Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarao je danas sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem o projektima iz oblasti kulture od značaja za Bijelo Polje.

Predsjednik Žurić zahvalio se ministru Bogdanoviću što je u prvim radnim danima na poziciji ministra kulture procijenio da je bitno da među prvim opštinama posjeti Bijelo Polje.

-Bijelo Polje je vema važna tačka na kulturnoj mapi regiona i tema razgovora je bila kako unaprijediti sve ono što su elementi te činjenice, sami rad ustanova koji su nosioci ovih poslova i manifestacije koje uz podršku Ministrastva kulture i Vlade u najvećoj mjeri uz tehniču i organizacionu realizaciju naše dvije javne ustanove koje se bave kulturom u Bijelom Polju uspješno sprovodimo već decenijama u našem gradu, po čemu je naš grad u dobrom dijelu između ostalog prepoznatljiv. Ministar Bogdanović je neko ko razumije probleme, sarađivali smo kroz Zajednicu opština i neko je ko uvijek podržava zdrave inicijative. Znajući i vjerujući u ljude koji u lokalnoj upravi pripremaju inicjative, daju ideje, formulišu ih i artikulišu u oblike koji su prihvatljivi kroz projekte, siguran sam da ćemo u kratkom vremenu imati konkretniju podršku za rad ovih javnih ustanova u oblasti kulture, posebno  projekta četiri festivala po kojima je Bijelo Polje prepoznatljivo i niza drugih manifestacija koje  se gotovo svakodnevno održavaju u našem gradu u okviru ove dvije javne ustanove. Danas smo dogovrli projektovanje, a zatim i izgradnju kroz kapitalni budžet  novog multimedijalnog objekta u blizini Muzeja sa otvorenom ljetnjom pozornicom, što je i najvažniji rezultat današnjih razgovora. Razgovarano je i o rekonstrukciji pozorišne sale, što će biti pretpostavka za profesionalizaciju ili bar poluprofesionalizaciju Bjelopoljskog pozorišata, razgovarano je  o izmještanju Muzičke škole iz objekta Centra za kulturu, jer je u toku tender za izgradnju škole Dušan Korać u čijem aneksu će se naći moderan novi prostor  za Muzčku školu, moguće je i pretvaranje Gradske čitaone u Gradsku biblioteku, kazao je Predsjednik Žurić.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da ga posebno raduje što je Opština Bijelo Polje među rijetkim koja je ispoštovala zakonske odredbe koje se tiču i reorganizacije pojednih institucija, što je ovdje formiran Savjet za kulturu, da je istovremeno započeta aktivnost oko izrade programa za kulturu koji treba finalizovati.

-Opština Bijelo Polje je prepoznata kao Opština koja primjenjuje sve te zakonse obaveze, pa i obavezu iz Zakona o muzejskim djelatnostima kada i i formirana Javna ustanova Muzej Bijelo Polje. Želim da  istaknem i da pozovem predstavnike lokalne uprave da u punoj koordinaciji sa Ministarsvom kulture apliciraju za projekte iz oblasti stvaralaštva. Mi smo raspisali konkurs krajem decembra koji će trajati do 10. februara i tu kroz program razvoja sjevera možemo podržati i aktivnosti  Opštine Bijelo Polje, institucije, ustanove, ali i određene kulturne stavraoce. Kroz taj segment mi smo izdvojili značajna sredstva  za sjever imamo preko 280 hiljda eura. Ono gdje vidim veliku mogućnost je djelovanje ka fondu kreativna Evropa. To je najveći Fond Evropske unije koji je namijenjen za umjetnost i kulturu gdje takođe Ministarstvo kulture pruža podršku i možemo podržati sve one projekte za koje procijenite da su od posebnog interesa za Bijelo Polje. Uvijek je zadvoljstvo podržati projekte poput Ratkovićevih večeri poezije koji Minstarsvo kulture podržava sa 40 hiljada eura na godišnjem nivou kao ustanovu i manifestaciju od posebnog značaja. Pored ovog Festivala  značajni su i brojni drugi festivali, a pomenuću još Festival tamburaša, Festival dramskih amatera i pozorišnu produkciju Centra za kulturu.

Bogdanović je kazao da se je  razgovarlo i o izgradnji multimedijalnog centra, kao i o više drugih projekata.

Ministar Bogdanović i predsjednik Žurić obišli su danas JU Ratkovićeve večeri poezije, JU Muzej i JU Centar za kulturu.