Povodom obilježavanja Dana planete zemlje, nevladina organizacija “Kisele vode" u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje i Turističkom organizacijom Bijelo Polje organizovala je međunarodnu konferenciju “Slow Food na Balkanu-Perspektive i mogućnosti”, koja je okupila više od 50 učesnika iz Crne Gore i zemalja iz regiona.

Cilj ove jednodnevne konferencije, koju je organizovala NVO Kisjele vode, jeste da se ukaže na razvoj slow food-a u regionu, sa akcentom na Crnu Goru , te da se podstakne osnivanje novih zajednica.

“Veliko je zadovoljstvo što danas i mi možemo da damo doprinos svjetskoj kampanji i što smo uspjeli da baš ovdje u Bijelom Polju okupimo izlagače i učesnike iz četiri zemlje regiona, kao i goste iz Turske. I mi danas, sa ovog mjesta, šaljemo jasan glas da želimo da očuvamo našu planetu i da želimo da saučuvamo bodiverzitet”, poručila je Ramović.

Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović čestitao je jubilej - 30 godina od osnivanja Slow food-a, uz poruku da Bijelo Polje veliku šansu vidi u razvoju poljoprivrede i proizvodnji zdrave hrane, koja mora postati sastavni dio turističke ponude.

„Zato pomno pratimo i podražavamo sve aktivnosti ovog tipa koje se realizuju u našoj opštini, zato mi je veliko zadovoljstvo što smo danas ovdje da pružimo dodatnu podršku i podsticaj da se u narednom periodu još više razmišlja i djeluje u ovom pravcu, kao bi na najbolji način ispromovisali sve ono što krasi bogatu tradiciju našeg kraja“, zaključio potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović.

U cilju obogaćivanja turističke ponude kroz razvoj novih proizoda koji se baziraju na tradicionalnoj hrani i piću razvijene su tusitičko-gastronomske rute, kao što su Vinski puti, putevi sira, Putevi meda, Etnogastronomske staze.

“U prilog ovome ide i činjenica da Slow food zajednica postoji u Crnoj Gori , kao i da smo dio ove mreže na svjetskom nivou. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti kreirati rutu Slow food travela, po standardima Slow food International”, navela  je Kujović.

Da hrana i tradicija Balkana mogu biti pokretači ekonomskog razvoja poručila je i Danica Nešević iz Stalne radne grupe za regionlani razvoj.

“Nedovoljno iskustvo lokalnih proivođača u prezentaciji proizvoda, nedostatak mogućnosti za izlazak na šire tržište i razmjenu iskustava sa primjerma dobre prakse iz zemalja EU u umrežavanju, brendiranju i prodaji lokalnih tipičnih proizvoda, neki su od razloga što je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u partnerstvu sa njemačkom organzacijom za međunarodnu saradnju podržala ovaj događaj”, kazala je Nešević.

U sklopu konferencije, na gradskom trgu organizovan je sajam poljoprivrednih proizvoda.

Organizaciju događaja podržava Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope: Razvoj lanca vrednosti i podizanje kapaciteta”.

 

Izjave učesnika konferencije:

 Pokrivalice sa konferencije i sajma: