U cilju što bolje zaštite zdravlja građana, brojni doktori i epidemiolozi u Crnoj Gori intenzivno promovišu vakcinaciju u borbi protiv COVID-19, ali i vakcinaciju HPV i MMR vakcinama.

Sa tim ciljem, nedavno je pokrenuta inicijativa Karavan zdravlja, koja omogućava građanima da se vakcinišu bez zakazivanja, ali i bolje upoznaju sa značajem vakcinacije.

Karavan je danas organizovan u Bijelom Polju, a sugrađani su bili u prilici da se upoznaju sa značajem vakcinacije protiv zaraznih bolesti, vakcinišu se ili da dovedu svoju djecu da prime vakcine.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr sci med Mina Brajović, istakla je da je današnji „karavan zdravlja i imunizacije“ svojevrsni podsjetnik, da je neophodno da imamo dijalog kada je riječ o zdravlju, ali i o drugim važnim pitanjima i da taj dijalog mora da bude utemeljen na naučnim znanjima, istinama i činjenicama, jer je to put, kako je istakla,  kojim se gradi i vraća povjerenje kako u vakcinaciju, tako i u zdravstveni sistem i institucije sistema.

“Namjera nam je da dođemo do što je moguće večeg broja građana, kao i da približimo COVID 19 vakcinu ali i druge vakcine onima kojima su najpotrebnije”, zaključila je Mina Brajović, šefica SZO kancelarije.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Crne Gore dr Nebojša Sekulić je podsjetio na značaj sprovođenja ove inicijative po pitanju unapređenja javnog zdravlja građana.

“Želimo da pomognemo građanima da donesu pravu odluku za sebe i svoju porodicu, kada je u pitanju vakcinacija. Iskoristićemo i ovu priliku da još jednom pozovemo roditelje da svojoj djeci obezbijede njihovo osnovno pravo na zdravlje, te da ih pravovremenom vakcinacijom zaštite od obolijevanja”, istakao je dr Nebojša Sekulić, spec. epidemiolog.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da ga raduje veliko interesovanje sugrađana, te ukazao na značaj imunizacije sa nekom od tri vakcine koje su aktuelne u ovom momentu. 

“Opština Bijelo Polje je pokretanje inicijative koja podrazumijeva promociju i zaštitu zdravlja, prepoznala kao dobar način da svojim građanima obezbijedi šansu da se u direktnom konatku sa zdravstvenim radnicima informišu o svim benefitima imunizacije, provjere svoje zdravlje i zaštite sebe i svoje najbliže. Na osnovu velikog interesovanja građana i poučeni današnjim veoma pozitivnim iskustvom, Opština Bijelo Polje će nastaviti da podržava ovakve i slične inicijative“, zaključio je predsjednik Opštine Petar Smolović.

Sjedinjene Američke Države – preko USAID-a – dodijelile su 2,7 miliona dolara hitne pomoći kako bi pomogle Crnoj Gori da otkrije, upravlja i liječi Kovid-19, ali i da ojača i održi kapacitete za reagovanje, kako bi se ublažili uticaji pandemije na javno zdravlje i socio-ekonomske posljedice.

Grupe koje su pod visokim rizikom od Kovid-19 i koje će imati koristi od ove inicijative čine osobe sa nekim hroničnim stanjima, starije osobe, trudnice, zdravstveni radnici i drugi. Djevojčice starosti između 9 i 14 godina će imati koristi od vakcinacije protiv HPV-a, a djeca mlađa od 5 godina od vakcinacije MMR vakcinom.

U okviru karavana bio je upriličen i zanimljiv kulturno-umjetnički program (Edis Agić), kao i posebni pokloni za one najmlađe, a akciju su pomogli i volonteri Crvenog krsta.

Uz veliku podršku Ministarstva prosvjete na današnjem „Karavanu zdravlja i vakcinacije“ upriličena je izložba likovnih radova učenika Osnovne škole „Dušan Korać“ iz Bijelog Polja, na temu „Karavan zdravlja i vakcinacije za razigrano djetinjstvo“.