Pjesnikinja Tanja Kragujević iz Beograda, i Balša Brković iz Podgorice, ravnopravno dijele nagradu ,,Risto Ratković“, saopštio je predsjednik žirija Borislav Jovanović, na jučerašnjoj press konferenciji u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju. Osim Jovanovića, žiri su sačinjavali Blaga Žurić iz Crne Gore, Dragan Jovanović Danilov iz Srbije, Faruk Šehić iz Bosne i Hercegovine i Tomica Bajsić iz Hrvatske.

 Pjesnikinja iz Beograda nagradu je osvojila za knjigu ,,Efekat leptira“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, a Brković za knjigu ,,Crno igralište“ u izdanju Nove knjige.

 U konkurenciji za nagradu Risto Ratković, ove godine pristiglo je 35 knjiga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dok je za nagradu Ratkovićevih večeri poezije konkurisalo 15 rukopisa.

 - Izbor dobitnika nije bio nimalo lak. Dobitnica nagrade Tanja Kragujević je prepoznatljiv znak jugoslovenskog i post-jugoslovenskog pjesništva, skoro pet decenija. Njena zbirka ,,Efekat leptira“ afirmiše najbolja svojstva poezije, gdje su sačuvane savremenosti poetskog bića i njegove misije, dok je Balša Brković jedan od začetnika nove crnogorske književnosti stvarane krajem prošlog i početkom ovog milenijuma. Njegova zbirka ,Crno igralište“ je vizija svijeta sagledanog u jednoj kosmogonijskoj ravni, u kojoj dominira vječiti faustovski sindrom, faustovska šizofrenija poistovjećivanja sa crnim igralištem, i dobro je što se Brković vratio poeziji, kazao je predsjednik žirija, književni stvaralac Borislav Jovanović.

 Jovanović je dodao da su se u uži izbor našli i Nedžad Ibrahimović ,,Mala povijest smrti“, Senka Marić ,,Do smrti naredne“, i Ramiz Huremagić ,,Čekičanje vremena“.

 Pored nagrade Risto Ratković, dodjeljuje se i nagrada Ratkovićeve večeri poezije, za pjesnike do 27 godina. U finale su se plasirali rukopisi pod šiframa: Sehara, Kanun, Poetesa, Epistola, Paris-Teksas, Atlantida.

Nagrade će biti uručene na manifestaciji.