Otvarajući 49. Ratkovićeve večeri poezije, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao da je malo gradova danas u našem regionu u kojima jedna književna, prevashodno pjesnička manifestacija, može računati na onaj nivo entuzijazma kakav srijećemo svakog septembra u Bijelom Polju.

“Tokom ove skoro dvije decenije novog milenijuma bili smo svjedoci gašenja ne malog broja književnih manifestacija u regionu, dok su se pjesničke zbirke na tržištu knjiga povlačile pred najezdom komercijalnih izdanja, a pozicija pjesnika u društvu sve je više postajala egzistencijalna avantura. U tom kontekstu otkriva se značaj istrajnosti koncepta Ratkovićevih večeri poezije, što nas posebno obavezuje da se prema ovoj manifestaciji odnosimo sa posebnom odgovrnošću, ali i da tragamo za inoviranim formama popularizacije poezije i njenog uvezivanja sa umjetničkim izrazima koje donosi novo doba”, naglasio je ministar kulture.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović je rekao da je Risto Ratković stub naše duhovnosti, a da je njegov patiotizam nepresušan izvor sa koga treba piti vodu.

„On je stub naše duhovnosti, srastao s našom sviješću da mu se posvećujemo ne samo godišnjim svečarskim i takmičarskim činom, već da kroz kulturnu razmjenu u okruženju pronosimo njegove pjesničke iskre i prozne slike vremena u kojem je živio ovaj nedisciplinovani birokrata iz ministarstva prosvjete kraljevine Jugoslavije, njen diplomata, a naš bjelopoljski aristokrata, crvene boje”, rekao je predsjednik Smolović.

Da su Ratkovićeve večeri poezije i ove godine mjesto ukrštanja poetika sa raznih kontinenata, potrdio je i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

“Na korak do pola vijeka postojanja, na osnovu pravila i sredstava stečenih iskustvom, i sama ova manifestacija postala je - poezija. Snagom umjetnosti ovdje nastaju djela neprolazne vrijednosti: izdavačka vještina - prepoznatljiva u činu izvođenja, teorijska vještina – usredsređena na proučavanje i saznanje, i stvaralačka vještina – oličena u kreiranju umjetničkog djela”, kazao je Musić.

Tokom svečanosti u Centru za kulturu predjsednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, uručio je posebnu zahvalnicu doktorki Veri Kovačević, koja prati Ratkovićeve večeri poezije od osnivanja.

Ratkovićeve večeri poezije manifestaciju od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, finansiraju Ministarstvo kulture i Opština Bijelo Polje.