaj o realizaciji Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti za period 2010-2015.godine; Prijedlog Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti za period 2017-2021.godine; Izvještaj o realizaciji lokalnog plana za socijalnu inkluziju i razvoj socijalnih usluga-servisa za period 2012-2016.godina; Prijedlog Lokalnog plana za razvoj usluga socijalne zaštite za period 2017-2021.godine; Prijedlog Odluke o dodjeli sredstava za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom koje čine koaliciju „Savez“; Prijedlog Odluke o finansiranju rada geronto domaćica u 2017.godini; Prijedlog Odluke o kriterijumima i načinu određivanja dodatka na zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima u Opštini Bijelo Polje; Prijedlog Programa o izmjeni Programa podizanja spomen obilježja na teritoriji Opštine Bijelo Polje; Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama odluke o privremenim objektima; Informacija o stanju opštinskih i nekategorisanih puteva na području Opštine Bijelo Polje; Prijedlog Odluke o uvođenju video nadzora;  Izbor, imenovanja i razrješenja i odbornička pitanja.

Do kraja današnje sjednice usvojeni su Izvještaj o radu i poslovanju DOO „Parking servis“sa Programom rada za 2017,  Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na odluku o kreditnom zaduženju DOO „Parking servis“i Izvještaj o radu i poslovanju Vodovoda „Bistrica“ sa Programom rada za 2017. godinu kome su odbornici dali jednoglasnu podršku. Sjednica je prekinuta u 17.00 časova i biće nastavljena sjutra od 10.00. 

Ranije u dnevni red dvadesete sjednice uvrštena Odluka o odobravanju sredstava Opštoj bolnici za kupovinu vozila za potrebe dijaliziranih bolesnika, a parlament će se izjasniti i o amandmanu Kluba odbornika SNP na Odluku o stipendiranju studenata u našoj opštini, kojim se predlaže da pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti sa prosjekom 8 i više, kao i svršeni maturanti sa odličnim uspjehom.

 

Na prethodnoj sjednici dvadesetog zasjedanja lokalnog parlamenta, koja je održana 28. aprila, odbornici su za sekretara Skupštine Opštine izabrali Ajselu Pačariz, diplomiranu pravnicu, koja je tu funkcija obavljala tokom dva mandata. Usvojeni su i izvještaji o realizaciji Programa rada Skupštine, i poslovanju DOO „Komunalno-Lim“, koje je prvi put od osnivanja do danas, pozitivno poslovalo. Takođe, usvojen je i prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke o dopuni Odluke o davanju saglasnosti na zaključivanje Ugovora o faktoringu na sredstvima iz Egalizacionog fonda za 2017. godinu.

 

 

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, danas su predstavnici Opštine, boračkih organizacija i političkih partija položili cvijeće na spomenik palim borcima u Bijelom Polju.

Tom prilikom predsjednik SO Bijelo Polje Džemal Ljušković je podsjetio da je 9. maj jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovječanstva, koji danas proslavljamo u demokratskom društvu jednakosti.

-Antifašističko opredjeljenje ujedinjene Evrope odražava se u drugim oblicima i danas. Sistemski, preko evropskih standarda, koji utvrđuju vladavinu prava i zaštitu ugroženih pojedinaca i manjina. Evropa, praktično na političkom planu, pokazuje primjer ujedinjavanja demokratskih snaga kada god zaprijeti opasnost fašističkog razmišljanja. Možda upravo to pokazuje značaj koji su u istoriji čovječanstva imali ovi događaji, antifašistički pokret i njegova ideja. Zato Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope predstavlja priliku da se odavanjem počasti stradalima istakne opredjeljenje i orijentacija za očuvanje tekovina ostvarenih tom veličanstvenom borbom i pobjedom. Za nas u Crnoj Gori i Bijelom Polju 9. maj je u proteklih pola vijeka nesporno bio Dan pobjede, jer je tog dana 1945. godine određena naša sudbina i za naredne vjekove. U Crnoj Gori se nikada nijesu osporavale vrijednosti antifašističke ideje, koja je ovaploćena u tome da ovdje svi imamo jednaku vrijednost čovjeka i da niko ne smije biti diskriminisan bez obzira na postojeće razlike, te da je fašistička ideologija globalno zlo u svojoj ideji i nadmoći jednih prema drugima zbog nacionalnih, vjerskih i rasnih razlika i u tome su bjelopoljci uvijek nepodijeljeni. Mi se nijesmo pokazali kao plodno tlo za takvu ideju i sasvim je razumljivo što su nam stariji, koji su nam takvu vizionarsku sudbinu još tada odredili, željeli da nas na to podsjećaju svake godine jer iz simbolike tog događaja izviru i osnove pozitivnih vrijednosti i civilizacijskih dostignuća. Ideja očuvanja mira, ekonomskog i socijološkog aspekta, vladavine prava uopšte posebno poštovanje ljudskih prava. Značaj ovog datuma svakako se ogleda u oslobađanju tadašnje mladosti od totalitarnog režima i stvaranja mogućnosti za slobodom i samostalnošću, izborom, obrazovanjem ali i u rađanju kolektivne svijesti u mladih ljudih o važnosti i značaju antifašizma. Za mnoge Evropljane je 9. maj dan kada je započeta ideja o novoj ujedinjenoj Evropi, ideja koja je trasirala budućnost Evrope u poslednih pola vijeka, kazao je Ljušković.


Predsjednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, Mirko Stanić, istakao je da je 9. maj najznačajniji datum u istoriji cijelog čovječanstva.

-Danas pred ovim veličanstvenim spomenikom obilježavamo dan oslobođenja od fašističke Njemačke, koja je u četvorogodišnjem ratu izazvala smrt miliona nedužnih ljudi. Naša organizacija postoji da bi njegovala tradicije narodnoslobodilačke vojke koja je dala veliki doprinos za konačnu pobjedu nad fašizmom. Na tim primjerima heroja i ljudi koji su žrtvovali svoje živote da bi obezbijedili oslobođenje od okupatora i stvorili nove sociljane uslove, nove i mlade generacije treba vaspitavati, jer se te vrijednosti ne smiju zaboraviti”, naglasio je Stanić.

Strana 1 od 88