U organizaciji Opštine Bijelo Polje i NVO Centar Centar za razvoj agrara u galeriji Centra za kulturu, danas je održan regionalni stručni skup ‘’Zimska škola za farmere’’ usmjeren na edukaciju proizvođača jagodičastog voća sa sjevera Crne Gore.

Svi zainteresovani proizvođači jagodastog voća sa sjevera Crne Gore imali su mogućnost da slušaju predavanja renomiranih stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Crne Gore, te sa visokoobrazovnih institucija iz Kragujevca i Sarajeva, Instituta za voćarstvo iz Čačka, kao i da se upoznaju sa programima za razvoj malinarstva, koje nude lokalne uprave i međunarodni fondovi.

Prema riječima magistra agronomije Dejana Zejaka, koordinatora projekta "Zimska škola za farmere", inače predstavnika Centra za razvoj agrara, jačanje saradnje među farmerima sa sjevera Crne Gore od ključnog su značaja za unapređenje poljoprivrede u sektoru proizvodnje jagodastog voća.

-Ovakvi skupovi su važni da se upoznaju međusobni čionioci sa sjevera i da čuju šta to nude lokalne uprave i međunarodni fondovi. Na taj način će se ojačati sektor, jer ova predavanja doprinose koheziji sektora i donese inovacije u čitavu oblast jagodastog voća. Rezultat kvalitetnog rada u prethodnom periodu je i taj što danas imamo katastar popisa proizvođača maline, koji broji oko 500 farmi i negdje oko 100 hektara pod malinom. Danas imamo vrijendosni lanac, koji je pretvoren u klaster i koji okuplja i proizvođače, berače, hladnjačare, prerađivače i na taj način smo se uvezali da zajedno planiramo, kazao je mr Dejan Zejak.

U planu je da se formira i Nacionalni savjet za jagodasto voće, ali i regionalni sa ekspetima iz Srbije i Bosne, kako bi se na ekspertskom nivou planirala dalja proizvodnja.

Da podsjetimo, u novembru 2018. godine predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović,  formirao je tim od 25 stručnjaka iz Bijelog Polja, Crne Gore, Bosne, Srbije, kao i međunarodnih eksperata, sa ciljem izrade Strategije razvoja jagodastog voća, kako bi kasnije taj dokument bio usvojen od strane Skupštine opštine Bijelo Polje.

U okviru škole o značaju korišćenja sredstava državnog Agrobudžeta, međunarodnih fondova i lokalnih podsticajnih mjera govorili su i sekretari resornih sekretarijata u Opštini Bijelo Polje.

Opština Bijelo Polje je preko svoja dva sekretarijata – Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj i Seketarijata za ekonomski razvoj ove godine obezbijedila sredstva u iznosu od 250 hiljada eura za realizaciju dva programa podsticajnih mjera i to za razvoj poljoprivrede i za ruralni održivi razvoj, saopštio je danas Jasmin Ćorović, sekretar  Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

- Bijelo Polje ima jako dobre uslove za razvoj poljoprivrede. Mi smo prva opština po broju sela, imamo ih čak preko 117, tako da polovina stanovništva Bijelog Polja živi u ruralnim predlima, što zahtijeva ozbiljna ulaganja. Ulaganje u znanje je preduslov svakog razvoja, pa tako i poljoprivrede. Ako želimo jaku i konkurentnu poljoprivredu moramo da je razvijamo na naučnoj osnovi, što podrazumijeva  usvajanje znanja. Upravo i cilj današnjeg skupa je bio da se usvoje nova i pravilna znanja kada je u pitanju izbor sadnog materijala, postupak sadnje, okopavanja, zalivanja, vezivanja malina, odnosno sve ono što podrazumijeva konkretan rad na terenu, koji se mora zasnivati na stručnom znanju“, naglasio je Ćorović.

Stručnom skupu „Zimska škola za farmere“ prisustvovao je i Igor Jovanović, direktor programa RCTP, koji je učesnicima iz opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Pljevlja, Andrijevica, Petnjica, Plav i Rožaje, prezentovao IFAD-ove mjere podrške razvoja ja Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa IFAD fondom sprovodi projekat “Razvoj klastera i transformacija ruralnih područja”, a kako je danas saopštio Jovanović, projekat je otpočeo 2017. godine, trajaće do 2023. godine, a za njegovu realizaciju biće izdvojeno 14,07 miliona eura.

-Projekat se sprovodi na teritoriji Nikšića, Žabljaka, Petnjice, Šavnika, Berana, Mojkovca i Bijelog Polja i to u četiri oblasti proizvodnje - maline i drugo  bobičasto voće, proizvodnja krompira, mesa i mlijeka i mliječnih proizvoda. Tu smo da prezentujemo podršku koja se tiče povećanja primarne proizvodnje i podršku koja se tiče ostalih aktivnosti u lancu vrijednost postproizvodnih i postprodajnih procesa, kao i poboljšanje ruralne infrastrukture – putne ili vodovodne, kao preduslova za razvoj poljoprivrede, pristupa tržištu i na kraju plasmana proizvoda. Za primarnu proizvodnju će biti izdvojeno 700 hiljada , dok će za razvoj ruralne infrastrukture ove godine biti utrošeno više od 2 i po miliona eura“, naveo je Igor Jovanović, direktor programa RCTP. jagodastog voća u Crnoj Gori za 2019. godinu.

O stanju i perspektivi proizvodnje jagodastog voća u regionu govorio je i  dr Aleksandar Leposavić, naučni saradnik u Institutu za voćarstvo u Čačku, koji je istakao da su proizvođači maline  u poslednje dvije godine na čitavom prostoru bivše Jugoslavije imali jako loše rezultate u proizvodnji. On je istakao i to da su glavni uzročnici tako nepovoljne situacije i pada cijena  loši vremenski uslovi, slabiji kvalitet, ali i negativna medisjka kampanja, koja je dovela do pada tražnje na svjetskom tržištu.

O važnost edukacije svih poljoprivrednih proizvođača govorio je voćar iz Bijelog Polja, Mićun Gojačanin.Gojačanin posjeduje pola hektra malina i oko tri hektra drugog voća, a kako je kazao danas, prošle godine su malinari pretpjeli veliki štetu pa očekuju pomoć i od države i od opštine.