U Crnoj Gori nikada nije bio povoljniji biznis ambijent, a aktuelne kreditne linije mladima omogućavaju da lakše i uspješnije realizuju svoje biznis ideje i postanu uspješni preduzetnici, kazao je danas Dževad Mekić iz Investicino-razvojnog fonda, kancelarije Bijelo Polje.

Govoreći na tribini „Podsticanje mladih na pokretanje spostvenog biznisa“, koju je organizovala opštinska Kancelarija za mlade u saradnji sa Birom rada Bijelo Polje i Investiciono-razvojnim fondom, Mekić je istakao i da je prioritet IRF-a u ovoj godini podsticaj razvoja preduzetništva, naročito kod mladih.

-Do prije nekoliko godina mladi preduzetnici su započinjali biznis sa kamatnim stopama od 10,12, 15 % i uspijevali su da realizuju svoje biznis ideje i budu uspješni, a sada Investiciono razvojni fond nudi mladima kredite za biznis i sa 0 % kamatnom stopom, što im u velikoj mejri olakšava pokretanje biznisa“, kazao je Mekić.

Na području Bijelog Polja Inevesticiono-razvojni fond je finansirao projekte vrijedne preko 20 miliona eura samo u posljednje 2 godine.

Mekić je podsjetio i da je Investiciono-razvojni fond od svog osnivanja do kraja septembra 2018. godine u crnogorsku ekonomiju plasirao preko 750 miliona eura, i napomenuo da na godišnjem nivou investira preko 170 miliona eura.

Fond posluje po tržišnim principima, tako što novac koji plasira u crnogorsku privredu i pozajmljuje na međunarodnom tržištu kapitala i odgovoran je za vraćanje tog novca.

Jovana Rondović korisnica kredita IRF-a, koja je po struci fizioterapeut došla je na ideju da je našem gradu potreban sportski teren u okviru balon sale, da bi se bavila svojom strukom, kao i sportskom terapijom.

-Nakon dobijanja kredita poslujem veše od godinu dana i nije lako, ali je potrebno  savkodnevno raditi na razvoju biznisa. Ja sam u međuvremenu otvorila i fudbalsku školu. Organizujemo lige, turnire, konstantno se radi, zadovoljna sam i za sada poslujem uspješno, naglašava Rondović.

Savjetnica za profesionalnu orjenataciju u Birou rada Bijelo Polje Sanja Nedović rekla je da Zavod za zapošljavanje još od 1999. godine odobrava kredite za samozapošljavanje koji su podsticajni za osobe koje se nalaze na evidenciji Zavoda.

-Kreditna sredstva koja mi nudimo su povoljnija od tržišnih. Ono što je bitno da sada imamo predviđeno mentorstvo i da osoba koja pokrene sopstveni biznis Zavod za zapošljavanje određuje mentora koji će ga pratiti i podržavati da izvede svoju ideju do kraja. To je predviđeno Nacrtom zakona o zapošljavanju i nadamo se da će to biti i usvojeno, naglasila je Nedović.

Mirha Kasumović predstavnica Kancelarije za mlade je govorila o planovima za mlade koje sprovodi Opština Bijelo Polje preko resorne Kancelarije koja je osnovana 2010. godine, tada kao prva Kancelarija za mlade u Crnoj Gori.

-Kancelarija je osnovana sa ciljem da radi na unapređenju kvaliteta života mladih ljudi u Bijelom Polju. U proteklom peridu smo sa svim relevatnim faktorima radili na realizaciji Lokalnog plana akcije za mlade realizovali smo iz 9 oblasti brojne aktivnosti, a realizovali smo i jedan broj aktivnosti koje se nisu nalazile u planu, kaže Kasumović.

Moderator Tribine bio je Miloš Kljajević rukovodilac Odjeljenja za kancelarije u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje.