U narednih šest mjeseci Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom iz Bijelog Polja realizovaće projekat „Socijalizacija kroz aktivnosti OSI”. Predsjednik Udruženja Samir Guberinić predstavio je projekat, ističući da će kroz projektne aktivnosti pružati mogućnosti osobama sa invaliditetom da u punoj mjeri iskažu kreativne, umjetničke i sportske potencijale.

- Psihološke radionice imaju za cilj da probude sve psihološke kapacitete i unaprijede psihološki rast i razvoj osobe sa invaliditetom, što je jedan od najvažnijih faktora za unapređenje kvaliteta života. Ove ciljeve je važno ispuniti kako bi se omogućilo uključivanje OSI u društvene tokove u sredini u kojoj žive i kako bi samostalnije i kvalitetnije vodile život. Poboljšanje socijalne uključenosti OSI i njihova integracija od velikog su značaja. Svrha ovog projekta je implementacija Lokalnog plana akcije iz oblasti invalidnosti, kao i jačanje partnerskih odnosa organizacija osoba sa invaliditetom na lokalnom nivou. Ciljnu grupu čini 50 osoba sa invaliditetom koje zbog predrasuda, diskriminacije, nedovoljne motivisanosti ili nedostatka podrške ne žive samostalan život, već su upućene na porodicu i zavise od nje, kazao je Guberinić, naglašavajući da je cilj projekta psihološko osnaživanje osoba sa invaliditetom za samostalan život, njihova socijalizacija i ingegracija u društvo. “Takođe, projekat ima za cilj prevenciju socijalne isključenosti, povećanje zapošljivosti i brže uključivanje osoba sa invaliditetom u radne i društvene procese”, kazao je Guberinić.

Asistentkinja u projektu Dragana Božović istakla je da će, u Okviru projekta, biti održano deset radionica koje će se organizovati dvaput mjesečno, dok će jednom mjesečno biti organizovana takmičenja kroz kreativne i sportske radionice.