Povodom navršavanja 30 godina od smrti istaknutog književnika i novinara, Ćamila Sijarića u Kući Rista Ratkovića održano je književno veče „Između čovjeka i neba“.

Ovaj događaj svojevrsni je omaž Sijariću,  kojim su organizatori, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije, nove generacije upoznali sa višedecenijskim stvaralaštvom ovog vrsnog pripovjedača i romanopisca.

O životu i stvaralaštvu velikog književnika, Bjelopoljca, rođenog u selu Šipovice, Sandžaklije, večeras je govorio direktor JU Ratkovićeve večer poezije, Kemal Musić, koji je istakao da je cijeli Sijarićev opus vezan za Bihor i Bihorce.

“Sugeriše na prapostojanje i postojanje malog, običnog bihorskog čovjeka. Upozorava na pretke i potomke. Na ćudi ljudske. I na ćudi planine”, kazao je Musić.

On je rekao da se djelo Ćamila Sijarića skoro uvijek kreće između čovjeka i neba, kako je i naslovljen večerašnji program.

“Možda zbog toga što se razdaljina između živih i mrtvih često podudara sa jednostavnom nemogućnošću postojanja i nemogućom postojanošću jednostavnosti. Njegovo djelo živi u znaku  neprestanog preispitivanja paradoksalnosti prošlih vremena, bivših ljudi i vjerovanja”, naveo je Musić.

O Ćamilovim pripovjetkama, objavljenim u knjizi ''Priče iz hiljadu i jedne noći'', u izdanju Radija Bijelo Polje, govorio je direktor Dragić Rabrenović, koji je istakao da je malo ko, kao Sijarić, poznavao ljudsku dušu, bol, patnju, ljubav i to za domom, za zemljom, voljenom osobom, za izgubljenom mladošću.

“Obično se kaže da pisci pišu o onome što najbolje znaju, iako onda nikada ne bi nastala neka od najvećih djela da je tako. Ali Ćamil je o onome što je pisao znao sve. O zavičaju, porijeklu, o čovjeku, o tome koliko je mali pred prirodom. Znao je da stvara o realnosti I dobro je poznavao duhovni svijet”, rekao je Rabrenović.

Književno veče „Između čovjeka i neba” ujedno je i jedan u nizu događaja kojim je obilježeno 29 godina postojanja Radija Bijelo Polje. Moderator programa bio je komunikolog Rafet Mulić, a poeziju je govorio profesor književnosti Radoman Čečović.

 

Izvor: Radio Bijelo Polje