Predloženi rebalans državnog budžeta oslikava sumorne planove koje trenutna Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu ima za razvoj Bijelog Polja u predstojećem periodu, poručio je danas predsjednik Opštine, Petar Smolović odgovarajući na odborničko pitanje Ćemala Zoronjića.

“Naime, umjesto 900 hiljada eura, koliko je prvobitno bilo predviđeno budžetom Vlade Crne Gore za rekonstrukciju Bolnice, rebalansom je planirano samo 1000 eura. Takođe, rebalansom državnog budžeta se odustalo i od rekonstrukcija dviju fiskulturnih sala, u OŠ ‘Pavle Žižić’ u Njegnjevu i u Srednjoj stručnoj školi, kao i od rekonstrukcije škole u Kanjama. Odustali su i od izgradnje puta Srđevac – Lozna, gdje je umjesto 800 hiljada eura, rebalansom planirano samo 1000 eura”, naveo je Smolović.

Predsjednik Opštine je istakao i da su svi kapitalni projekti u Bijelom Polju zaustavljeni u poslednje dvije godine.

“Nije završena OŠ ‘Dušan Korać’, pa su učenici raspoređeni da pohađaju nastavu u trima drugim obrazovnim ustanovama, što je izazvalo veliko negodovanje roditelja, učenika i nastavnika te škole. Zaustavljen je i projekat izgradnje Ski centra na Bjelasici, a samo se na naše uporno insistiranje i zbog nezadovoljstva građana, nastavilo sa asfaltiranjem puta u Bistrici. Takođe, za asfaltiranje lokalnih puteva izdvojeno je samo 70 hiljada, za razliku od prethodnih godina, kada je za tu namjenu, za našu opštinu opredjeljivano 300 do 350 hiljada eura”, napomenuo je predsjednik Opštine.

Iako su, kako je rekao Smolović, poslanici  iz naše opštine uložili amandmane na predlog državnog budžeta, što je ulivalo nadu da će se realizovati planirani projekti, rebalansom je sve to ukinuto.

Odborničko pitanje na 33. sjednici lokalnog parlamenta uputio je i odbornik SNP-a, Vidran Kljajević. On je pitao v.d. sekretara Sekretarijata za investicije, Fahrudina Begovića, “zašto nadležni nijesu preduzeli ništa da riješe problem atmosferske kanalizacije u Rakonjama”.

“Iako je prije dvije godine završena rekonstrukcija magistralnog puta na dionici Rakonje – Ribarevine, nije riješen problem koji imaju građani u tom dijelu naše opštine, a koji se odnosi na sakupljanje vode”, navodi se, između ostalog, u pitanju Kljajevića.

Odgovorajući na ovo pitanje, Fahrudin Begović je pojasnio da je rekontrukcija tog dijela magistralnog puta u državnom vlasništvu.

“To je finanisirala Vlada Crne Gore, tako da su  državni organi nadležni za održavanje tog puta, pa su naše ingerencije smanjene i ograničene”, naveo je Begović, napominjući da su nadležni državni organi informisani o svim problemima.