Polaganjem vijenaca na spomenik “Sat života”, danas je u Bijelom Polju obilježeno 30 godina od zločina u Štrpcima.

Pored predstavnika rodbine i prijatelja stradalih, vijence je položila i delegacija Opštine Bijelo Polje na čelu sa predsjednikom Petrom Smolovićem.

Podsjetimo otmica putnika iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, dogodila se 27. februara 1993. na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz tog voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat i jedno neidentifikovano lice.

Predstavnici porodica apelovali su na poslanike u državnom parlamentu da izglasaju Rezoluciju o zločinu u Štrpcima.

"U vozu prokletstva u Štrpcima politika krvi i tla je zarobila umove i institucije. Ova rezolucija i slične inicijative su naša posljednja slamka spasa, kako bi kao društvo i država krenuli naprijed. Da budem iskren, s obzirom na situaciju, nemamo pravo biti optimisti, ali imamo obavezu nadati se", kazao je Edin Smailović.

Smailoviću se pridružio u zahtjevu da Rezolucija bude usvojena u Skupštini i predstavnik porodica stradalih putnika Demir Ličana koji je zatražio da poslanici zauzmu stav po ovom pitanju, jer će samo na taj način, kako je kazao, pokazati da li su na strani porodica ili na strani zločinaca. 

"Skupština tu rezoluciju još nije ni stavila na dnevni red iako je predata u maju prošle godine. Nadam se da će se ipak o njoj nekad raspravljati, jer želimo da čujemo glas države o ovom zločinu. Morali bi kao društvo biti zreli da prema ovom zločinu zauzmemo jasan stav kako bismo spriječili da se ubuduće slično nekome desi", poručio je Ličina predstavnik oštećenih porodica.

Predsjednik Foruma Bošnjaka Mirsad Rastoder, podsjećajući da su nevini stradali ubijeni i bačeni u Drinu, a da se njihova tijela, vjerovatno, nalaze u jezeru Perućac, kazao je da oni koji zagovaraju "Otvoreni Balkan", prvo treba da otvore jezero Perućac.

"Da su tijela u tom jezeru potvrđuje činjenica da su posmrtni ostaci četiri putnika pronađena upravo u jezeru Perućac, 2009. i 2010. Zato neka prvo otvore jezero Perućac i nađu posmrtne ostatke koje su zlikovci bacili u Drinu", kazao je Rastoder.

Ragib Ličina u ime porodica otetih poručio je da oni samo žele pravdu, na koju čekaju 30 godina.

"Pravdu, koja je nažalost nakratko ugledala svjetlost dana, a nadam se, da će se konačno i definitivno ovo riješiti, ali uz pomoć i odaziv vas ovdje, koji smo se sakupili, nećemo dozvoliti da se zločin koji se desio zaboravi, jer nećemo imati slobodnu budućnost ako ovo zaboravimo. Ovo imamo u amanet i obavezu prema onima koji su stradali, da nikada i nesmijemo to zaboraviti", poručio je Ličina.