Svečanom sjednicom Skupštine opštine u Centru za kulturu, danas je obilježen Dan oslobođenja i Dan opštine Bijelo Polje, 3. januar.

Povodom 3. januara, Dana oslobođenja Bijelog Polja, delegacije Opštine, UBNOR-a i antifaštisa, OBNOR-a Bijelog Polja, Prijepolja, Berana i Pljevalja, kao i političkih partija, DPS-a, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, SNP-a, SDP-a i Ujedninjene demokratske akcije, položili su cvijeće na Spomenik palim borcima. 

 „Bijelo Polje i Crna Gora su u potpunosti uložili sebe, svoju egzistenciju i ljudski potencijal s ciljem da pomognu uništavanje fašizma. Naša država je platila veliku cijenu žrtvovanja za slobodu. Današnji datum, 3.januar, proslavljamo kao herojski čin protiv brutalne fašističke agresije. Želim da danas iskažemo duboki pijetet i zahvalimo svakom čovjeku koji je učestvovao u borbi koja je prijetila cjelokupnom opstanku ljudi na planeti. Zadatak nam je da uvijek čuvamo istinu o ovim svijetlim, nesebičnim primjerima žrtvovanja, da budemo na braniku ideala mira i slobode za koje su se oni, ne misleći o sebi samima, hrabro borili“, kazao je predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević.

Podsjećajući na značaj 3. januara, predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da nas ovaj dan sve sjeća na hrabre borce sedme crnogorske omladinske brigade, koji su na današnji dan prije 75 godina oslobodili Bijelo Polje od fašističke okupacije. Bio je to dan koji je označio slobodu!

“Treći januar - Bjelopoljkama i Bjelopoljcima, nije dan koji je poklonjen ili darovan. Za taj dan, za slobodu i za bolje sjutra svoje živote dali su naši preci, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, prkoseći tako fašističkom okupatoru i stvarajući put za pokoljenja koja dolaze” – istakao je predsjednik Smolović.

On je kazao da je današnja svečanost, prava je prilika da se podsjetimo i svih dostignuća u godini za nama, ali i da kao odgovorna vlast, položimo račune građanima koji su nas birali.

“Stabilnost i razvoj, ključne su riječi kojima se vlast u Bijelom Polju rukovodila u periodu između dva praznika. Kada kažem stabilnost, mislim na finansijsku u opštinskoj kasi, gdje smo uspjeli da izmirimo sve obaveze iznutra i spolja, prema zaposlenima, državi i dobavljačima. Kroz domaćinski odnos u kontinuitetu, uspjeli smo da stabilizujemo opštinske finansije” – istakao je predsjednik Opštine i podsjetio da kada govorimo o razvoju, Bijelo Polje je napravilo veliki iskorak u infrastrukturnim projektima. 

“Valorizacija planine Bjelasice i Đalovića pećine projekti su od državnog značaja, koji će, uvjeren sam, u potpunosti promijeniti sliku grada.  Stavljanjem u funkciju ova dva projekata naš grad će posjećivati više od 100 hiljada turista na godišnjem nivou, čime će se stvoriti uslovi za dalji razvoj svih privrednih grana i otvaranja novih radnih mjesta” – rekao je Smolović.

On je zaključio da budžet za 2020. godinu u iznosu 15.650.000 eura ima razvojnu, socijalnu i sanacionu komponentu. u ovoj godini će u više od 135 projekata biti uloženo rekordnih 62 miliona eura. 

Poznatom humanisti i privredniku Hajrizu Brčvaku i kompaniji kompaniji Bemax iz Podgorice uručene Nagrade "3.januar". 

Brčvak je priznanje dobio za njegovo dobročinstvo, filantropiju, brojne donacije za liječenje, a nisu rijetki ni primjeri kada je pomagao đacima i školama u Bijelom Polju i kompanija ,,Bemax″ D.O.O. Podgorica, za društveno odgovorno postupanje, pomoć u razvoju lokalne infrastukture i sporta.

Zahvalnice grada Bijelo Polje su dobili Zehra Balić profesorica biologije u OŠ "Marko Miljanov",Nikola Rakonjac, istaknuti sportski radnik, Hasim Lukač, doktor specijalista anesteziologije i rukovodilac Klinike za anesteziologiju KCCG i učitelj u penziji Milisav Đurović koji od 1950. godine radi u Jablanovu.

Plaketa grada otišla je u ruke Vesne Raosavljević glavne medicinske sestre u Domu Zdravlja u Bijelom Polju

Nagrađeni su i najbolji studenti Bijelog Polja: Šućro Madžgalj, Aleksandar Grandov,  Ersin Spahić,  Semra Husović,Vanja Bošković, Vuk Zeković,Pekunika Šćekić, Seida Kučević i Amar Sadiković.

U svečanom programu povodom obilježavanja Dana opštine nastupili su Gradski hor Bijelog Polja i Slobodan Kovačević.