U okviru javne kampanje "Zaposlimo domaće" Zavod za zapošljavanje, Opština Bijelo Polje, Unija poslodavaca i Privredna komora, organizovali su  danas Sajam zapošljavnja na kojem je učestvovalo 22 poslodavca, od čega 13 iz južnog regiona.

Cilj sajma je uspostvaljanje direktne komunikacije izmedju poslodavca i zainteresovanih nezaposlenih lica. Ovo je način da poslodavci predstave slobodna radna mjesta i u direktnom kontaktu izaberu najbolje radnike koji će raditi u njihovim kompanijama. Nezaposlena lica su imala priliku da predstave sebe poslodavcima i prilože svoje radne biografije.Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević kazao je da je zadovoljstvo biti dio ovakvog projekta usmjerenog na zapošljavanje građana našeg grada.

-Na planu podrške otvaranju novih radnih mjesta Opština Bijelo Polje je odredila više biznis zona, kako bi privukla nove investitore i podstakla postojeće na nova ulaganja. U biznis zonama su već otvorene nove fabrike i poslovni objekti, jer su preduzetnicima omogućene značajne olakšice.Takođe kroz intezivno ulaganje u aktuelene projekte valorizaciju planine Bjelasice i pećine nad Vražijim firovima stvaramo uslove za otvaranje novih radnih mjesta u lokalnoj turističkoj privredi.

Dizdarević je istakao da lokalna samouprava učestvuje i ohrabruje sve aktivnosti  Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

-Iskazujemo punu podršku organizovanju ovakvog sajma u našem gradu. Danas smo zajedničkom akcijom na jednom mjestu objedinili poslodavce i nezaposlene i ugostili  privrednike iz južnog i sjevernog regiona, a zajedno sa nama su i domaćini lokalni poslodavci koji imaju upražnjena radna mjesta. Ovo je danas mjesto gdje se nezaposleni iz našeg grada mogu predstaviti, ali i dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima i pokušati da svojim kvalifikacijama, radnim iskustvom, znanjima i vještinama koje posjeduju zavrijede pažnju prisutnih poslodavaca, rekao je Dizdarević.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić kaže da je upravo sezonsko zapošljavanje prilika da povećamo zaposlenost i u sjevernim opštinama.

-Sjever je u fokusu trenutnih politika Vlade s obzirom na zaostajanje u regionalnom razvoju, siromaštvo i odliv stanovništva. U ovom trenutku u susret turističkoj sezoni poseban akcenat stavlja se na oblast turizma i sezonskog zapošljavanja. Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje u saradnji sa opštinama organizovanjem mini sajmova zapošljavanja na sjeveru nastavljaju javnu kampanju države pod nazivom  ,,Zaposlimo domaće“- da Crna Gora radi. Namjera je da stvorimo ambijent u kojem će poslodavci vidjeti interes da zaposle domaće radnike, a benefiti od ovakvog zajednikog prustupa su višestruki. Prije svega mislim na uključivanje nezaposlenih lica u svijet rada, a osim što doprinosi povećanju budžetskih prihoda utiče se i na uvećanje porodičnog budžeta naše radne snage, takođe sprječava se odliv radne snage van granica Crne Gore. Na ovaj način se izbjegavaju i socijala budžetska davanja za korisnike u stanju socijalane potrebe, a koja su velko opterećenje za državni budžet.

Mustafić je rekao da u okviru ovog sajma svi imaju mogućnost da se predstave i oni koji traže posao i oni koji traže radnike.

-Poslodavci iz primorskih opština ali i lokalni poslodavci imaju mogućnost da se povežu sa nezaposlenim osobama koje su zainteresovane za rad na sezonskim poslovima. Za nezaposlene je ovo šanasa da na licu mjesta razgovarju sa poslodavcima i direktno apliciraju za određeno radno mjesto. Ovo je najefikasniji način da se doprinese stvaranju kvalitetnih veza između nezaposlenih lica i poslodavca, što će siguran sam dovesti do zapošljavanja najboljih, zaključio je Mustafić.