Glavne vijesti

Održana 21. sjednica lokalnog parlamenta

Odbornici lokalnog parlamenta na 21. sjednici usvojili su: Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za potpunu eksproprijaciju nepokretnosti; Prijedlog Odluke o ustanovljenju stvarne službenosti u korist MILKRAFT LECHE D.O.O. i Prijedlog Odluke o pokretanju postupka eksproprijacije nepokretnosti za potrebe izgradnje ulice, radi privođenja DUP-a Industrijska zona namjeni.

Crna dama održala koncert u okviru 11. White Field jazz festivala

Bjelopoljska rok grupa Crna dama održala je sinoć koncert u Parku pjesnika, u okviru 11. White Field jazz festivala.

Publici su se predstavili sa starim hitovima ”Ne traži me”, ”Kaži mi”, ”Jedina”, ali su premijerno izveli i novu pjesmu ”Sa sobom vodi me”, koju su nedavno objavili, a koja je najava za novi album.

Crna dama nastala je početkom ’90-ih, objavila jedan album, bila obećavajuće rock ime, a onda se ugasila. Nedavno obnovljena, nema prevelike ambicije, osim da svira što češće.

Bend nastupa sa trojkom iz originalne postave – Ljubiša Ljubo Bulatović (vokal), Veselin Garo Bakić (bubnjevi) i Enes Dreković (bas) – te dvojicom novih, Dženanom Drekovićem (ritam gitara) i Novom Brakočevićem (solo gitara), uz dopisnog člana, gitaristom Vladom Negovanovićem.

White Field jazz festival uspješan

Drugo veče 11. White Field jazz festivala, proteklo je u znaku dobrih svirki bendova iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Austrije. Nastupili su studenti Akademije iz Sarajeva, Dr Wolf and the Children of the Night, Klajazz kvintet iz Crne Gore i akustično elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije.

- Ovo je prvi put da nastupamo na nekom džez festivalu i drago nam je što nam je pružena šansa da se predstavimo u Bijelom Polju, u okviru jednog ozbiljnog projekta. Uloženo je dosta truda i rada i srećni smo što su organizatori to prepoznali. Večerašnji nastup je uvod u predstojeće nastupe u gradovima Bosne i Hercegovine i šire, kazala je za Radio Bijelo Polje studentkinja Akademije iz Sarajeva Lejla Nurković.

- Drugo veče festivala potvrđuje uspješnost Festivala. Jedna izuzetna noć, uz prisustvo brojne publike i u lijepom ambijentu, istakao je direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić.

Publici se predstavio i kvartet bend Dr Wolf and the Children of the night, sa Cetinja, svirajući obrade mješavine bluza i džeza.

- Veoma sam zadovoljan organizacijom festivala, atmosferom i rekacijama publike. Podržavamo ovu ideju, i drago nam je što smo dio toga. Nadamo se da ćemo svake naredne godine imati priliku da čujemo nove bendove, jer ovo do sada je bilo sjajno, kazao je za Radio Bijelo Polje član benda, Vuk Marković.


Klajazz kvintet bend, već drugi put nastupa na White field jazz festivalu, dok se večeras predstavio svirajući muziku francuskog kompozitora Kloda Bulinga, koji je poznat po tome što je spojio klasičnu i džez muziku.

Drago nam je što smo ponovo u Bijelom Polju, sada u jednom ljepšem i intimnijem ambijentu. Večeras smo se predstavili mješavinom klasike i džeza, to je ono iza čega možemo da stanemo kao klasični muzičari, i profesori svojih instrumenata. Prema reakcijama publike smatramo da su uživali u izvođenju“, kazala je članica Klajazz kvinteta, Bojana Brajović.

Akustično elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije, predstavio se posljednji u okviru druge večeri festivala, svirajući mješavinu savremenog akustičnog džeza sa elektronskim elementima i popularnim ritmovima.

Publika će imati priliku da uživa i u rok muzici, jer će sjutra veče sa početkom u 21 sat nastupiti bjelopoljska grupa Crna Dama koja se vratila na scenu, a koja je 1994. godine snimila album ,,Ne traži me".

Ovogodišnji White field jazz festival organizala je JU Ratkovićeve večeri poezije, pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje. Festival je podržala je i Ambasada Austrije u Crnoj Gori, a medijski pokrovitelji su Radio Bijelo Polje i Radio Televizija Crne Gore.

Radio Bijelo Polje

 

U Bijelom Polju počeo 11. Whitefield jazz festival


U predivnom ambijentu Parka pjesnika u Bijelom Polju, sinoć je počeo 11 Whitefield jazz festival, koji je otvorio dekan sarajevske Muzičke akademije prof. dr Senad Kazić, ističući da ovaj Festival Polju na najbolji način proučava, razvija i unapređuje džez.

- Drago mi je što će, pored profesora Sinana Alimanovića, muzičko umijeće pokazati i mladi ljudi, jer je ovo odlična prilika za njihovo predstavljanje. Whitefield jazz festival je početak naše saradnje sa Bjelopoljcima, najavio je Kazić.

U okviru prve večeri 11. Whitefield jazz festivala nastupio je i čuveni džez umjetnik Sinan Alimanović. On je rekao da je uređivačka politika Whitefield jazz festivala izvrsna, što je pokazatelj da struka odlučuje o kvalitetu i repertoaru festivala.


- Ovaj Festival organizuju stručni ljudi iz svijeta muzike. Upravo zbog toga mi je zadovoljstvo što sam opet tu, a posebno mi je drago što će drugog festivalskog dana nastupiti moji student. Posebno je dobro što su ove godine napravljene izmjene u koncepcijskom smislu i što je ove godine Festival isključivo džezerski. Napokon ćemo uživati u pravom tradicionalnom džezu, kakav se svira svugdje u svijetu. Džez je savremena muzika, to je spoj afričkog ritma i evropske harmonije, kazao je Alimanović.

Jedan od najboljih crnogorskih gitarista, Miodrag Šule Jovović, koji je svirao sa skoro svim značajnijim žez sastavima u svijetu, kaže da mu je, ipak, bilo veliko zadovoljstvo što je nastupio sa legendarnim Sinanom Alimanovićem.

- Zaista je čast biti na sceni sa takvom muzičkom legendom. Sa ovog festivala nosim sjajne utiske, nadam se da će ova manifestacija nastaviti svoju tradiciju, a ja ću se svakako uvijek rado odazvati, rekao je Jovović.

Bluz i džez gitarista i vokalista Cravan blues benda, Dragan Đorđević Karlo, kazao je da Bijelo Polje ima sjajnu publiku i mnoštvo ljubitelja džez muzike. On je po četvrti put na ovom Festivalu i ističe da je organizacija sve bolja, te da je pohvalno što je program uvijek drugačiji. Za razliku od Karla, na Whitefield jazz festivalu se prvi put predstavio Đorđe Obradović iz Novog Sada. Ipak on kaže da je malo manifestacija na kojima džezeri mogu da se okupe i da šire džez duh koji imaju.


- Bijelo Polje može poslužiti kao odličan primjer drugim gradovima i nadam se da će ovakvi događaja biti više, jer pravom promocijom može da se uradi mnogo na razvoju džeza. To je muzički pravac koji vole i mladi i stariji, samo što nijesu svjesni toga, ali se nadam da na ovaj način možemo da to probudimo u njima, naveo je Obradović.

O kvalitetu repertora 11. Whitefield jazz festivala govori i nastup pijaniste i kompozitora iz Ukrajine, Rinata Kurmaševa. Kurmašev je multimedijalni umjetnik i izuzetan improvizator, a pisac je i dječije poezije.

U okviru druge večeri festivala, večerasa će nastupiti Akademija jazz bend, Sarajevo, Dr Wolf and the Children of the night, Klajazz kvintet i Akustično - elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer, Austrija.

Whitefield jazz festival organizuje JU Ratkovićeve večeri poezije, uz pokroviteljstvo Opštine Bijelo Polje, ovogodišnju muzičku manifestaciju podržala je i Ambasada Austrije u Crnoj Gori, a medijski pokrovitelji su Radio Bijelo Polje i Radio Televizija Crne Gore.

Foto: Radio Bijelo Polje

 

Predsjednik Žurić čestitao Ramazanski Bajram

Veliki islamski praznik svim vjerskim velikodostojnicima i svim vjernicima čestitao je Aleksandar Žuric, predsjednik Opstine Bijelo Polje.

-Čestitam Vam Ramazanski Bajram uz iskrene želje za dobro zdravlje, mir i blagostanje svakog naseg sugrađanina.

Ovi praznični dani kada preovladavaju plemenita ljudska osjećanja, prilika su da se posjete i okupe svoji najbliži, kao i oni sa kojima dijelimo našu svakodnevnicu.

Zajedničkim snagama, entuzijazmom, nadahnuti ljubavlju prema bližnjima - kako Bjelopoljcima i prilici, izgrađujemo naš grad kao bolje mjesto za život svih budućih generacija.

Tradicionalno dobri odnosi svih građana, naše jedinstvo različitosti, na šta smo posebno ponosni, moraju i u buducnosti biti temelj naše lokalne zajednice

- Želim da ove praznične dane provedete u srećnom porodičnom okruženju i sa svojim prijateljima i komšijama podijelite poruke ljubavi i humanosti za svakog čovjeka.

Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi

Ministarsto javne uprave organizovalo je danas u sali Opštine Bijelo Polje Javnu raspravu o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik Skupštine opštine Džemal Ljušković kazao je da je ovaj dokument  najznačajniji za lokalnu samoupravu.

-Poslije ulaska u NATO  naš sledeći korak  je ulazak u Evropsku uniju, pa je potrebno propise iz ove oblasti, ali i iz svih ostalih uskladiti sa rješenjima najbolje prakse, standardima Savjeta Evrope i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kazao je Ljušković.

Direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu javne uprave  Jadranka Vukčević  kazala je da se razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju u činjenici da je dosadašnja primjena određenih instituta, a koji su od značaja za kvalitet funkcionisanja sistema lokalne samouprave,  ukazala na potrebu za daljim unapređenjem određenih zakonskih rješenja.

-Najznačajnije novine sadržane u Nacrtu zakona odnose se na precizniji način sazivanja prve sjednice novoizabrane Skupštine, tako što su utvrđeni posebni rokovi za zakazivanje i održavanje konstitutivne sjednice  Skupštine opštine, rok za izbor predsjednika Skupštine i ako isti ne bude izabran  u predviđenom roku da će predsjednik Crne Gore raspisati nove izbore čime se svima obezbjeđuje ustavno pravo građana a to je pravo na lokalnu samoupravu. Imajući u vidu da Skupština opštine obavlja značajne funkcije kao što su razvojna, normativna, budžetska, osnivačka i kadrovska, kao i da predsjednik Skupštine vrši ne samo protokolarnu već i kontrolnu funkciju koja se ogleda u njegovom ovlašćenju da se stara o realizaciji njenih odluka, propisano je da je funkcija predsjednika Skupštine isključivo profesionalna. U cilju obezbjeđenja funkcionisanja organa lokalne samouprave predložen je rok da se  predsjednik  Opštine bira najkasnije  u roku od trideset dana od dana konstituisanja Skupštine, kazala je Vukčević.

Usvojene brojne značajne odluke na sjednicama loklanog parlamenta

 

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković kazao je da je aktuelni saziv lokalnog parlamenta ušao u posljednju godinu svog mandata.

- Za pola godine Skupština je ostvarila ono što je bilo planirano za ovaj period. Na predhodnim sjednicama dominantno su bili aktuelni  izvještaji o radu organa i službi lokalne uprave, javnih ustanova i preduzeća. Posebno bih istakao izvještaj o radu predsjednika Opštine organa i službi lokalne uprave koji  je usvojen bez ijednog glasa protiv. Usvojeno je u skorijem periodu oko pedeset odluka. Planiramo da narednu sjednicu održimo tokom jula mjeseca, na kojoj ćemo razmotriti izvještaj o radu Turističke organizacije, Centra za podršku djeci i porodici, Program mjera iz oblasti ruralnog razvoja  i Program mjera iz nadležnosti  Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, ali i nekoliko detaljnih urbanističkih planova. Radimo U lokalnom parlamentu skladno i harmonično i donosimo značajne odluke za građane privredu i vanprivredu, kazao je Ljušković.

Ljušković  ističe da je u planu i rekonstrukcija sale u kojoj se održavaju sjednice lokalnog parlamenta, ali i drugi značajni događaji.

-Tender je već raspisan i očekujemo realizaciju projekta do kraja ove godine, kazao je Ljušković.

 

Predsjednik Žurić priredio prijem za Amilu Kujović koja će studirati na jednom od najboljih svjetskih Univerziteta Prinston u Nju Džersiju.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić priredio je danas prijem za Amilu Kujović koja od septembra počinje da studira biohemijski inženjering na jednom od najboljih svjetskih Univerziteta Prinston u Nju Džersiju.

Predsjednik Žurić čestitao je Amili veliki uspjeh i poželio sreću tokom studiranja i buduće karijere.

Amila je kazala da je Brinston jedan od deset najboljih svjetskih fakulteta .

-Velika mi je čast što ću moći da iskoristim sve te resurse koji se tamo nalaze uključujući najbolje svjetske profesore i najopremljenije laboratorije. Ovaj fakultet primi svega sedam odsto studenata od ukupnog broja prijavljenih ili da budem još preciznija prijavi se trideset hiljada učenika, a bude primljeno samo dvije hiljade. Smjer koji ću studirati je biohemijski inženjering, a nakon studija imam želju da doprinesem toj grani nauke koja je jako perspektivna i razvija se velikom brzinom. Učiću vezano za istraživanje ćelija, genetiku i tehnološke inovacije koje se koriste u medicini, kazala je Kujović.

Osnovnu školu „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome „Luča“. Prve dvije godine Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, takođe, je okončala sa odličnim uspjehom, a zatim završila i Američku školu, United World College u Mostaru u trajanju od dvije godine.

Otvoren 47. Festival dramskih amatera Crne Gore

Poznati glumac Moamer Kasumović svečano je otvorio 47. Festival dramskih amatera Crne Gore u bjelopoljskom Centru za kulturu.

 Kasumović na otvaranju  kazao da je jako značajno što Bijelo Polje ovoliki niz godina gaji ovaj Festival.

 -Nadam se da ćemo iduće ili neke druge godine, Bjelopoljsko pozorište proglasiti profesionalnim, kazao je Kasumović.

Na festivalu je prvo  izvedena predstava ,,Da li je to bila ševa?" po tekstu Efraima Kišona, u režiji Gorana Bjelanovića, predstavili su se glumci grada domaćina. Radi se o komediji sa elementima parodije, satire, tragikomedije.

U okviru Festivala, u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba slika, akademske slikarke Paše Gicić, iz Novog Pazara, a tema postavke je Nacionalni motiv aboridžinskom tehnikom slikanja kroz portret.

Bjelopoljskoj  publici do kraja festivala predstaviće se ansambli  iz Podgorice, Nikšića, Bara, Danilovgrada, Berana, Mojkovca  i  domaćina Bijelog Polja.

Predsjednik žirija 47. Festivala dramskih amatera je reditelj i bard crnogorskog pozorišta Blagota Eraković, a članovi su mladi reditelj Danilo Marunović i glumac Moamer Kasumović.

 

Donacija od pet hiljada dolara za Vodovod Bistrica

Potredsjednica Opštine Nemša Omerhodžić, opštinski menadžer Fahrudin Begović i predstavnici DOO “Vodovod Bistrica “razgovarali su Srnom Sudar koordinatorkom i ostalim predstavnicima američke Agencije za zaštitu životne sredine koja je donirala “Vodovodu Bistrica” pet hiljada dolara.

Potpredsjednica Omerhodžić  je kazala da je donacija namijenjena zaštiti izvorišta.

-Delegacija je zadovoljna kvalitetom vode gledano sa naučnog aspekta i prilikom posjete su saopštili da građani Bijelog Polja piju visoko kvalitetnu vodu. Oni su u našem gradu organizovali i trening o zaštiti životne sredine, a njihov koordinator iz Amerike je obećao da to neće biti zadnja donacija, kazala je Omerhodžić.

Odražan Dan otvorenih vrata za nevladine organizacije

Danas je u sali Opštine Bijelo Polje održan Dan otvorenih vrata za nevladine organizacije.

Potpredsjednica Opštine Nemša Omerhodžić kazala je da je predsjednik Opštine formirao novu komisiju za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

-Konkurs je raspisan prije šest dana i objavljen na Sajtu opštine,  i u roku od šest dana dužni smo da organizujemo Dan otvorenih vrata za NVO  koji smo danas i upriličili. Interesovanje NVO sektora je veliko i danas ćemo odgovoriti na sve nejasnoće i njihova pitanja. Konkurs traje trideset dana,  nakon čega će komisija prispjele projekte analizirati i potruditi se da donesemo pravilnu odluku i izvršimo pravilan odabir svih projekata, kazala je potpredsjednica Omerhodžić.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu  Saida Čikić kazala je da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu zadužen za administrativno-tehničke poslove komisije i čitavog procesa.

-Nakon što je imenovana komisija,  Savjet za saradnju sa nevladinim organizacijama je predložio prioritetne oblasti za ovu godinu, a nakon čega predsjednik prihvatio baš kako je Savjet predložio i donio Odluku o visini sredstava za finansiranje projekata NVO i utvrđivanju prioretetnih oblasti od javnog interesa. Pet prioritetnih oblasti za ovu godinu su marginalizovane grupe, ekonomski razvoj, životna sredina, borba protiv korupcije, kultura i sport. Lokalna uprava je dužna da za potrebe izrade projekata nevladinim organizacijama stavi na raspolaganje strateške, programske i planske akte Opštine Bijelo Polje, kazala je Čikić.

Strana 1 od 90