NVO  »Euromost« u cilju sprečavanja pojava asocijalnog ponašanja djece školskog uzrasta, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama u Bijelom Polju, uspješno sprovodi niz aktivnosti iz oblasti borbe protiv narkomanije.

 

Realizujući projekat ,,Mladi za mlade u borbi protiv, koji sprovodi NVO ''Euromost'', danas je održana radionica u Osnovnoj školi ''Nedakuse'' za koji je obezbijeđen dio sredstava od prihoda od igara na sreću.

Radionica je imala uvodni kratki teorijski dio, uz početnu provjeru nivoa poznavanja problematike kod učenika, a potom su rađeni prikazi slučaja situacija u kojima se nalaze njihovi vrsnjaci u riziku za ulazak u svijet narkomanije. Razmatrana su očekivana i neočekivana reagovanja na takve situacije uz aktivno učešće svih učenika na radionici kroz preuzimanje uloga i argumentovanje svojih stavova.

 

Programski menadžer u NVO,,Euromost'' Ivana Nikolić Radojićić je kazala da će se kroz dalju realizaciju ovog projekta, raditi revizija stavova i osnaživanje mehanizama zaštite pojedinaca od potencijalnih konzumiranja psihoaktivnih supstanci.

 

 

Emil Nasufović doktor opšte medicine i jedan od realizatora ovog projekta je kazao da je cilj da se osposobe polaznici radionica da svoja znanja prenesu na širu učeničku populaciju.

-Prevencija je najvažnija. Djeca uče kroz priču, igru i glumu određenih uloga kroz određeni mehanizam tzv. roll play. Koristi se video i audio zapisi, kao i brojne vježbe usmenog tipa, a učenici u svakom trenutku, bez straha, stida i osude, mogu postaviti bilo koje pitanje. Učenici će, kroz realizaciju ovog programa naučiti da se narkoman ne postaje preko noći, već da postoje faze kroz koje jedan adolescent prolazi od djeteta sa povišenim rizikom do života u paklu droge, rekao je Nasufović.

 

Kvalitetna priprema i aktivnosti u ovom projektu na prevenciji narkomanije ostvariće osnovni cilj projekta – da se održi pozitivan kurs preventivnog djelovanja na najmlađe učenike koji su i najpodložniji iskušenjima kojima su konstantno izloženi.

 

Glavni cilj pored svih gore navedenih jeste da osnažimo i  osposobimo  sto više mladih osoba da uvijek i u svakoj siuaciji budu sposobni da kažu ne drogama, kazao je Almir Mekić direktor NVO ''Euromost''.

Drugi bitan cilj jeste da polaznici radionice budu sposobni da u svojoj školi, porodici i komšiluku prepoznaju osobe sa povišenim rizikom od ulaska u svijet droge, kao i to da oni na svom nivou mogu preventivno djelovati.

 

-U ovoj radionici djeca će naučiti šta je narkomanija, zašto mladi uzimaju drogu, koje su karakteristike psihičke i fizičke zavisnosti, koje sve vrste droga postoje, kakvo je njihovo dejstvo i koje su posledice rizičnog ponašanja, istakao je Mekić.

 

Programi koje sprovodi Euromost, se odnose na prezentaciju pozitivnih vrijednosti i takav pristup predavanja je korisan iz razloga privlačenja pozitivne pažnje djece i učenika kojima je program  namijenjen. Polaznici radionica će biti osposobljeni da svoja znanja prenesu na širu učeničku populaciju.