U salu OŠ „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju uloženo je oko 230 000 eura, zajedno sa Ministarstvom sporta i mladih i Opštinom Bijelo Polje, a oko 9 miliona eura je opredijeljeno za obrazovnu infrastrukturu u ovoj opštini, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem otvaranju pomenute sale. 

Šehović je istakao da je Ministarstvo prosvjete kao jedan od svojih prioriteta postavilo obnovu sportske školske infrastrukture i promociju školskog sporta, te su ulaganja u ove projekte višemilionske vrijednosti. Preciznije, nedavno su završeni ili su planirani projekti izgradnje ili rekonstrukcije minimum 15 školskih sportskih sala širom Crne Gore.

On je rekao da je projekat realizovan po modelu sufinansiranja Ministarstva prosvjete, Ministarstva sporta i mladih i Opštine Bijelo Polje u ukupnom iznosu 164 000 eura. A dodatno, Ministarstvo prosvjete je uložilo još 60.000 eura za ugradnju sistema grijanja u Sali, fasade i terena oko sale koji je plavio dugi niz godina, kao i za troškove izrade projekta i nadzora.

Kako je rekao, realizacija ovog projekta je samo jedan od dokaza da Vlada na konkretan način pomaže razvoj Sjevera, a u Bijelom Polju ovo nije jedini vrijedan projekat u oblasti obrazovanja. Samo u ovoj opštini ulaže se između 9 i 10 miliona eura planiranih, tekućih ili nedavno završenih investicija u obrazovanju.

„Kao što znate, trenutno se u Bijelom Polju gradi i novi školski objekat OŠ „Dušan Korać“ vrijednosti oko 5, 5 miliona eura. Drago mi je da mogu da najavim još jedan kapitalni projekat, a to je izgradnja vrtića kroz novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, vrijedan 1,5 miliona eura. Takođe, izgradnja sale OŠ „Pavle Žižić“ u Bijelom Polju, procijenjene vrijednosti 1 milion eura, ušla je u Kapitalni budžet i započete su aktivnosti na izradi dokumentacije“, rekao je Šehović.

On je, između ostalog, najavio da će Ministarstvo prosvjete u saradnji sa ambasadom SAD uložiti i više stotina hiljada eura u obimnu rekonstrukciju OŠ “Aleksa Bećo Đilas”, a početak radova očekuje se u narednim mjesecima.

Šehović je pohvalio saradnju sa Ministarstvom sporta i mladih, ali i Opštinom Bijelo Polje koja je pokazala na koji način treba da postupaju savjesne lokalne samouprave.

Ministar Nikola Janović rekao je da „na ovaj način Vlada Crne Gore omogućava adekvatne uslove za bavljenje sportom". On je pohvalio i Fond za talente za koji je konkurs u toku, rekavši da je to dobra prilika da se najbolji mladi sportisti nagrađuju, isktavši da „svi znamo koliko je važno usmjeravati djecu na prave vrijednosti”. Janović je rekao da ništa kao sport ne može pokazati kako se doprinesi timu. “Bijelo Polje je uvijek odisalo građanskim vrijednostima i ovaj grad je Crna Gora u malom. Vaša škola nosi ime Marka Miljanova koji nas je učio čojstvu i junaštvu, pojmovima koji su itekako poznati u ovom gradu”, zaključio je ministar.

Predsjednik Opštine Petar Smolović najavio je nove projekte u Bijelm Polju: "Podsjećam da se trenutno u Bijelom Polju uz podršku Vlade Crne Gore realizuju 104 projekta, 16 od njih su kapitalni, a 88 lokalni, odnosno nešto manje vrijednosti, ali vrlo značajni za razvoj opštine.” On je naglasio značaj rekonstrukcije sale: "Posebne emocije me vežu za ovu najveću gradsku školu sa preko 800 učenika, a očekujem još mnogo ovakvih projekata u narednom periodu”, naglasio je Smolović.

Adaptacija fiskulturne sale OŠ “Marko Miljanov” podrazumijevala je radove na krovu i izolaciji objekta, ugradnju moderne podloge za razne sportove, uređenje svlačionice, molersko-farbarske radove, kao i opremanje objekta sportskom opremom.