Opština Bijelo Polje obezbijedila je vagu za kontrolu osovinskog opterećenja vozila, čime su se stvorili uslovi da Komunalna policija započne kontrolu, posebno na seoskim putevima koji koriste koncesionari šuma. U sklopu ovih aktivnosti nadležni sekretarijat Opštine Bijelo Polje je na svim kritičnim pravcima postavio saobraćajne znakove za dozvoljeno osovinsko opterećenje.

Rukovodstvo Opštine se odlučilo na ovaj korak pošto su u prethodnom periodu postojale učestale primjedbe građana i mjesnih zajednica da koncesionari ne koriste puteve na način propisan koncesionim ugovorom. Teretna vozila zbog premašaja osovinskog opterećenja značajno ugrožavaju putnu infrastrukturu neophodnu za nesmetan život građana na seoskom području.

Ovim aktivnostima Opštine uspostaviće se red u zaštiti puteva na teritoriji opštine Bijelo Polje, a čitav proces će kontrolisati opštinska Komunalna policija uz asistenciju pripadnika Sektora policije opšte nadležnosti, Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije Crne Gore.

– U skladu sa svojim ovlašćenjima Komunalna policija će obavljati kontrolu i preduzimati mjere prema svim subjektima u skladu sa zakonom. Uz asistenciju saobraćajne policije pod nadzorom će biti vozila čiji osovinski pritisak ne odgovara propisima, odnosno tehničkom stanju puta, kazao je Muzafer Badžić, načelnik Komunalne policije.

U cilju izgradnje i održavanja lokalnih i kategorisanih puteva Opština Bijelo Polje svake godine ulaže značajna velika sredstva, posebno na proboju, nasipanju i poboljšanju saobraćajne infrastrukture.

Sve navedene aktivnosti predstavljaju realizaciju zaključaka Komisije koju su zajedno formirali potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, u cilju zaštite puteva koje koristi lokalno stanovništvo na ruralnim područjima.