Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević i predstavnici kulturnih institucija Bijelog Polja razgovarali su danas sa delegacijom Ministarstva kulture koju je predvodio ministar Aleksandar Bogdanović o projektima iz oblasti kulture.  Posebno je značajna rekonstrukcija zgrade Muzeja za šta je Ministarstvo kulture izdvojilo 100 hiljada eura, koja će biti realizovana do kraja ove godine.

Ministar kulture  Bogdanović kazao je da je na sastanku konstatovno da je dosadašnja saradanja Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje bila veoma sadržajana.

-Dogovorili smo nastavak podrške za nekoliko ključnih festivala, od kojih su posebno značajne ,,Ratkovićeve večeri poezije”, Festival dramskih amatera i Džez festival. U oblasti zaštite kulturne baštine smo dogovorili nastavak konzervatorskih istraživanja na živopisu u okviru crkve SV. Nikole. Ono šo je izazvalo najviše pažnje je oblast kreatvnih industrija. Razgovarli smo o otvaranju Regionalnog haba na lokaciji Cerovo, radili smo određena istraživanja i nadamo se da će nam ta istraživanja do početka februara dati pravu sliku u kom pravcu da djelujemo. Ministarstvo kulture će u skladu sa svojim kulturnim politikama obezbijediti odgovarajuća finansijska sredstva u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, kako bi ovdje ustanovili jedan dobar prostor za mnoge umjetnike ne samo iz Crne Gore već i regiona. Posebno me raduje da smo obezbiedili sredstva od 100 hiljda eura za rekonstrukciju Muzeja i trebalo bi da u septembru počnu radovi i da do kraja godine bude završena rekonstrukcija. Završetkom rekonstrukcije Muzeja napravićemo nešto što će biti pravi doživljaj jedne ovakve ustanove. Nastavićemo podršku Bijelom Polju i u narednoj godini za još neke projekte, rekao je Bogdanović.

Predsjednik Opštine Smolović kaže da je danas razgovarano o razlčitim oblicima saradnje.

-To je rekonstrukcija Muzeja, zaštita kulturne baštine, podrška našim festivalima, ali o onome što je u budućnosti spoj modernog preduzetništva sa vizuelnim umjetnostima i valorizacija kulturnog i umjetničkih potencijala Bijelog Polja, a to su kreativne industrije. Bijelo Polje polako, ali sigurno prerasta u turistički centar sa skijalištem na Bjelasici i Đalovića pećinom i upravo će nam taj spoj kuture i preduzetništva dati dodatni impuls i na taj način valorizvaćemo sve potencijle koje Bijelo Polje ima. Naš grad je prepoznat kao prijestonica kulture sjevera Crne Gore. Za sada imamo veliku podršku Ministarstva kulture i siguran sam i u nastavak takve podrške, istakao je Smolović.

Delegacije Opštine Bijelo Polje i Ministarstva kulture obišle su danas i JU Muzej Bijelo Polje i lokalitet nekadanjeg vojnog komleksa Cerovo potencijalne lokacije budućeg Centra kreativnih industrija.