U Zagrebu su predsjednik Odbora direktora Monteputa Aleksandar Žurić i izvršni direktor Jonuz Mujević uz učešće ambasadora Bora Vučinića, potpisali sporazum o poslovnoj saradnji izmedju Monteputa i Hrvatskih autocesta. Potpisani sporazum je drugi te vrste, poslije sporazuma koji je Monteput prošlog mjeseca potpisao sa BiH autocestama. U narednom periodu predstoji sličan posao sa Koridorima Srbije.

Sporazum se odnosi na: uvođenje i primjenu tehničkih stadarda kod projektovanja, održavanja i upravljanja, pružanja uzajamne pomoći kod usavršavanja i edukacije zaposlenih, pomoć kod implementacije i usvajanja međunardnih standarda, primjena smjernica i standarda kod povećanja ukupne bezbjednosti, uzajamna pomoć i razmjena iskustava kod primjene sistema naplate drumarine i rad na projektima koji se odnose na umrežavanje crnogorskih i hrvatskih puteva. U preostalim definisanim mogućim segmentima saradnje, sporazum predviđa i zajedničko apliciranje kod Evropskih fondova, analize, studije, edukacije i niz drugih oblika saradnje kao i mogućnost preispitivanja i uključivanja novih zajedničkih aktivnosti koje nijesu predviđene sporazumom. 

Žuric je naglasio da je ovaj sporazum za nas veoma bitan, jer pričamo o članici EU koja ima preko 1000km izgrađenih autoputeva. Hrvatska primjenjuje najveće evropske standarde i kada je u pitanju izgradnja, upravljanje i održavanje, sa posebnom pažnjom na principe i standarde bezbjednosti. Iskustva Hrvatske možemo najšire primijeniti u narednom periodu, kako se na skup način ne bismo učili na sopstvenim greškama. Takođe ovaj sporazum podrazumijeva i zajedničku pripremu projekata i nastup prema evropskim fondovima, posebno u dijelu povezivanja mreže budućih brzih cesta na primorju, zaključio je Žurić