U Opštoj bolnici u Bijelom Polju danas je svečano pušten u rad novi CT skener aparat vrijedan 330.000 eura. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, ministar zdravlja Kenan Hrapović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Direktorica Opšte bolnice Bijelo Polje Biserka Bulatović kazala je da smo svjedoci da se u Crnoj Gori dešava medicinski pomak u smislu obnavljanja opreme u svim zdravstvenim ustanovama.

-Nakon Opšte bolnice Nikšić koja je nekoliko dana prije nas pustila u rad novi skener, Kliničkog centra u Podgorici koji je dobio najsavremeniju magnetnu rezonancu došla je na red i naša bolnica. Nabavkom novog multislajsnog CT aprata našim pacijentima omogućena je najpreciznija dijagnostička usluga ove vrste, a zbog mogućnosti koje aparat nudi sigurno će se i broj procedura koje se na njemu rade povećati. Ono što je za pacijente važno da je zona zračenja minimalna. Aparat će biti dostupan 24 časa svim pacijentima, a liste čekanja nema jer se svi pregledi zvrašavaju u roku od 30 dana. CT uređaj koji danas puštamo u funkciju nije početak, ali jeste jedan od glavnih izazova. Zahvalni smo Ministarstvu zdravlja što su omogućili da od početka godine dobijemo biomikroskop sa aplanacionim tonometrom, OCT uređaj za potrebe oftamološke ambulante, tred mil za potrebe kabineta za ergometriju, biohemijski analizator, mikrotom za potrebe službe za patologiju, a u planu je i nabavka dva ultrazvučna aparata sa linearnom i abdomenalnom sondom kao i jednog aparata sa kardiološkom sondom, kompjuterizvano vidno polje i aparat za skrining sluha kod novorođenčadi. U tekućoj godini Vlada je iz budžeta za nabavku opreme za Opštu bolnicu Bijelo Polje potrošila 540.771 eura, istakla je Bulatović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje mr Petar Smolović ističe da skener podiže na znatno viši nivo kvalitet zdravstvene zaštite u Bijelom Polju i čitavom sjeveru Crne Gore.

-Zahvaljujem se Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu zdravlja na velikoj investiciji za Opštu bolnicu Bijelo Polje. Siguran sam da ćemo sa ovakvim investicijama nastaviti i u sljedećoj godini, jer očekujemo iz novog kapitalnog budžeta značajna sredstva kako bi bjelopoljska bolnica povratila regionalni značaj koji joj i pripada, kazao je Smolović.

Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić rekao je da nabavka ovog skenera predstavlja konkretizaciju aktivnosti Vlade Crne Gore i Fona za zdravstveno osiguranje za obezbjeđenje dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za građane Bijelog Polja.

-Kapitalnim budžetom predviđen je iznos od 11,8 miliona eura od tog iznosa za potrebe Opšte bolnice Bijelo Polje izdvojena su sredstva u iznosu od preko pola milona eura. Oprema je već nabavljena kao što je OCT aparat, aparat za ergometriju, a u toku je postupak nabavke ultrazvučnog aprata i druge opreme, naglasio je Čirgić.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović ističe da je zadovoljstvo danas biti u Bijelom Polju povodom puštanja u rad savremenog skenera.

-Ovo je aparat najnovije generacije vrijedan 330 hiljada eura. Na ovaj način sprovodeći politiku Vlade Crne Gore obezbjeđujemo podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite za građane ovog kraja, i bolju dostupnost, pa će stanovnici Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina i okolnih mjesta dobiti savremenu dijagnostiku. Imamo poseban senzibilitet kada je u pitanju sjever Crne Gore, zaključio je Hrapović.