Projekat „Valorizacija Đalovića pećine“ u Bijelom Polju realizuje Direkcija javnih radova Crne Gore i Opština Bijelo Polje. Procijenjena vrijednost investicije je cca 12.500.000,00 eura sa periodom realizacije do 2020. godine.

Završena je izrada Prethodne studije opravdanosi turističke valorizacije Đalovića pećine sa Idejnim rješenjem uređenja dijela pećine i kompletnom infrastrukturom do Đalovića pećine.

Završen je konkurs za izradu sveobuhvatnog urbanističko-arhitektonskog Idejnog rješenja Đalovića pećine i klisure u zahvatu Prostrno urbanističkog plana opštine Bijelo Polje.

Završen je Glavni projekat za izgradnju puta Bistrica – Manastir „Podvrh“.

Ugovoreni su radovi za izgradnju II faze puta Bistrica –Manastir „Podvrh“ u dužini od 4,00km i u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a tender za izgradnju I faze tog puta u dužini od 1,50 km je poništen i do kraja 2017. godine biće ponovo raspisan.

Takođe, do kraja 2017. godine biće raspisan i tender za žičaru od Manastira „Podvrh“ do ulaza u Đalovića pećinu, dužine cca 1.700,00 m, kapaciteta 75 osoba/h, po principu „projektuj-izgradi“.

Izabran je obrađivač Glavnog projekta za uređenje unutrašnjosti Đalovića pećine.

U fazi izrade su Glavni projekti ili priprema tenderske dokumentacije za njihovu izradu za elektroenergetsku i vodovodnu infrastrukturu do Đalovića pećine.