Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima na gradskom trgu, otkrivanjem bisti Avdu Međedoviću i Dragomiru Brajkoviću u Parku pjesnika, obilaskom radova na raskrsnici u Ravnoj Rjeci koja vodi prema budućem Ski centru Cmiljača, otvaranjem pješačkog mosta koji povezuje Sutivan i Njegnjevo, puštanjem u rad digitalne opreme u Centru za kulturu koja je donacija Organizacije ,,Tika“ i svečanom sjednicom Skupštine opštine obilježen je Dan oslobođenja Bijelog Polja i Dan opštine 3.januar.

Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik lokalnog parlamenta Abaz Dizdarević. Sjednici je prisustvovao premijer Duško Marković, predstavnici boračih organizacija, vjerski velikodostojnici i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, istakao je da je Treći januar simbol ovjenčane slobode.

-Na ovaj dan, 1945. godine je Sedma crnogorska omladinska brigada, u čijem sastavu su bili Crnogorci, Srbi, Muslimani, Bošnjaci i ostali narodi, u borbi sa njemačkim 21. udarnim korpusom i njegovim zaštitnicama u odstupnici prema Bosni oslobodila Bijelo Polje. Ovaj dan je u svijesti naših građana prepoznatljiv po pijetetu prema žrtvama fašističke okupacije. Borci bjelopoljskog sreza su prošli težak ali pobjedonosan i veličanstven put u NOB-u Jugoslavije. Brigade su za postignute uspjehe i zasluge u narodnooslobodilačkoj borbi dobile visoka priznanja i odlikovanja, prestižna ordenja najveličanstvenijeg reda i časti. Četiri narodna heroja i 144 nosioca partizanske spomenice svjedoče o tome.

On naglašava da današnja razvojna politika građanske države Crne Gore je lišena idealizma, racionalno stoji na antifašističkim i evropski priznatim vrijednostima.

Imponuje nam zainteresovanost za sve veća investiciona ulaganja i partnerstvo za mir koje daje rezultate. Osjetili smo benefite, doživjeli uvaženost i poštovanje međunarodnih partenera. Odluka državnog vrha da budemo članica Evropske zajednice i NATO-a, bez patetičnosti se može nazvati solomonskom.

Predsjednik kaže da naš grad je u očekivanju ekonomskog i kulturnog preporoda.

-Naši građani racionalno cijene društveno-politički trenutak i napore uložene na tom ostvarenju. Uvijek sa mjerom, tolerancijom i povjerenjem u nosioce vlasti koji su shvatili suštinu da građanin mora biti u centru svih politika. Ekonomija kao prioritetno opredjeljenje, a evropski put i članstvo u NATO put ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. U svom društvenopolitičkom razvoju Bijelo Polje je u svim svojim fazama od nastanka imalo prosperitetnu ulogu: obrazovni, religijski, kulturni, industrijski centar. Uvijek bolje među jednakima, uzvišeno nadnacionalno, oplemenjeno kulturnim stvaralaštvom, posvećeno ljudima dobre volje, a da podsjetim, himna nezavisne Crne Gore 2006. godine prvi put je intonirana u Bijelom Polju, u znak zahvalnosti za kapitalni doprinos Bjelopoljaca obnovi državnosti. Uvijek su mudri Bjelopoljci znali odabrati pravu stranu istorije i biti zvijezda vodilja i uzor drugim gradovima. Mi ovom danu zavjetno polažemo račune o postignutim rezultatima u svim sferama, kao dokaz dostojnosti vođenja njegove sudbine u interesu naših građana. U tom smislu, u filmu smo vidjeli postignute rezultate. Očuvali smo mir i političku stabilnost koji su naš najveći kapital ali i osnovni preduslov za domaće i strane investicije.

Smolović posebno ističe da je preko 20 miliona eura u prethodnoj godini uloženo u Bijelo Polje iz lokalnog i državnog kapitalnog budžeta, kroz donacije i privatne investicije.

-Realizujemo po planu sve kapitalne projekte, prije svega projekte Đalovića pećina i Ski centar Bjelasica. Zamajac investicija je nezaustavljivo pokrenut, i u godini pred nama biće realizovana glavnina radova, dok će već 2020. ovi projekti biti operativni i donositi benefite. Cilj je da spremno dočekamo otvaranje autoputa, koji će nam otvoriti prozor u svijet i otvoriti mogućnost da spremno ponudimo naše komparativne prednosti i valorizujemo potencijale. Takođe, postignuta je finansijska stabilnost lokalnih finansija kroz novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave. Bez obzira na naš trud i preduzetnički duh, ništa od ovoga ne bi bilo izvodljivo bez bezrezervne podrške koju dobijamo od Vlade Crne Gore, na čelu sa Premijerom, koji ne samo što visokim izdvajanjima kroz kapitalni budžet finansiraju kapitalne projekte, nego i kroz nova zakonska rješenja ispravljaju nepravdu u zaostalosti sjevera. Ta pomoć, nikada izdašnija i nikada konkretnija, pokazuje i dokazuje strateško opredjeljenje Vlade da se na sjeveru stvore preduslovi za bolji život. Projekat razvoja biznis zona već daje rezultate kroz otvaranje fabrika koje ste imali priliku da vidite u prikazanom filmu. Naš cilj je da objedinimo sve kreativne snage na svim poljima, aktiviramo resurse i iskoristimo komparativne prednosti. 

Predsjednik Opštine dodaje da je vizija: da stvore preduslove, infrastrukturne i stimulativne, da zapadnoevropski investitori ovdje sele svoje fabrike u kojima će raditi naši ljudi i time zaustavimo migracije, da te fabrike proizvode i izvoze kao što će to raditi fabrika kisjele vode ,,Rada” koja se upravo ovih dana otvara, da od Bijelog Polja napravimo turističku destinaciju poznatu u Evropi po najljepšem speleološkom dragulju prirode - Đalovića pećini, da udruživanjem sa Žarskim u Mojkovcu i Kolašinom naša Cmiljača, kao objedinjeni ski resort, bude prepoznata na Balkanu.

-Kad sve ovo realizujemo, a siguran sam da smo na korak od toga, u Bijelo Polje će se dolaziti a ne odlaziti, ali i moći dostojanstveno živjeti sa sigurnom perspektivom za mlade generacije, zaključio je Smolović.

Predjsednik Skupštine opštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, naglasio je da je sloboda najveća vrijednost koju su nam preci ostavili.

-Okupirani sopstvenim problemima, borbom za egzistenciju, nerijtko nam promiče najveća vrijednost koju su nam preci ostavili. Riječ je o najvećem dometu čovječanstva- o osvajanju slobode. A slobodi, koja nam jedina nudi mogućnost da dostignemo ono što smo smatrali nedostižnim, prethodio je još jedan domet čovječanstva, koji oslikava civilizacijski uspon. Znamo da je riječ o jednoj od najvećih tekovina, o antifašizmu. Kao takav, antifašizam je našao svoj prostor i živi u glavama najvećeg broja stanovnika svijeta, istakao je Dizdarević.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, rekao  je prilikom otvaranja mosta u Njegnjevu da ovaj most znači novi kvalitet života za građane ovog kraja i dodao da će naredne godine Vlada uložiti 150 hiljada eura u izgradnju sportske dvorane u školi „Pavle Žižić“, kao i 100 hiljada eura za uređenje prilaznih puteva ovom mostu.

-Otvoreni su tenderi za radove u Bijelom Polju u vrijednosti preko 13.500.000 eura, koji se, pored radova na Cmiljači, Đalovića pećini, vodovodu u Zatonu, tiču i rekonstrukcije drugih puteva, prije svega u Koritima, u vrijednosti od 2.000.000 eura. Ova i naredna godina će za Vladu, građane i rukovodstvo Bijelog Polja biti period pregnuća i novih rezultata i uspjeha. U to ime obećavam da ćemo sa vama biti svakoga dana kako bi se radovali ovakvim i sličnim projektima, kao i kvalitetnijem životu u Bijelom Polju, na sjeveru i čitavoj Crnoj Gori“, zaključio je Marković.

Najveće priznanje Opštine Bijelo Polje Nagrada 3. januar za 2018.godinu pripala je OK ,,Jedinstvo“ koji je osvajač duple krune i učesnik CEV Kupa i inženjerima kompanije ,,Mesopromet“ Amri Štulić i Damiru Kijametu čijim vanrednim zalaganjem su osposobljeni uređaji i mašine koje su omogućile nastavak proizvodnje Mesoprometa, nakon požara koji paralisao proizvodnju u ovoj firmi.

Plakete Opštine Bijelog Polja su zavrijedili Bjelopoljsko pozorište i Mulaz Šahman, dok su zahvalnice Opštine uručene Enesu Camiću, Vandi Vujisić, Tomislavu Tomoviću, Ireni Madžgalj i Ersinu Spahiću.

Odlukom Predsjednika Opštine posebno prizananje dobila je Direkcija javnih radova Crne Gore za doprinos razvoju Bijelog Polja.

 

Uglednim Bjelopoljcima za nezaborav

U Parku pjesnika  danas su otkrivene spomen biste Avdu Međedoviću i Dragomiru Brajkoviću. Predsjednik Skupštine opštine, Abaz Dizdarević, kazao je da ovim činom Bijelo Polje odužuje još jedan civilizacijski dug prema dvojici svojih sinova, koji su svojim neprolaznim djelom utkali sebe, ne samo u ovaj prostor koji nam je sudbina odredila za život, već mnogo šire na beskrajnim prostorima duha i pjesničkog stvaralštva.

U ime porodice Međedović zahvalio se Sakib Međedović, unuk Avda Međedovića, a u ime porodice Brajković zahvalnost je izrazio Janko Brajković.

Prisutne je pozdravio i potpredsjednik Udruženja književnika Crne Gore, Veselin Rakčević.

Stihove Brajkovića i Međedovića je kazivao Slobodan Marunović glumac CNP-a, a  prisutne su pozdravili i vajar Ljubodrag Bato Mrdović autor biste sa Brajkovićevim likom i umjetnik Zlatko Glamočak čije je djelo Međedovićeva bista.


Na kraju svečane sjednice promovisana je pjesma posvećena Bijelom Polju pod nazivom ,, Grade moj" za koju je tekst i muziku napisao Ljubiša Bulatović, a spot  za pjesmu je režirao Željko Đukić.

VIDEO  SPOT:

 

 


SLIKE: