Posle sastanka koji je predsjednik Opštine Bijelo Polje mr Petar Smolović imao sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp, osim interesovanja investitora za oblast turizma i energetike, od strane ambasadorke iskazana je inicijativa za projekte aktivizma građana i obrazovanja mladih i razvoja društvenog preduzetništva, a pokrenut je i program ‘’Aktivizam mladih’’ kroz kreiranje određenih socijalnih akcija, odnosno novih inicijativa.

U okviru programa koji sprovodi Vlada Velike Britanije, Kancelarija za inostrana pitanja i Komonvelt (FCO), organizuje se Chevening stipendija koja omogućava sticanje jednogodišnje magistarske diplome svih struka na bilo kojem univerzitetu u Velikoj Britaniji.

Chevening je međunarodni program školovanja koji organizuje Vlada Velike Britanije, a usmjeren je ka profesionalnom i akademskom razvoju uspješnih visokoškolaca. Program obuhvata ukupno 1500 kandidata širom svijeta koje odabira Ambasada i Komisija koju ona formira, posle obavljenih testiranja, između ostalih i iz engleskog jezika.

Ove popularne stipendije dodeljuju se osobama sa dokazanim liderskim potencijalom koji takođe imaju jake akademske pozadine. Stipendija nudi potpunu finansijsku podršku za studiranje za bilo koju magistarsku diplomu na bilo kojem univerzitetu u Velikoj Britaniji, a takođe pruža pristup širokom spektru ekskluzivnih akademskih, stručnih i kulturnih iskustava. Chevening takođe organizuje ekskluzivni program događaja i aktivnosti, omogućavajući naučnicima da iskuse britansko nasleđe i istoriju, razgovaraju o međunarodnoj politici i sarađuju sa predavačima i nekim od najsvjetlijih svjetskih umova na nizu akademskih, kulturnih i društvenih događaja.

Chevening nudi jedinstvenu priliku budućim liderima, donosiocima odluka, menadžerima i ljudima od uticaja u bilo kojoj sferi da se profesionalno i akademski razvijaju, razvijaju mrežu, upoznaju britansku kulturu i grade pozitivne odnose sa Velikom Britanijom.

Aplikacije za stipendije Chevening programa u Velikoj Britaniji otvorene su do 6. novembra 2018. za mogućnosti studiranja u Velikoj Britaniji u školskoj 2019/2020. godini.

Prijave se mogu dostaviti putem sajta www.chevening.org/apply.