Uručenjem nagrada laureatima Tanji Kragujević i Balši Brkoviću završene su 47. Ratkovićeve večeri poezije.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu ravnopravno podijele Tanja Kragujević za zbirku Efekat leptira i Balša Brković za zbirku Crno igralište.

Predsjednik žirija Borislav Janković, obrazložio je odluku žirija naglasivši da je dobitnica nagrade Tanja Kragujević prepoznatljiv znak jugoslovenskog i post-jugoslovenskog pjesništva skoro pet decenija, dok je Balša Brković jedan od začetnika nove crnogorske književnosti stvarane krajem prošlog i početkom ovog milenijuma.

Tanja Kragujević je kazala da joj je nagrada donijela puno radosti i osjećanje ponosa.

-Posebno se zahvaljujem žiriju na razumijevanju za ovakav jedan pjesnički napor koji čini moj Efekat leptira. Veoma sam polaskana načinom na koji je donijeta odluka, tajnim glasanjem, i ravnopravno sa kolegom Balšom Brkovićem. Počastvovana i srećna nečim što ne bih nazvala smjenom generacija, već dijalogom. Hvala organizatorima na interesovanju za poeziju i na uspomenama na jednog velikog pisca, istakla je Kragujević.

Balša Brković je istakao da mu je drago da ova nagrada nosi ime pjesnika, koji je otkrivao nepregledna prostranstva individue, onoga koji tvori poeziju, i zbog kojeg poezija nastaje.

-Drago mi je što će u ljetopisu ove nagrade moje ime stajati zajedno sa imenom istaknute pjesnikinje Tanje Kragujević i što se sve odvija u gospodskom gradu Bijelom Polju, gradu književnih magova kakvi su bili Ćamil ili Bule. U doba kada se izmišljaju nove riječi da bi laž zvučala prihvatljivo, samo poezija ima moć da zacijeli tu i sve druge bolesti jezika“, kazao je Brković.

Nagrade ovogodišnjim laureatima uručio je Miroljub Ratković.