Jubilarni 25. likovni salon Bjelopoljsko likovno proljeće, otvoren je sinoć u Galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" 

Odavno taj prostor, rezevrisan za likovnjake i pisce, nije bio toliko ispunjen ljubiteljima likovne umjetnosti gotovo svih uzrasta. Ta raznolikost u potpunosti se uklapala u cjelokupni ambijent. 

"Duga je likovna tradicija na ovim prostorima, koja seže još od XII vijeka kada je u crkvi sv Petra i Pavla Grigorije 'dijak' stvarao jednu pisanu i jednu slikarsku umjetnost. Poslije mnogo vjekova ta tradicija je nastavljena kroz porodicu Lazović i kroz mnogo slikara i djela koja su u tim vremenima i tim razmeđima vremena održali jedan kontinuitet koji se eto uzastopno dvadeset pet godina prenosi i održava do dana današnjeg u lijepoj galeriji, kroz umjetnička djela umjetnika koji su iznjedreni u ovoj zanimljivoj umjetničkoj sredini", istako je otvarajući izložbu istoričar umjetnosti iz Gornjeg Milanovca, Radoš Gačić. 

Direktor JU Muzej Bijelo Polje, Željko Raičević pozdravio je prisutne u ime organizatora manifestacije i istakao da je 25 Likovno proljeće dokaz da slikarstvo u Bijelom Polju ne samo da ima svoju prošlost i sadašnjost već i budućnost.

"Cilj manifestacije od samog njenog osnivanja je spajanje tradicije, koju u muzeju gajimo kroz umjetničku zbirku, i moderne umjetnosti. Da smo u tome uspjeli potvrđuje večerašnji ambijent, i najavio izgradnju galerije u dvorištu Muzeja koja bi odgovarala zahtjevima i potrebama ovakvih i sličnih izložbi. 

Prvu nagradu na 25. Jubilarnom likovnom salonu žiri u sastavu: Radoš Gašić, direktor Kulturnog centra iz Gornjeg Milanovca, predsjednik, zatim, Ismet Hadžić, akademski slikar iz Rožaja i Amar Mulabegović, istoričar umjetnosti iz Bijelog Polja-članovi, dodijelio je prvu nagradu Luki Joksimoviću, drugu Tei Franci i treću Anđeli Durutović.

Pobjednik ovogodišnjeg likovnog salona Luka Joksimović, predstavio se tehnikom ulja na platnu, čija je tema bila ,,Raspeće“, čije je proglašenje izazvalo pozitivne i burne ovacije publike.

,,Ovo je zaista veliko priznanje za mene, jer 25 godina tradicije postojanja dokazuje da se radi o veoma kvalitetnoj manifestaciji. Ja već 15 godina učestvujem, i nijesam se nadao nagradi jer mi je pripala prije četiri godine, ali sam izuzetno zadovoljan ishodom. Nagrada je mač sa dvije oštrice, ali vjerujem da će mene podstaći na bolji trud i zalaganje“, istakao je Joksimović. 

Na kraju, direktor Muzeja, Željko Raičević se u ime predsjednika Opštine Bijelo Polje, Petra Smolovića, izvinio učesnicima i publici, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati otvaranju Likovnog salona.