Povodom 3.januara - Dana oslobođenja Bijelog Polja danas je u Centru za djelatnosti kulture održana svečana sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje. Sjednica je zbog epidemiološke situacije održana uz poštvanje svih mjera propisanih od strane nadležnih institucija.

Predsjednica Skupštine opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić je čestitajući Dan grada i 76 godina od oslobođenja od fašizma istakla da je današnji dan prožet je iskrenim ponosom i dužnim poštovanjem prema precima, znanim i neznanim ljudima koji su svoje živote utkali u slobodu našeg grada.

“Danas 76. godina nakon Drugog svjetskog rata ne smijemo pristajati na bilo kakav vid diskriminacije na osnovu rasne, etničke, nacionalne, vjerske i druge pripadnosti ili različitosti. Ali i da se beskompromisno borimo protiv svake fašističke ili ekstremističke ideologije. Ove godine praznik oslobođenja Bijelog Polja slavimo u uslovima pandemije koronavirusa, sa željom da 2021. godina bude godina u kojoj će medicina i nauka pobijediti ovu pošast” – kazala je predsjednica Skupštine opštine Bijelo Polje.

Predsjednik Petar Smolović je istakao da je antifašistička borba i izvojevana sloboda najviši vrh savremene Crne Gore.

“Želim da istaknem da se naši slavni preci nisu borili samo za antifašističke ideale. Borili su se da bi sačuvali ono što je Bijelo Polje i prije i poslije njih vjekovima gradilo i baštinilo - međusobno razumijevanje, poštovanje različitosti i skladan suživot.  Ideje za koje su se oni borili, utemeljene su u modernoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori” – kazao je predsjednik Opštine.

Smolović je istakao da je 2020. godina bila puna izazova, u kojoj je lokalna samouprava radila na unapređenju životnih uslova građana u svakom dijelu grada i u svim naseljima.

“U prošloj godini uspjeli smo da realizujemo budžet u potpunosti. Takođe, realizacija kapitalnih projekata je nastavljena uprkos prisustvu pandemije. Završena je realizacija brojnih projekata iz oblasti saobraćajne, vodovodne, elektro - energetske, obrazovne i kulturne infrastrukture, za šta veliku zahvalnost dugujemo 41. Vladi Crne Gore i Upravi javnih radova” – kazao je Smolović uz nadu da će i u narednom periodu državni organi imati svijest o značaju Bijelog Polja kao administrativnog, kulturnog i ekonomskog središta sjevera.

Predsjednik Smolović se zahvalio saradnicima u lokalnoj samoupravi i opštinskim preduzećima na predanom radu i posvećenosti, kao i odbornicima koje je, uprkos različitim stavovima, povezivala želja da se Bijelo Polje razvija.

“U 2021. godini planiramo nastavak i završetak svih započetih radova koji će doprinijeti da Bijelo Polje postane moderan planinsko - skijaški i speleološki centar regiona. Ove godine ćemo pored nastavka realizacije kapitalnih projekata od državnog značaja, početi rad na kruni urbanog uredjenja gradskog jezgra, izgradnjom gradskog šetališta pored Lima” – zaključio je predsjednik Smolović.

Nagrada “3. januar” je uručena predstavnicima zdravstvenih radnika iz Opšte bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć – dr Erolu Muratoviću, dr Majdi Dobardžić i dr Besimu Kadiću.

Plakete i zahvalnice ove godine dobili su: Humanitarni fond „Hilal“, Opštinska organizacija Crvenog krsta, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje,  Radmila Mika Rakočević, poč.Dejan Luković (posthumno), Firma Global Industrial Solutions, Jelena Ćetković.