Glavne vijesti

Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi

Danas je u sali Opštine Bijelo Polje održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik Skupštine opštine Džemal Ljušković kazao je da je ovaj dokument  najznačajniji za lokalnu samoupravu.

-Poslije ulaska u NATO  naš sledeći korak  je ulazak u Evropsku uniju, pa je potrebno propise iz ove oblasti, ali i iz svih ostalih uskladiti sa rješenjima najbolje prakse, standardima Savjeta Evrope i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kazao je Ljušković.

Direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu javne uprave  Jadranka Vukčević  kazala je da se razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju u činjenici da je dosadašnja primjena određenih instituta, a koji su od značaja za kvalitet funkcionisanja sistema lokalne samouprave,  ukazala na potrebu za daljim unapređenjem određenih zakonskih rješenja.

-Najznačajnije novine sadržane u Nacrtu zakona odnose se na precizniji način zakazivanja prve sjednice novoizabrane Skupštine, tako što su utvrđeni posebni rokovi za zakazivanje i održavanje konstitutivne sjednice  Skupštine opštine, rok za izbor predsjednika Skupštine i ako isti ne bude izabran  u predviđenom roku da će predsjednik Crne Gore raspisati nove izbore čime se svima obezbjeđuje ustavno pravo građana a to je pravo na lokalnu samoupravu. Imajući u vidu da Skupština opštine obavlja značajne funkcije kao što su razvojna, normativna, budžetska, osnivačka i kadrovska, kao i da predsjednik Skupštine vrši ne samo protokolarnu već i kontrolnu funkciju koja se ogleda u njegovom ovlašćenju da se stara o realizaciji njenih odluka, propisano je da je funkcija predsjednika Skupštine isključivo profesionalna. U cilju obezbjeđenja funkcionisanja organa lokalne samouprave predložen je rok da se  predsjednik  Opštine bira najkasnije  u roku od trideset dana od dana konstituisanja Skupštine, kazala je Vukčević.

Usvojene brojne značajne odluke na sjednicama loklanog parlamenta

 

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković kazao je da je aktuelni saziv lokalnog parlamenta ušao u posljednju godinu svog mandata.

- Za pola godine Skupština je ostvarila ono što je bilo planirano za ovaj period. Na predhodnim sjednicama dominantno su bili aktuelni  izvještaji o radu organa i službi lokalne uprave, javnih ustanova i preduzeća. Posebno bih istakao izvještaj o radu predsjednika Opštine organa i službi lokalne uprave koji  je usvojen bez ijednog glasa protiv. Usvojeno je u skorijem periodu oko pedeset odluka. Planiramo da narednu sjednicu održimo tokom jula mjeseca, na kojoj ćemo razmotriti izvještaj o radu Turističke organizacije, Centra za podršku djeci i porodici, Program mjera iz oblasti ruralnog razvoja  i Program mjera iz nadležnosti  Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, ali i nekoliko detaljnih urbanističkih planova. Radimo U lokalnom parlamentu skladno i harmonično i donosimo značajne odluke za građane privredu i vanprivredu, kazao je Ljušković.

Ljušković  ističe da je u planu i rekonstrukcija sale u kojoj se održavaju sjednice lokalnog parlamenta, ali i drugi značajni događaji.

-Tender je već raspisan i očekujemo realizaciju projekta do kraja ove godine, kazao je Ljušković.

 

Predsjednik Žurić priredio prijem za Amilu Kujović koja će studirati na jednom od najboljih svjetskih Univerziteta Prinston u Nju Džersiju.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić priredio je danas prijem za Amilu Kujović koja od septembra počinje da studira biohemijski inženjering na jednom od najboljih svjetskih Univerziteta Prinston u Nju Džersiju.

Predsjednik Žurić čestitao je Amili veliki uspjeh i poželio sreću tokom studiranja i buduće karijere.

Amila je kazala da je Brinston jedan od deset najboljih svjetskih fakulteta .

-Velika mi je čast što ću moći da iskoristim sve te resurse koji se tamo nalaze uključujući najbolje svjetske profesore i najopremljenije laboratorije. Ovaj fakultet primi svega sedam odsto studenata od ukupnog broja prijavljenih ili da budem još preciznija prijavi se trideset hiljada učenika, a bude primljeno samo dvije hiljade. Smjer koji ću studirati je biohemijski inženjering, a nakon studija imam želju da doprinesem toj grani nauke koja je jako perspektivna i razvija se velikom brzinom. Učiću vezano za istraživanje ćelija, genetiku i tehnološke inovacije koje se koriste u medicini, kazala je Kujović.

Osnovnu školu „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome „Luča“. Prve dvije godine Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, takođe, je okončala sa odličnim uspjehom, a zatim završila i Američku školu, United World College u Mostaru u trajanju od dvije godine.

Otvoren 47. Festival dramskih amatera Crne Gore

Poznati glumac Moamer Kasumović svečano je otvorio 47. Festival dramskih amatera Crne Gore u bjelopoljskom Centru za kulturu.

 Kasumović na otvaranju  kazao da je jako značajno što Bijelo Polje ovoliki niz godina gaji ovaj Festival.

 -Nadam se da ćemo iduće ili neke druge godine, Bjelopoljsko pozorište proglasiti profesionalnim, kazao je Kasumović.

Na festivalu je prvo  izvedena predstava ,,Da li je to bila ševa?" po tekstu Efraima Kišona, u režiji Gorana Bjelanovića, predstavili su se glumci grada domaćina. Radi se o komediji sa elementima parodije, satire, tragikomedije.

U okviru Festivala, u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba slika, akademske slikarke Paše Gicić, iz Novog Pazara, a tema postavke je Nacionalni motiv aboridžinskom tehnikom slikanja kroz portret.

Bjelopoljskoj  publici do kraja festivala predstaviće se ansambli  iz Podgorice, Nikšića, Bara, Danilovgrada, Berana, Mojkovca  i  domaćina Bijelog Polja.

Predsjednik žirija 47. Festivala dramskih amatera je reditelj i bard crnogorskog pozorišta Blagota Eraković, a članovi su mladi reditelj Danilo Marunović i glumac Moamer Kasumović.

 

Donacija od pet hiljada dolara za Vodovod Bistrica

Potredsjednica Opštine Nemša Omerhodžić, opštinski menadžer Fahrudin Begović i predstavnici DOO “Vodovod Bistrica “razgovarali su Srnom Sudar koordinatorkom i ostalim predstavnicima američke Agencije za zaštitu životne sredine koja je donirala “Vodovodu Bistrica” pet hiljada dolara.

Potpredsjednica Omerhodžić  je kazala da je donacija namijenjena zaštiti izvorišta.

-Delegacija je zadovoljna kvalitetom vode gledano sa naučnog aspekta i prilikom posjete su saopštili da građani Bijelog Polja piju visoko kvalitetnu vodu. Oni su u našem gradu organizovali i trening o zaštiti životne sredine, a njihov koordinator iz Amerike je obećao da to neće biti zadnja donacija, kazala je Omerhodžić.

Odražan Dan otvorenih vrata za nevladine organizacije

Danas je u sali Opštine Bijelo Polje održan Dan otvorenih vrata za nevladine organizacije.

Potpredsjednica Opštine Nemša Omerhodžić kazala je da je predsjednik Opštine formirao novu komisiju za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

-Konkurs je raspisan prije šest dana i objavljen na Sajtu opštine,  i u roku od šest dana dužni smo da organizujemo Dan otvorenih vrata za NVO  koji smo danas i upriličili. Interesovanje NVO sektora je veliko i danas ćemo odgovoriti na sve nejasnoće i njihova pitanja. Konkurs traje trideset dana,  nakon čega će komisija prispjele projekte analizirati i potruditi se da donesemo pravilnu odluku i izvršimo pravilan odabir svih projekata, kazala je potpredsjednica Omerhodžić.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu  Saida Čikić kazala je da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu zadužen za administrativno-tehničke poslove komisije i čitavog procesa.

-Nakon što je imenovana komisija,  Savjet za saradnju sa nevladinim organizacijama je predložio prioritetne oblasti za ovu godinu, a nakon čega predsjednik prihvatio baš kako je Savjet predložio i donio Odluku o visini sredstava za finansiranje projekata NVO i utvrđivanju prioretetnih oblasti od javnog interesa. Pet prioritetnih oblasti za ovu godinu su marginalizovane grupe, ekonomski razvoj, životna sredina, borba protiv korupcije, kultura i sport. Lokalna uprava je dužna da za potrebe izrade projekata nevladinim organizacijama stavi na raspolaganje strateške, programske i planske akte Opštine Bijelo Polje, kazala je Čikić.

Predsjednik Žurić razgovarao sa direktorom Fonda PIO Perovićem

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarao je danas sa direktorom Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore Dušanom Perovićem i predsjednikom Udruženja penzionera Kamberom Smailovićem o pitanjima od značaja za penzionersku populaciju.

Direktor Fonda PIO Perović kazao je da je na sastanku bilo riječi o pitanjima od značaja za penzionersku populaciju.

-Dogovorili smo na koji način da pristupimo svim ovim ptanjima, a prije svega poboljšanju servisa za sve građane kroz uređenje prostorija Fonda  PIO u Bijelom Polju. Što se tiče penzionera razgovarali smo na temu podrške stambenim potrebama, vezano za socijalnu zaštitu i podršku za rad klubova penzionera, ali i o ostalim temama koje su od značaja za penzionere koje možemo zajednički sa lokalnom upravom da poboljšamo. Ističem veliko razumijevanje i podršku lokalne uprave na čelu sa predsjednikom Žurićem vezano za penzionersku populaciju, kazao je Perović.

Ljušković priredio prijem za džudiste

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković  priredio je danas prijem za predstavnike džudo klubova ,,Akademik“ iz Nikšića, ,,Favorit“ iz Bijelog Polja i ,,Arso Milić iz Podgorice. Sastanku je prisustvovao i proslavljeni džudista Srđan Mrvaljević.

Ljušković je čestitao na postignutim rezultatima i poželio sreću vezano za aktivnosti koje su planirane u našem gradu, a vezane su za popularizaciju i promociju ovog sporta.

-Bijelo Polje je grad sporta, a Opština Bijelo Polje je do nedavno izdvajala čak osam posto od ukupnog budžeta za sport, što je jedinstven slučaj u našoj državi. U našoj sredini opredijelili smo se za masovnost i smatramo da je to najbolji vid finanisiranja sporta. Iskoristite znanje izvanrednih trenera, a da medalje nijesu samo san, već stvarnost to su dokazali predstavnici Crne Gore i ovih dana na Igrama malih zemalja u San Marinu osvajanjem zlatnih medalja, a danas su ovdje sa nama Arso Milić i Jovana Peković, kazao je Ljušković.

Trener džudo kluba ,,Favorit“ Enes Camić se zahvalio lokalnoj upravi koja je pokrovitelj kampa  ,,Promocija džudoa među mladima“ koji organizuje ovaj klub već drugu godinu.

Sportski direktor džudo kluba ,,Akademik“ Novica Milović  zahvalio se lokalnoj upravi Bijelog Polja na upriličenom prijemu.

-Značajna je saradnja džudo kluba ,,Akademik“ sa džudo klubom ,, Favorit“, a naš klub će pomoći džudo klubu ,, Favorit“ u smislu administarcije i organizacije, ali i u takmičarskom i trenažnom procesu da bude kao naš klub ,, Akademik“, jer našem klubu samo nedostaje medalja sa Olipijade, a nadamo se da će džudo klub ,, Akademik“ iz veliku podršku države na narednoj Olimpijadi imati i tu medalju, kazao je Milović.

Turnir treće divizije Svjetske lige u odbojci odigraće se u Bijelom Polju od 02. do 04. juna

Turnir treće divizije Svjetske lige u odbojci odigraće se u bjelopoljskoj hali Nikoljac od 02. do 04. juna.

Tim povodom predsjednik Opštine Bijelo Polje upriličio je prijem za selektora Crne Gore Veljka Bašića, selektora Estonije Georgha Cretu, selektora Kineskog Tajpeha, Yu Ching Fanga, kao i Predsjednika odbojkaškog saveza Cvetka Pajkovića i Sekretara odbojkaškog saveza Ivana Boškovića.

Predsjednik Žurić poželio je dobrodošlicu gostima i zahvalio se na izdvojenom vremenu.

-Ove godine odbojkaški klub Jedinstvo nosilac je i osvajač duple krune, to je našem savezu dalo podstrek u pravcu kandidature i realizovanja ovako značajnog događaja, istakao je Žurić.

Crnogorski odbojkaši treći put nastupaju u Svjetskoj ligi, a naša država drugi put organizuje jedan od turnira.

-Nadam se da će sve proteći u najboljem redu, stvorićemo uslove da pobijedi sport. Potrudićemo se da budemo pravi domaćini i prijatelji u vrijeme odvijanja ovakvog događaja u Bijelom Polju i da pobijedi najbolji, kazao je Žurić.


Na turniru će učestvovati selekcije Crne Gore, Estonije, Tunisa i Kineskog Tajpeha, a utakmice će se igrati u sledećim terminima:

Petak, 2. jun u 17 časova: Kineski Tajpeh vs Estonija

Petak, 2. jun u 20 časova: Crna Gora vs Tunis

Subota, 3. jun u 17 časova: Estonija vs Tunis

Subota, 3. jun u 20 časova: Crna Gora vs Kineski Tajpeh

Nedjelja, 4. juna u 17 časova: Tunis vs Kineski Tajpeh

Nedjelja, 4. Juna u 20 časova: Crna Gora vs Estonija

Predsjednik Žurić razgovarao sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić sa saradnicima razgovarao je sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori  Mitjom Močnikom, koji sa  saradnicima i slovenačkim  privrednicima  boravi u radnoj posjeti Bijelom Polju. Razgovarali su na temu  potencijalnih investicija slovenačkih privrednika.

Predsjednik je upoznao delegaciju sa projektima koji se realizuju ili će biti realizovani u narednom periodu  u Bijelom Polju.

- Projekti od posebnog značaja za razvoj turizma, a čija realizacija je u toku su valorizacija Đalovića pećine i planine Bjelasice, a pored ovih realizuju se i drugi značajni projekti. Većinu infrastrukturnih problema smo riješili ili rješavamo, a nadamo se da će u budućnosti dinamičan infrastrukturni  pratiti i  dinamičan ekonomski razvoj, kazao je predsjednik Žurić.

Predsjednik Žurić upriličio je danas prijem za Irenu Madžgalj koja je osvojila priznanja na brojnim takmičenjima

 

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić upriličio je danas prijem za Irenu Madžgalj, koja je osvojila brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a prva je učenica iz Crne Gore, koja je dobila poziv da posjeti Artek i tamo pohađa školu.

Predsjednik Žurić je čestitao Ireni postignute rezultate i  poželio uspjeh i u narednom periodu.

-Irena zaslužuje podršku svoga grada,  jer je uzoran pokazatelj na kojeg treba  da se ugledaju njeni vršnjaci. Velike zasluge za njen uspjeh pripadaju njenom mentoru Rasimu Kasumoviću, kazao je predsjednik Žurić.

Irena je kazala da je odlazak u Artek uslijedio kao nagrada za osvojeno prvo mjesto na Međunarodnom konkursu iz ruskog jezika “Ja želim u Artek”.

-Za konkurs “Ja želim u Artek” saznala sam slučajno, preko jedne ruske društvene mreže, ali mi je jako privukao pažnju. Našla sam detaljnije informacije i odlučila sam da napišem esej i da ga pošaljem. Pisala sam rad nedjelju dana, a u njemu sam opisala svoju ljubav prema ruskom jeziku, ali i želju da posjetim Rusiju, da se upoznam sa njihovom kulturom i tradicijom. Nijesam se nadala prvom mjestu, ali san mi se ostvario. U Arteku sam boravila od 12. marta do 2. aprila, školu sam završila sa odličnim uspjehom, ali je obrazovni sistem mnogo drugačiji od našeg i upotpunjen je praktičnom nastavom. Bili smo podijeljeni u nekoliko timova, u kojima se nalaze isključivo najtalentovaniji učenici, sportisti i umjetnici. U mom timu su bila djeca iz raznih djelova Rusije. Uslovi u školi koja ima preko 600 kabineta su izvanredni, na časovima hemije smo imali i kompletnu opremu za vršenje eksperimenata, a tokom nastave iz fizike radili smo eksperimente sa strujom, što je bilo jako interesantno. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak, svakako jesu časovi informatike, na kojima smo imali zadatak da sklopimo robote, koje smo kasnije programirali da vrše određene operacije. Imali smo i brojne vannastavne aktivnosti, kao i organizovana takmičenja. Uspjela sam da osvojim treće mjesto u pisanju sastava na ruskom jeziku, drugo mjesto u stonom tenisu i prvo u artbolu. Uživala sam u časovima tenisa, plivanja, psihologije, dizajna i novinarstva. Sve što sam do sada postigla, ne bih uspjela bez podrške svoje porodice, posebno brata Novaka. Koristim ovu priliku da se zahvalim i Ambasadi Rusije u Crnoj Gori, Opštini Bijelo Polje, mojoj školi, mentoru Rasimu Kasumović i rezrednoj Snežani Obradović, kazala je Madžgalj.

Irena je u februaru osvojila treće mjesto na Državnom takmičenju iz ruskog jezika u kategoriji srednjoškolaca, a prošle godine prvo mjesto na Državnom takmičenju i  Olimpijadi, ali i brojne nagrade u ranijem periodu.

 

Strana 1 od 90