Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, obišao je danas završne radove na željezničkoj stanici u Bijelom Polju, koja će ubuduće, po završetku funkcionisati kao zajednički željeznički prelaz između Crne Gore i Srbije, zajedno sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice (TZ) Matejem Zakonjšekom, direktorom CEFTA sekretarijata, Emirom Đikićem, Ingve Engstroem ispred EU Delegacije u Crnoj Gori i Ernadom Suljevićem, predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje.

„Zadovoljstvo mi je da danas obiđemo finalne radove na projektu koji je pravi primjer međuresorne saradnje u cilju unapređivanja regionalnog povezivanja“ poručio je Ibrahimović.

Dodao je da je olakšavanje međugraničnih prelaza sjajna poruka koju svi zajedno šalju regionu i široj javnosti, a to je da se kroz zajedničke napore ka uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu pripremamo za skorije članstvo u Evropskoj uniji, naglašavajući da se godinama transportna infrastruktura postavljala kao jedan od ograničavajućih faktora daljeg privrednog rasta i razvoja.

„Iako se to stanje popravlja, pred nama su još brojni izazovi, novi projekti, nove investicije, kako bi se svima omogućilo pravo na nesmetani protok ljudi, robe, usluga, kapitala, i na tom putu kao i do sada računamo na našeg strateškog partnera, Evropsku uniju, uz čiju podršku se i ovaj projekat realizuje“, zaključio je Ibrahimović.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU, Ingve Engstroem rekao je da željeznički transport ima ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti Evrope.

“Zajednički granični prelaz u Bijelom Polju pripada željezničkoj interkonekciji TEN-T Ruta 4 i ne samo da će poboljšati veze između dvije zemlje i njihovih naroda, već će podstaći prekogranične ekonomske aktivnosti. Ovaj rekonstruisani objekat postaće savremena “one-stop-shop” željeznička infrastruktura za jeftinije, brže i jednostavnije granične prelaze. U kombinaciji sa drumskom i željezničkom vezom Bar-Beograd, Ruta 4 će se razvijati u pravcu modernog multimodalnog logističkog transportnog koridora koji povezuje Luku Bar sa zaleđem“, rekao je Engstroem.

Svjedoci smo, dodaje on, da neadekvatne transportne mreže i nedostatak koordinacije ozbiljno ograničavaju povezanost naših građana ali i proizvođača i potrošača sa globalnim i regionalnim tržištima.

„Rješenja ovih pitanja zahtijevaju ulaganja u infrastrukturu, ali i bolju saradnju susjeda. Stanica u Bijelom Polju postaće sjajni primjer saradnje Crne Gore i Srbije. Pod jednim krovom sarađivaće nadležne službe dvije zemlje, a voz neće morati da staje dva puta. Drago mi je što smo današnjim događajem pokazali značaj EU investicija u region,“ osvrnuo se tokom izlaganja direktor TZ Matej Zakonjšek.

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić istakao je da „međunarodna trgovina i transport uvjek idu ruku pod ruku. Za njihovo funkcionisanje neophodna je održiva i efikasna infrastruktura. Zajednički prelazi, izgrađeni po evropskim standardima, približavaju nas Evropi i prije svega koriste građanima i kompanijama našeg regiona. Radeći zajedno na ovakvim projektima, doprinosimo razvijanju i međusobnoj povezanosti naših ekonomija i unaprjeđenju efikasnosti logističkih i vrijednosnih lanaca u okviru CEFTA-e ali i sa Evropskom unijom.“

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Ernad Suljević iskazao je zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova, te naveo da se nada skorom završetku svih radova i stavljenju u punu funkciju svih sadržaja.

"Bijelo Polje kao administrativni i regionalni centar Sjeverne regije dobiće završetkom radova modernu željezničku stanicu koja će pružiti visok kvalitet usluga za građane i putnike koji dolaze u naš grad. Ovaj projekat je od posebnog značaj i zbog naše težnje da u narednim godinama postanemo respektabilna turistička destinacija. Iskazujem zahvalnost svima koji su dio ovog projekta, posebno Evropskoj uniji koja finasira radove IPA sredstvima", kazao je Suljević.

Obilazak radova upriličen je uoči početka „Samita povezivanja 2023“ koji organizuju Stalni sekretarijat Transportne zajednice i CEFTA sekretarijat. Dvodnevnom samitu, koji se održava u Budvi, će pored ministara saobraćaja regiona prisustvovati i visoki zvaničnici EU, predstavnici i direktori međunarodnih finansijaskih institucija.