Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja produžilo je do 19. avgusta rok za prijavu na aktuelni IPARD javni poziv za bespovratnu podršku poljoprivrednom proizvođačima.

Iz tog Vladinog saopštili su da poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati na drugi IPARD javni poziv za podršku investicijama u primarnu proizvodnju, kroz koji mogu ostvariti bespovrtanu podršku u iznosu od 60 do 70 odsto ukupne investicije.

Prvobitni rok za dostavljanje aplikacija bio je 19. maj.

„S obzirom na situaciju izazvanu pandemijom COVID19 u kojoj su potencijalni korisnici mogli imati poteškoća u sakupljanju obimne neophodne dokumentacije, Ministarstvo je produžilo trajanje javnog poziva kako bi ostavilo dovoljno vremena i prostora korisnicma da kvalitetno spreme projekte i uspješno konkurišu“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da dosadašnje interesovanje proizvođača ohrabrujuće.

Poljoprivrednicima je kroz ovaj javni poziv na raspolaganju novih 12,3 miliona EUR bespovratne podrške, iz fondova Evropske unije i nacionalnog budžeta.

„Registrovana poljoprivredna gazdinstva kroz ovaj poziv mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od deset hiljada EUR do 500 hiljad EUR i ostvariti podršku od šest hiljada EUR pa do 350 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da je osnovna bespovratna podrška 60 odsto od prihvatljive investicije.

„Za mlade farmere (do 40 godina), podrška je 65 odsto, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 7o odsto prihvatljive investicije“, dodaje se u saopštenju.

Kroz taj javni poziv podržava se sektor proizvodnje mlijeka, mesa, jaja, zatim sektori voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, kao i sektori ribarstva i akvakulture.

„Proizvođači mogu izgraditi ili rekonstruisati objekat, nabaviti opremu, mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, izgraditi sistem navodnjavanja“, kazali su iz Ministarstva.

Takođe, podržava se nabavka protivgradne mreže i mreže za zaštitu od ptica, sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta.

Iz Ministarstva su pozvali zainteresovane poljoprivredne proizvođače da daju svoj maksimalan doprinos tako što će dostaviti kompletnu dokumentaciju prilikom apliciranja, kako bi se ubrzao proces odobravanja i ugovaranja podrške, a time i realizacija planiranih investicija.