Kancelariji za besplatnu pravnu pomoć, otvorenoj u okviru projekta “Jačanje sistema besplatne pravne pomoći”, tokom prethodnih šest mjeseci upućeno je  55 zahtjeva koji su se odnosili na pravno savjetovanje i zastupanje na sudu, obavijestio je danas novinare i javnost čelnik „Evropskog omladinskog centara Crne Gore“ Mladen Španjević.

On je kazao da je otvaranje kancelarije i pružanje pravne pomoći građanima Bijelog Polja i najjasniji pokazatelj uspješnosti ove priče, koju je podržalo i Ministarstvo pravde Crne Gore.

-Poznato je da u opštini Bijelo Polje ima mnogo ugroženih ljudi, koji nemaju mogućnosti i sredstava da putem sudskih postupaka ostvaruju svoja prava i upravo zbog njih smo pokrenuli ovaj projekat, kako bi im omogućili da bez obzira na materijalne i imovinske mogućnosti da imaju pristup sudu. Jer, to je i suština ovog instituta,  da pomogne ljudima da efikasno zaštite svoja prava, da imaju pravično suđenje i da pristupe sudu ili drugim državnim organima pod jednakim uslovima i bez diskriminacije. Iako u Bijelom Polju, pri Osnovnom sudu, već postoji kancelarija za besplatnu pravnu pomoć , ona nije dovoljno iskorišćena kazao je Španjević.

Projekat danas završen, ali će Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć nastaviti  sa radom, a pravne usluge, pravno savjetovanje i zastupanje na sudu, pružaće advokati Gordana Femić, Marko Šestović i Petar Drobnjak, koji je i asistent na projektu.