Sekretarijat za lokalnu samoupravu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu, Svjetskog dana hrane i Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, organizuje radionice u MZ Godijevo i Pavino Polje.

Sekretarijat sprovodi ove aktivnosti u kontinuitetu već godinama, preko svoje Kancelarije za rodnu ravnopravnost Opštine Bijelo Polje, a ove godine u saradnji sa Sekretarijatom za ruralni i održivi razvoj, Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja u Bijelom Polju.

Cilj održavanja radionica je da upozna učesnike/ce sa značajem ovih datuma i važnosti uloge žene na selu, njihov doprinos u proizvodnji zdrave hrane i korišćenju prirodnih resursa u cilju borbe protiv siromaštva.

Učesnici radionice su imali priliku da se upoznaju sa značajem ovih datuma i važnosti uloge žene na selu, njihov doprinos u proizvodnji zdrave hrane i korištenju prirodnih resursa u cilju borbe protiv siromaštva.

-Neophodno je animirati žene na veće brigu o reproduktivnom zdravlju i važnost prevencije, kao i značaju proizvodnje i konzumiranja zdrave hrane za psiho fizičko zdravlje, koje je neophodno za pravilno funkcionisanje i život svake žene u interesu nje kao pojedinke, porodice i cijelog društva. Ženski doprinos u radu na selu je nemjerljiv jer su tu sati neplaćenog rada za brigu o imanju, domaćinstvu i porodici i potrebno je da cijela zajednica učini napor da olakša položaj žena na selu, približi im informacije koje će im pomoći u svakodnevnom radu i životu. Promocija programa koji se bave unapređenjem života na selu i ekonomskim osnaživanjem kroz mjere kreditiranja i udruživanja omogućiće i veći napredak cjelokupne zajednice, kazala je Siada Čikić sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

U fokusu je važnost žene i njene uloge u porodici. Žene imaju jako bitno ulogu u razvoju i vaspitanju djece, ističe Danijela Femić, psihološkinja u JZU Dom zdravlja.

-Najviše vremena provode radeći na imanju, spremanju zdrave hrane i brinući od djeci. Međutim u tom procesu ne vode previše računa o sebi i svom zdravlju. Kako su naglasile za pomoć se obraćaju samo onda kad bolest nastupi. Potrebno je da budu svjesne da je prevencije prvi i najbitniji korak u očuvanju zdravlja. Potrebno je raditi na podizanju svijesti kod žena na selu o očuvanju kako psihičkog tako i fizičkog zdravlja, naglašava Femić.

Vanja Mašković, defektološkinja u Centru za socijalni rad Bijelo Polje je govorila o rodno zasnovanom nasilju koje međunarodno pravo definiše kao svaki čin rodno zasnovanog nasilja koji rezultira ili je vjerovatno da će rezultirati fizičkom, seksualnom ili mentalnom povredom ili patnjom žena.

Razgovor se vodio na temu mitova i stereotipa o rodno zasnovanom nasilj i o njihovoj štetnosti jer imaju tendenciju da krive one koji su preživjeli nasilje umjesto da počinioce nasilja smatraju odgovornim za njihovo ponašanje.

Prisutne je upoznala sa postojanjem Multidisiplinarnog tima u okviru Centra za socijalni rad, usluga u lokalnoj zajednici, postojanju JU Centar za podršku djeci i porodici koji pruža mogućnost smještaja žrtvama porodičnog nasilja kao i o vrstama nasilja i zaštitnim mjerema koje se izriču počiniocima nasilja. 

Opštinu Bijelo Polje karakteriše veliki broj sela u kojima živi polovina ukupnog broja stanovnika opštine. Suzana Rovčanin samostalna savjetnica u Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj je prezentovala Program mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja za 2018 godinu.

Sa ciljem sprečavanja depopulacije ruralnog područja opštine traži se način otklanjanja uzroka odlaska ljudi sa sela. Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj sprovodi aktivnosti koji se odnose na unapređenje ekonomskih aktivnosti na seoskom području kroz unapređenje zdravstvenih, obrazovnih kulturnih, socijalnih i drugih usluga, a sve kroz podsticajne mjere. Poseban značaj mogu da imaju aktivnosti koje nijesu vezane isključivo za primarnu poljoprivredu, a koje takođe podrazumijevaju upošljavanje radne snage na selu.

Program obuhvata 10 podsticajnih mjera, i to: podsticaj proizvodne i prerađivačke djelatnosti na ruralnom području, podsticaj za nabavku specijalnih vozila sa mini hladnjačama za prevoz voća i povrća, razvoj društvenog života na selu, promocija i edukacija iz oblasti ruralnog i održivog razvoja, održivo korištenje planinsih pašnjaka, podrška za nabavku bioloških i organskih preparata za zaštitu zemljišta i biljaka, održivo korištenje zemljišta, podrška osnivanju i funkcionisanju kooperativa. Dvije podsticajne mjere se odnose na održivi razvoj, kroz ublaženje i smanjenje uticaja prirodnih hazarda (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) i očuvanje brojnosti grla stoke.

Poseban osvrt je dat na značaju udruživanja i osnivanja kooperativa jer poljoptivredu u Bijelom Polju karakteriše usitnjeni posjedi i veliki broj malih proizvođača.Tako usitnjeni, proizvođači imaju problem sa prodajom svojih proizvoda jer se na tržištu traže velike količine. Sa druge strane, kao sitni proizvođači ostaju van domašaja raznih vidova podsticaja i kreditiranja od starne evropskih fondova. Da bi bili konkurentnii na tržištu, i odgovorili potražnji za većim količinama i da bi zadovoljili pomenute vidove podsticaja i podrške, potrebno je proizvođače udružiti, jer na taj način može se odgovoriti potrebama tržišta hrane i unaprijediti proizvodnju, a smanjiti proizvodne troškove.