Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić sa saradnicima posjetio je danas Mjesni centar Zaton, gdje je obišao otkupni centar za poljoprivredne proizvode vlasništvo Ilije Merdovića koji je nedavno završen. Predsjednik je ozvaničio i početak rada fitnes centra ,, Zaton“.

Predsjednik Žurić kazao je da je povod posjete realizacija nekoliko projekta u ovom kraju.

-Realizacijom ovih projekta građani su u najširem smislu riješli nekoliko bitnih problema. Imali smo priliku da budemo gosti uspješnog domaćina, koji je svoje individualno domaćinstvo pretvorio u jednu širu priču, značajnom investicijom od dvjesta hiljada eura uz podršku IRF, pa smo danas bili u prilici da vidimo ozbiljan otkupni centar namijenjen za poljoprivredne proizvode. Zaton je kraj koji je izrazito naslonjen na poljoprivrednu proizvodnju, pa otvaranje ovog centra je izuzetno značajno. Zahvaljujući pregalaštvu preduzetnika Merdovića ovo bi trebalo da se pretvori u još ozbiljniju i širu poslovnu priču uz podršku lokalne uprave, države, a najviše zahvaljujući samom pregalaštvu ovog preduzetnika. Danas smo vidjeli da je završena prva faza ove značajne investicije, što je je ovaj otkupni centar, dok je u drugoj fazi planirana izgradnja fabrike za preradu poljoprivrednih proizvoda i već u narednim danima se očekuje početak radova i na tom objektu. Drugi povod posjete Zatonu je to što je NVO ,,21 Maj Zaton“ ovih dana  okončala realizaciju značajnog projekta, jer je u prostorijama Mjesne zajednice uredila prostor za sportsko rekreatvne sadržaje. Sada u Zatonu imamo jedan od najuglednijih mjesnih centara na području Bijelog Polja. Ovih dana, ovaj kraj će tradicionalno biti domaćin turnira u malom fudbalu, a povodom Dana nezavisnosti Crne Gore. Kada se pominje saradnja sa školom u Zatonu značajno je što smo realizovali aktivnost vezanu za obezbjeđivanje mjerača brzine i time je riješno pitanje bezbjednosti djece koja pohađaju ovu školu. Ističem da je  konačno riješen problem snadbijevanja električnom energijom uz podršku Elektroprivrede i zalaganjem mještana. Na Dan Opštine predprošle godine započeti su radovi i na vodovodu Ribarevine-  Zaton i dalje prema Loznoj, ali smo na dvije hiljde metara radova naišli  na probleme vezane za imovinske odnose i još neke tehničke probleme koje sada rješavamo i narednih dana nastavljamo sa realizacijom i iskoristićemo ovo ljeto i fokusirati se na aktivnosti oko ovog projekta, kao bi smo ovo zančajno životno pitanje u Zatonu riješili, kazao je predsjednik Žurić.

Predstavnik NVO ,,21 Maj Zaton“ Ivan Bojović kazao je da ni stariji građani Zatona nijesu zapantili, da se tokom jedne godine realizuje više kvalitetniih sadržaja.

-Predsjednik je pomenuo projekat Zemljoradničke zadruge, a ovaj  uspješni preduzetnik je aplicirao kod IRF za izgradnju fabrike za preradu, kisjeljenje i vakumiranje kupusa. Značajno je i stavljanje u funkciju dva savremena usporivača brzine, što je od posebnog  značaja za učenike škole u Zatonu, a prema informacijama koje ja imam mi smo jedina ruralna sredina koja posjeduje ove usporivače brzine. Nastavljeni su radovi na poligonu škole i završena je led rasvjeta. Koristim priliku da istaknem da smo za turnir spemili brojna iznenađenja za posjetioce. Razmislićemo da možda turnir pomjerimo za jedan dan, da bi imali bolje vremenske prilike. Pokrovitelji turnira su Opština Bijelo Polje i Turistička organizacija Bijelo Polje, kazao je Bojović i pobrojao ostale sponzore koji  su podržli realizaciju turnira i napomenuo da će turnir ove godine po prvi put biti prenošen preko MNE sport linka.