Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović boravio je danas u radnoj posjeti Bijelom Polju, u okviru koje je na konferenciji za novinare koja je održana na porodičnom gazdinstvu Aličkovića u Bistrici predstavio rezultate tri javna poziva za dodjelu podrške u sektoru stočarstva i mljekarstva.

Simović je kazao da je ovo prilika da razgovarmo sa domaćinima da ih čujemo i da ih razumijemo. Tu smo da čujemo njihove sugestije, očekivanja, njihove probleme i da sve to imamo u vidu prilikom koncipiranja i realizacije naših razvojnih projekata.

-Iz godine u godinu bilježi se sve veći broj korisnika podrške za unaprjeđenje stočnog fonda kroz ovaj javni poziv pravo na podršku ostvarili su i početnici. Nakon sprovedene administrativne kontrole i kontrole na terenu 164 poljoprivredna proizvođača dobila su rješenje o dobrenju potencijalnih investicija u iznosu od 2 miliona i 121 hiljadu eura i milion i 60 hiljada eura bespovratne podrške od Ministarstva. Od 164 odobrene aplikacije najviše je iz sjevernog regiona 110 ili 67 posto, središnjeg regiona 48 ili 29 posto i primorskog regiona 6 ili 4 posto. Realizacijom ovih investicija stočni fond samo u ovoj godini će biti unaprijeđen i kavlitativno i kvantitativno za 761 grlo krupne stoke i 2 hiljade i 639 grla sitne stoke. Kroz ovaj javni poziv nabavljena su grla različitih rasa domaćeg i uvoznog porijekla. Ohrabruje podatak da od 164 korisnika 48 započinje stočarsku proizvodnju i time i oni ispunjavaju kvalifikacioni kriterijum IPARD programa čiju implementaciju očekujemo uskoro, nadamo se do kraja godine. Ministrastvo poljoprivrede i ruralnog razvoja iz godine u godinu pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima i za unaprjeđenje kvaliteta sirovog mlijeka, za nabavku aparta za mužu i opreme za hlađenje mlijeka. Ove godine odobrena je podrška za 220 farmera ukupne investicije su oko 187 hiljada, a odobreno je 112 hiljda eura bespovratne podrške. Od 220 odobrenih aplikacija ponovo je najviše na sjeveru 73 posto, u središnjem dijelu 25 posto i u primorskom regionu 2 posto. Sektor mljekarsta bogatiji je za 212 muznih aparata i 37 laktofriza što će uticati na dalje unaprjeđenje kvaliteta mlijeka. Nepravilno skladištenje stajnjaka ima negativan uticaj na stanje zemljišta, posebno vode i vazduha. U cilju uređenja ekonomskog dvorišta i sprječavanja negativnih efekata za živtnu sredinu Minstarstvo je obezbijedilo ove godine podršku za izgardnju ili rekonstrukciju objekta za sladištenje stajnjaka , nabavku specijalizvanih tankova za lagerovanje, kao i nabavku opreme. Kroz ovaj javni poziv pravo na podršku je ostvarilo 90 poljoprivrednih gazdinstava. Ukupan iznos investicije je oko 320 hiljada eura, a bespovratnapodrška Ministarstva je 190 hiljada eura. Najviše aplikacija pristiglo je iz sjevernog regiona 82 posto, iz središnjeg 16 posto, i iz primorskog regiona 2 posto. Realizacijom ove investicije izgradiće se oko 10 hiljada metara kubnih prostora za smještaj stajnjaka. Realizacijom ova tri javna poziva ukupno je investirano 2 miliona i 625 hiljada eura . Za realizaciju ovih investicija Minstarstvo je obezbijedilo bespovratnu podršku u iznosu od milion i 363 hiljade eura. Ukupno su podržana 474 korisnika i to 73 posto sa sjevera, 24 posto iz centralnog regiona i 3 posto iz primorskog regiona. Na bazi ovih investicija nabavljeno je 761 grlo krupne stoke,2 hiljade 639 sitne stoke, 212 muznih aparta, 37 latofriza i izgrađeno je 10 hiljada metara kubnih prostora za skladišenje stajnjaka, kazao je Simović.

Mithad Aličković kazao je da mu je zadovoljstvo što je Ministarstvo odabralo njegovo domaćinstvo da izvrši prezenaciju ovih projekata.

-Godinama se bavimo tradicionalnom proizvodnjom. Prije 5 godina imali smo ok 20 grla , a dans je oko 100 grla na našoj farmi. Podržani smo više puta gdje smo uredili satajnjake, farmu, kupili novu mehanizaciju i nadmo se i daljoj podrci Minstarstva, istakao je Aličković