Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, vlasnik kompanije Franca Hilmija Franca i predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić otvorili su danas fabriku za bezdimno sušenja mesa u Nedakusima vlasništvo kompanije Franca.

Premijer Marković je kazao da danas svjedočimo o realizovanoj viziji uspješnog privrednika i njegove investicije čija perspektiva već prelazi granice Bijelog Polja i Crne Gore.

-Upravo ova činjenica obavezije Vladu da nastavi sa podrškom ovakvim kompanijama i njihovim razvojnim projektima. Značajni su efekti ove investicije za ravnomjerniji regionalni razvoj. Ovo naročito kroz doprinos razvoju u prioritetnim oblastima turizmu, poljoprivredi, prehranbenoj industriji kao ključni za proširenje proizvodne baze naše ekonomije naročito na sjeveru.Investicija kompanije Franca uticaće na povećanje proizvodnje na individualnim poljprivrednim gazdinstvima, asamim tim i na proširenje proizvodnog asortimana ovog preduzeća. Pored značajnog uticaja na lokalnu poljprivredu imaćemo i nove razvojne mogućnosti u turizmu i trgovini kao povezanim granama štp će se odraziti na ekonomski rast. Crna Gora u prvih šest mjeseci bilježi snažan rast ekonomije, koji je u drugom kvartalu 2017. godine dostigao 5,1 posto, a za pola godine 4,2 posto to je jedna od najviših stopa rasta u Evropi. Ovo je rezultat posvećenosti Vlade programskim ciljevima koji otvaraju nove perspektive za razvoj Crne Gore, kazao je Marković.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kazao je da danas u Biznis zoni u Bijelom Polju otvaramo novu fabriku koja snažno ohrabruje nadu da će naš grad vratiti obilježje nekada ozbiljne privrede na crnogorskom sjeveru.

-Ovo je najznačajniji u nizu poslovnih kompleksa čiji rad pokrećemo u protekloj godini u Bijelom Polju. Otvaranjem ove fabrike kompanije Franca sa značajnim partnerim iz Italije, u prvoj fazi šansu za zaposljenje dobiće više od 70 ljudi, što je za nas posebno značajan aspekt ovog 7 miliona vrijednog projekta, najsavremenijeg ovakve vrste u ovom dijelu Evrope. Značaj ove ugledne kompanije za naš grad je još i veća što pored kontinuiranog investiranja i unaprjeđenja sopstvenih kapaciteta, ovo odgovorno Akcionarsko društvo na visokom nivou razvija svoju uspješnu saradnju sa kooperantima i domaćinstvima i to uglavnom na ruralnom području širom Crne Gore i regiona. Realizacija novih projekata stvorila nam je priliku da u predhodnoj godini budemo gosti uspješnih domaćina koji su svoja individualna domaćinstva pretvorili u značajne investicije u širem kontekstu kao i većih i manjih investitora koji su poslije više decenijskog ulaganja u infrstrukturu našeg grada ipak počeli da prepoznaju Bijelo Polje i sjever kao dobro mjesto za ulaganje i oplodnju svog kapitala, kazao je Žurić i podsjetio na brojne stimulativne mjere i aktivnosti lokalne upave.

Izvršni direktor kompanije Hilmija Franca je rekao da je prije 27 godina započeo sopstveni biznis sa dva zaposlena, da bi danas mala porodična firma prerasla u mesnu industriju sa savremeno opremljenim proizvodnim pogonima koji zadovoljavaju visoke evropse standarde u pogledu opreme, tehnologije i kvaliteta.

-Kupovina većinskog paketa akcija EKO MESA 2003 godine predstavlja najvažniji momenat i prekretnicu u bržem rastu i razvoju kompanije. Značajan faktor uspjeha kompanije čine radnici: kako oni bivši, tako i oni koji su danas zaposleni u Mesopromet grupi, njih 1 315, a koji svojim radom i zalaganjem doprinose da ova kompanija iz dana u dan bude sve uspješnija, kojima zaista dugujemo veliku zahvalnost. Kao vrhunac mog dosadašnjeg rada danas predstavljam novu fabriku u ovom industrijskom kompleksu. Mesopromet je na tržištu prepoznat kao nosilac razvoja Sjevera, siguran partner i SERVIS individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ne samo kada je riječ o otkupu tržišnih viškova krupne i sitne stoke, već, i u dijelu otkupa stočne hrane i mliječnih proizvoda. Sa mrežom od 30-tak kooperantskih farmi za tov junadi godišnje proizvedemo oko 1 300 tona junećeg konzumnog mesa, a u saradnji sa 8 kooperantskih farmi za tov pilića, na domaće tržište godišnje plasiramo oko 1 500 tona domaćeg proizvoda.Na ovaj način dajemo veliki doprinos snažnijem razvoju primarne proizvodnje, razvoju porodičnog biznisa na selu kao i povećanju zapošljavanja mladih ljudi.Povod našeg današnjeg okupljanja je puštanje u pogon fabrike za proizvodnju bezdimnih suhomesnatih proizvoda po tehnologiji jedinstvenoj na ovim našim prostorima, u skladu sa svim standarima za proizvodnju bezbjedne hrane i zaštite životne sredine. Fabrika se prostire na preko 4000 m2, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo preko sedam miliona eura. U prvoj fazi godišnji kapacitet iznosi 1 300 tona gotovog proizvoda. Stvarajući novu vrijednost – kvalitetan proizvod koji u bilo kojem dijelu svijeta može biti konkurentan – doprinosimo razvoju i povećanju zaposlenosti. Ovaj projekat je posebno značajan i po tome što je omogućio otvoranje 70 -ak novih radnih mjesta. Cilj ove investicije je i izgradnja kapaciteta koji će pored domaćeg, ponuditi proizvod vrhunskog kvaliteta i inostranom tržištu, prije svega zemljama u okruženju, i zapadne Evrope. Sa ponosom mogu istaći da smo nosioci i evropskog izvoznog broja, što predstavlja novi iskorak crnogorske privrede u unapređenju standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane. Značaj i veličinu ovog projekta prepoznale su i podržale kako domaće tako i strane finansijske institucije. Naročito bih istakao podršku koju smo dobili od Sekretarijata za razvojne projekte koji je u sklopu Ministarstva ekonomije, lokalne samouprave kroz projekat biznis zona, investiciono razvojnog fonda.

Posebnu zahvalnost dugujem svim stručnim službama i firmama koje su učestvovale u ovom projektu, prije svega italijanskoj kompaniji MADEFRIGOR, koji je bio nosilac ovog posla, istakao je Franca.