Sa ciljem obilježavanja tri važna svjetska datuma: „Svetskog dana žena na selu", „Svjetskog dana hrane i hljeba“ i „Svjetskog dana borbe protiv siromaštva“, Opština Bijelo Polje je preko Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj podržala projekat „Prijatelji romske zajednice“.

Ovaj projekat će realizovati NVO Romi sa sjevera i NVO Romski pokret u saradnji sa Crvenim krstom Bijelog Polja, OŠ Pavle Žižić, OŠ Dušan Korać i NVO Centar za preduzetništvo.

"Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje kroz mjeru podrške promocija i edukacija iz oblasti ruralnog i održivog razvoja Program mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja izdvaja, između ostalog, i određena sredstva za podršku obilježavanja važnih datuma iz ovih oblasti. Obilježavanje pomenutih datuma sada već tradicionalno organizujemo i podržavamo a sa ciljem podizanja svijesti i edukacije o značaju uloge žena na selu, značaju zdrave hrane u savremenom dobu i važnosti borbe protiv siromaštva u kontekstu održivog razvoja. Ove godine podržaćemo projekat obilježavanja ovih datuma u organizaciji dvije romske nevladine organizacije sa ciljem jačanja integracije roma u zajednicu naše opštine. Podršci su se priključili i Crveni krst Bijelog Polja kao i određene osnovne škole" rekao je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Organizatori Programa manifestacije pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju ovim programima a prisutni će moći da doniraju hranu, odjeću i obuću koja će biti podijeljena najsiromašnijim romskim porodicama iz Bijelog Polja.