Magistar ekonomskih nauka Petar Smolović izabran za predsjednika Opštine Bijelo Polje na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta.

 

Petar Smolović, rođen je u Bijelom Polju 1979. godine. Magistar je ekonomskih nauka, smjer Međunarodne finansije. Bio je komercijalni, zatim i izvršni direktor D.O.O. „Imperijal“, firme koja  je dobitnik Nagrade „3.januar“- najvećeg opštinskog priznanja. Radio je i u Atlas mont banci i fondu kao investicioni menadžer i regionalni koordinator, zatim u Nex montenegro berzi kao stručni savjetnik, broker i investicioni menadžer, bio je i konsultant i vođa tima za reformu više zakona penzionog sistema u Projektu Svjetske banke u kabinetu potpredsjednika Vlade, stručni saradnik na projektima Instituta za strateške studije i prognoze Podgorica,  saradnik na USAID Projektu razvoja biznisa u Crnoj Gori i Centru za preduzetništvo Podgorica. Član je Udruženja ekonomista Crne Gore, Asocijacije menadžera Crne Gore, Montenegro Biznis alijanse i Američke privredne komore u Crnoj Gori. Ima više objavljenih naučnih radova.

Dana 06.05.2016.godine Skupština opštine Bijelo Polje dala je saglasnost na izbor Petra Smolovića za potpredsjednika Opštine. Poslanik je u Skupštini Crne Gore za mandatni period 2016-2020 godina. Član je Odbora za ekonomiju i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. Član je predsjedništva Košarkaškog saveza Crne Gore.

Smolović se nakon izbora na dužnost predsjednika Opštine i polaganja svečane izjave zahvalio odbornicima na ukazanom povjerenju koje će se truditi da opravda.

-Siguran sam da ću biti predsjednik svih građana Bijelog Polja. Na novoj  dužnosti svoje aktivnosti fokusiraću u tri pravca. Prvi unutar institucija Opštine,  a to je nastavak stabilizacije opštinskih finansija, optimizacija  radne snage kroz reorganizaciju i profesionalizaciju koju predviđa novi Zakon o lokalnoj samoupravi. Drugi pravac je nastavak realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata koji treba da stvore preduslove za privatne investicije i otvaranje novih radnih mjesta, kako bi zadržali mlade ljude u Bijelom Polju. Treći i najvažniji  koji Bijelo Polje čini prepoznatljivim i van granica Crne Gore,  a to je međunacionalni i međuvjerski sklad koji imamo a koji su nam generacije ostavile u nasljeđe. Zadatak svih nas zajedno  je da taj sklad očuvamo i unaprijedimo jer on je zalog naše evropske budućnosti. Ono što očekujem od zaposlenih u opštinskim  organima je predani rad i maksimalna odgovornost i stručnost u izvršavanju zadataka, kao i tranzicija svijesti da građanin mora biti u fokusu naših odluka. Svi službenici i rukovodioci moraju imati svijest da smo mi servis građana i da smo ovdje zbog njih. Pozivam sve odbornike, nevladine organizacije, privrednike, dijasporu  a iznad svega građane  da sarađujemo na svim otvorenim temama kako bi zajedno došli do najboljih rješenja. Dobrodošli su svi  kojima je Bijelo Polje u srcu a dobrobit građana prioritet. Koristim priliku da se zahvalim prethodnom predsjedniku Aleksandru Žuriću, sa kojim sam imao čast sarađivati i zahvaljujem mu se na izuzetnom doprinosu koji je Bijelom Polju dao u svakom pogledu. Veliki je izazov održati ovaj tempo razvoja. Siguran sam da će gospodin Žurić na sledećoj poziciji još više doprinositi Bijelom Polju sa višeg nivoa. Krajnji cilj svih mjera i odluka,  koje svakodnevno realizujemo je evropski kvalitet života u Bijelom Polju za koji sam siguran da ćemo u dogledno vrijeme ostvariti. Prilikom predlaganja budžeta u bliskoj budućnosti izložiću duži ekspoze sa planom rada, zaključio je novoizabrani predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

Novi članovi Savjeta Radija Bijelo Polje su Bojana Brajić, master na studijskom programu Geografija, Zdravko Janjušević, menadžer – smjer Poslovni menadžment,  Blagoje Vujisić, profesor ruskog jezika i književnosti  i Mehmed Suljević, diplomirani likovni umjetnik. Peti član Savjeta iz oblasti  kulture i sporta,  biće naknadno  izabran na ponovnom konkursu.

Skupština je danas usvojila i predloge odluka o pristupanju izradi Statuta Opštine i Poslovnika Skupštine Opštine, Odluke o prenosu prava  raspolaganja na nepokretnosti Eparhiji Budimljansko-Nikšićkoj, kao i formiranju radnih grupa za praćenje realizacije projekata Đalovića pećina i Bjelasica.