Danas je u Bijelom Polju održana sjednica Upravnog odbora Zajednice Opština Crne Gore na kojoj su usvojeni nacrt Statuta Zajednice opština Crne Gore, informacija o preduzetim aktivnostima na stvaranju pretpostavki za implementaciju Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o regularizaciji neformalnih objekata.

 Generalni sekretar Zajednice Opština Crne Gore Refik Bojadžić kaže da je Statut Zajednice opština osnovni pravni akt kojim se uređuje način rada i djelovanja Zajednice opština i način kako da organi učine efikasnijim svoj rad, u interesu poboljšanja uslova u kojima rade i funkcio nišu lokalne uprave u Crnoj Gori.

 Predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Aleksandar Bogdanović ističe da se ovim zakonima pomaže opštinama da blagovremeno obezbijede  normativne pretpostavke za ubiranje novog prihoda budžeta opština kojim će se obezbijediti materijalna osnova za bolje vršenje poslova zajedničke komunalne potrošnje i značajno doprinijeti snaženju lakalnih javnih finansija.


 - U tom cilju, Zajednica opština, uz podršku Misije OEPS-a u Crnoj Gori, pripremila je model odluke o komunalnoj naknadi, koji je dostavljem svim opštinama na korišćenje. Takođe, Zakon o regulacijama neformalnih objekata, između ostalog, propisuje da se za privremene neformalne objekte na teritoriji opština, neformalne objekte za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju u roku utvrđenom zakonom, kao i za neformalne objekte za koje je u postupku legalizacije donijeto pravosnažno rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, plaća naknada za korišćenje prostora. Zakon daje ovlašćenje jedinicama lokalne samouprave da uvedu ovaj prihod svojim propisom – odlukom kojom će utvrditi visinu, način i kriterijume plaćanja naknade za korišćenje prostora za neformalne objekte, kazao je Bogdanović.