Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prepoznalo je potencijal sjevera, kao jedan veliki resurs, ništa manji od Primorja.

Završetak projekata kao što su Ski centar Cmiljača i Đalovića pećina značajno će pomoći da se ovaj dio države kvalitetnije valorizuje, kazao je ministar Ratko Mitrović koji je danas sa direktorom Uprave javnih radova Borom Lučićem boravio u Bijelom Polju, kako bi vidjeli koliko se uradilo i kako se može pomoći da se projekti što prije završe.

Kako je istakao Mitrović, što se tiče projekta Đalovića pećine, on je u velikom obimu završen i to je jako dobar i interesatan projekat koji će imati pozitivne efekte kako za Bijelo Polje, tako i za čitavu zemlju.

"U ovoj fazi izvode se radovi na priključenju dalekovoda, na pristupnim putevima, a želja nam je da na najbolji način urbanistički riješimo čitav taj prostor kako bi turistički razvoj ovog kraja bio održiv. Mi smo kroz budžet planirali sredstava za realizaciju ovog projekta, a u narednom periodu ćemo napraviti i druge planove, kako za Cmiljaču, tako i za Đalovića pećinu", dodao je ministar Mitrović.

Lučić je naglasio da su ovi projekti važni ne samo za razvoj Bijelog Polja već čitave države.

"Mi ćemo u narednom periodu gledati da ubrzamo te radove, jer znamo da je građevinska sezona na sjeveru vezana za ljeto i lijepo vrijeme, tako da ćemo gledati da što više uradimo ove, i da radove privedemo kraju sljedeće godine. I ski centar i Đalovića pećina, mislim da su ovo neki od najljepših projekata koje Crna Gora može da ima i koji će biti jedinstveni i koji će privući turiste iz cijelog svijeta. Đalovića pećina može raditi preko čitave godine, a ovo je pravi primjer kako prirodni potencijali mogu da se valorizuju. Nadam se da će i Vlada i Uprava nastaviti sa ovakvim projektima, kako bi turistima imali šta da ponudimo, od mora na primorju do planina na sjeveru", kazao je Lučić.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, zahvalio je ministru Mitroviću i Lučiću na posjeti.

"Tek kada se dođe ovdje, može se vidjeti koliki su potencijali Bijelog Polja i ovih projekata. Dobili smo obećanje da će se ovi radovi nastaviti i u narednom periodu, da će se ubrzati, kako bi što prije bili stavljeni u funkciju, kako bi se otvorila nova radna mjesta i privuklo što više turista iz čitavog svijeta.  Želja nam je da turistička ponuda sjevera bude konkurentna jugu, da bude objedinjena kako bi što više turista doveli i u Bijelo Polje i u Crnu Goru", kazao je Smolović.