Ministarstvo  za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore organizovali su danas u Bijelom Polju,  za opštine sjevernog regiona, prezentaciju zakonodavnog i strateškog okvira za unapređenje položaja i žaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom i prezentaciju Modela za izradu lokalnog akcionog plana koji treba da donese svaka opština.

Cilj radionice je da se predstavnici/ce lokalnih samouprava, koji su nadležni za pripremu i implementaciju lokalnih akcionih planova, upoznaju sa navedenim strateškim i zakonodavnim okvirom i obavezama iz navedenih dokumenata.

Petar Smolović, predsjednik Opštine Bijelo Polje, kazao je da je Bijelo Polje među prvim opštinama usvojilo akcione planove u oblasti invalidnosti, otvorilo prvu kancelariju u Crnoj Gori za osobe sa invaliditetom pri Sekretarijatu za lokalnu samuopravu.

-Kada su ustanove socijalne i dječije zaštite u pitanju, možemo se pohvaliti da smo lideri u Crnoj Gori. Osnovali smo prvi Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju po čijem modelu danas funkcioniše njih deset. Osnovali smo prvi i jedini Centar za podršku djeci i porodici-za djecu žrtve nasilja kao i prvu i za sada jedinu Malu grupnu zajednicu za djecu sa smetnjama  u razvoju, a koja su bez roditeljskog staranja. Sproveli smo i brojne druge aktivnosti koje su u interesu ove ciljne grupe. Prošle godine smo usvojili LPA iz oblasti invalidnosti za period  2017-2021. godine. U planu je donošenje Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja i zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom za predstojeći četvorogodišnji period, istakao je Smolović.

U ime Zajednice opština Crne Gore, prisutne je pozdravio generalni sekretar  Refik Bojadžić, a o zakonodavnom okviru govorio je predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Admir Mustajbašić. Zakonodavni i strateški okvir u oblasti antidiskriminacije i model Akcionog plana za implementaciju Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti predstavila je Aleksandra Popović, samostalna savjetnica  u Direktoratu za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda. O modelu Akcionog plana za implementaciju Strategije za integraciju lica sa invaliditetom govorile su Jelena Raičević, samostalna savjetnica  za građevinarstvo u  Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje, koja je i predsjednica Odbora za društvene djelatnosti Zajednice opština.