U izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije, edicija “Književne paralele“, iz štampe je izašla knjiga poezije za djecu „Prva ljubav zauvijek“, autorke Blage Žurić.

- Pjesnikinja Blaga Žurić u svom otkrivanju zanimljivog, složenog, bajkovitog, lijepog djčjeg svijeta i traganju za tajnom i mistikom prve ljubavi ne daje učene odgovore krute definicije. Ona to jednostavno i jasno kaže: „Prva ljubav zauvijek! Kao kad se gleda kroz vodu bistrog planisnkog jezera, ali mu se dno ne vidi. Njena mašta nas vodi kroz dječji svijet. Ona i odrasle, nekom lirskom alhemijom, pretvara u djecu da bi mogli da osjete svu složenost i ljepotu toga svijeta, njegovu prvinu i bogatstvo, zapisao je recenzent knjige Marijan Mašo Miljić.

Osim bajkovitih stihova za djecu, ovu knjigu krase i ilustracije poznatog umjetnika Darka Drljevića.

- U ediciji "Književne paralele", uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, do sada smo objavili blizu 30 knjiga iz oblasti poezije, proze, književne kritike, eseistike, književnosti za djecu. U našem izdanju izašle su knjige autora koji su u zadnje četiri godine dobili Nagradu Risto Ratković i Nagradu "Ratkovićevih večeri poezije". Među značajnijim knjigama su Antologija crnogorske poezije "Poetika Montenegrina", kao i knjige “Svisnuti od života“ (Stil i paradoksi poezije Rista Ratkovića), "Najviša tačka reke" (Zapis o bjelopoljskim piscima), "Bežanje od smrti: Miodrag Bulatović - stil i književna demonologija” i druge značajne knjige. Za ovu godinu smo, takođe, planirali značajna izdanja. Osim što ćemo štampati knjigu poezije prošlogodišnjeg dobitnika Ratkovićeve nagrade Ibrahima Hadžića, u planu je štampanje antologije crnogorske kratke priče "Zborno mjesto" i poezije Rista Ratkovića, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Abaz Dizdarević.