Veče palestinske kulture, sa akcentom na poeziju najvećeg palestinskog pjesnika Mahmuda Derviša, održano je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu, u organizaciji te ustanove i Ambasade Palestine.

O palestinskoj kulturi i pjesniku Mahmudu Dervišu govorili su ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Al-Hantouli i profesorica Filološkog fakulteta u Beogradu Dragana Đorđević.

- Mahmud Derviš je rođen 1941. godine i imao je sedam godina kada je u Palestini izbio rat pa je taj događaj i njegov težak život koji je kasnije nastupio, postao centar njegovog poetskog stvaralaštva i inspiracije. Njegov humanizam i senzibilitet je izbrisao granice, pjesme su mu prevođene na mnoge jezike. Derviš je postao svjetski poznati pjesnik, i on je naš ponos i dika, kazao je ambasador Al-Hantouli.

Profesorica Đorđević je istakla da je uz Mahmuda Derviša najprevođeniji palestinski pisac Halil Džubran.

U okviru ove večeri, prikazan je dokumntarni film koji govori o masovnom raseljavanju Palestinaca u ratu i stvaranju Izraela 1948. godine. Medijator je bio rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović, a stihove Mahmuda Derviša govorio je profesor književnosti Radoman Čečović.