Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i Centar za kulturu Bijelo Polje organizuju književno veče Bogića Rakočevića 10. novembra u galeriji Centra za kulturu, sa početkom u 19 sati.

Prije književne večeri, književnik Rakočević održaće čas polaznicima škole za kratku priču, koju realizuju Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i Srednja stručna škola u Bijelom Polju.

- Ovo je nastavak programa „Razgovori“ koji smo započeli u januaru ove godine, koji ima za cilj da dovede u Bijelo Polje najznačajnije umjetnike iz regiona. Svakih dva mjeseca imaćemo po jednog značajnog umjetnika. Već imamo plan koga treba dovesti, a ovu sezonu, nakon bogatog kulturnog ljeta, počinjemo sa jednim od najznačajnijih crnogorskih autora – Bogićem Rakočevićem, kazao je VD direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić.

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar i antologičar. Rođen je u Mojkovcu 1962. godine. Diplomirao je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću gdje je pohađao i postdiplomske studije na Odsjeku za književnost. Bio je sekretar i glavni urednik Književne omladine Crne Gore, urednik književnog programa podgoričkog Doma omladine „Budo Tomović“, organizator i urednik Festivala mladih pjesnika Jugoslavije „Majska rukovanja“ u Titogradu, umjetnički direktor Internacionalnog Televizijskog festivala u Baru i umjetnički direktor međunarodne manifestacije „Ratkovićeve večeri poezije“ u Bijelom Polju. Prevođen je na: engleski, italijanski, rumunski, bjeloruski, makedonski, francuski, slovenački, ruski, poljski, albanski i njemački jezik. Zastupljen je u svim važnijim izborima, panoramama i antologijama savremene crnogorske književnosti. Za književni rad je nagrađivan u zemlji i inostranstvu. Autor je prve televizijske antologije crnogorske poezije XX vijeka u 30 epizoda. Živi u Podgorici, a direktor je Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Razgovor sa Rakočevićem vodiće Kemal Musić i rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović.