Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, pozdravio je usvajanje trećeg paketa mjera za podršku privredi, koji je juče predstavila Vlada Crne Gore i iskazao uvjerenje da će ove mjere dati značajan impuls oporavku lokalne i ukupne crnogorske privrede.

“Ohrabruje nas činjenica što će Vlada u okviru interventnog pristupa subvencionisati zarade i reprogramirati kredite. Takođe, smatram veoma važnom odluku da se stopa PDV-a smanji sa 21% na 7% na pripremanje i usluživanje hrane i bezalkoholnih pića u svim uslužnim djelatnostima i to na period od godinu dana, što će biti velika pomoć za ugostitelje” – kazao je prvi čovjek Opštine.

Predsjednik Smolović je podsjetio da je Vlada Crne Gore u skladu sa prvim paketom pomoći nadoknadila preko 1,5 miliona eura za zarade 2128 radnika u 584 firmi koje posluju u Bijelom Polju za april, maj i jun.

„Uz zahvalnost na dosadašnjoj podršci na očuvanju likvidnosti privrede, kroz prethodne linije podrške, osjećam obavezu da kao prvi čovjek grada ukažem na potrebu ponovnog sagledavanja aktuelnih prilika od strane NKT, kako bi došlo do eventualnog skorog popuštanja mjera koje se odnose na zabranu obavljanja ugostiteljske djelatnosti“ – kazao je predsjednik Smolović.

On je izrazio uvjerenje i pozvao NKT da pored neophodnih mjera na očuvanju javnog zdravlja iskažu dodatni senzibilitet i daju doprinos očuvanju privredne aktivnosti i radnih mjesta u sektorima turizma i ugostiteljstva. Posebno imajući u vidu značaj koji ovi privredni subjekti imaju na lokalnu ekonomiju.

„Siguran sam da iskazana disciplina i odgovornost u dosadašnjem periodu daju za pravo da vjerujemo u spremnost ugostiteljskih poslenika da uz puno poštovanje mjera na zaštiti javnog zdravlja, jednako daju doprinos očuvanju ekonomske supstance“, zaključio je predsjednik Opštine Petar Smolović.