Iz To Bijelo Polje obavještavaju da je staza za hodanje na krpljama planinarski dom ‘’Cmiljača’’, markirana i spremna za korišćenje. Promocija ove staze radiće se sa prvim snijegom kao početak zimske turističke sezone.

Hodanje na krpljama jedna je od najstarijih aktivnosti na snijegu, kojoj u poslednje vrijeme popularnost značajno raste. Ovakav način rekreacije posebno je podesan za one koji ne skijaju, pa kad se nađu na snijegu ili skijalištu, mogu se šetati i rekreirati na krpljama. Posebna znanja za hodanje na krpljama nijesu potrebna pa ih mogu koristiti svi koji vole prirodu i rekreaciju u prirodi.

Staza za hodanje na krpljama planinarski dom „Cimljača“ počinje na nadmorskoj visini od 921 mnv, koja je ujedno i najniža tačka, dok je najviša tačka staze na 1760 mnv. Visinska razlika između najniže i najviše tačke iznosi 839 m, dok visina cijelog uspona ove staze iznosi 889 m. Dužina staze od mjesta polaska do planinarskog doma „Cmiljača“ iznosi 7,7 km, a vrijeme uspona do planinarskog doma iznosi oko 5.30 h. Dužina cijele staze iznosi 15,4 km. Najveći dio staze prolazi kroz bukovu i crnogoričnu šumu, koja je čak i na djelovima koji vode makadamskim putem veoma gusta. Brojni zavoji i serpentine koji vode kroz ovakav krajolik čine ovu stazu veoma zanimljivom. Stazom se u njenom poslednjem dijelu pružaju dobri pogledi ka dolini Lima i Bijelom Polju.

Kako koristiti krplje? Krplje, koje su standardne veličine, navlače se na zimsku obuću, uključujući i obuću za snowboard. Radi lakšeg kretanja po snijegu, pored krplji se koriste i štapovi za snijeg koji se namiještaju da budu u visini lakta.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma. Partneri pri realizaciji projekta bili su Lokalna turistička organizacija Bijelo Polje i Planinarski savez Crne Gore. Domaćin staze je Lokalna turistička organizacija Bijelo Polje.