Pod Pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU Info Centra i partnera, NVO Zero Waste Montenegro u saradnji sa NVO Naša akcija a povodom Evropskog i Međunarodnog dana čišćenja obala, organizuju sjutra čišćenje obala mora, rijeka i jezera u Crnoj Gori. 

Kako se navodi u saopštenju, na Evropski i Međunarodni dan čišćenja obala, više od 10 nevladinih organizacija, međunarodnih institucija, javnih preduzeća, lokalnih sponzora i grupa građana širom Crne Gore udružuju snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada, tako što će čistiti 14 lokacija u 10 crnogorskih opština.

U Bijelom Polju ovu volontersku akciju sprovodi NVO Multimedijal Montenegro u saradnji sa grupom građana naselja Rakonje i Nikoljac, a partneri su Sekreterijat za ruralni i održivi razvoj opštine Bijelo Polje i Komunalno Lim.

Akcija će se sprovesti na gradskoj plaži Vidojevine, a prema riječima koordinatora akcije za Bijelo Polje, Željka Đukića, na inicijativu grupe građana naselja Rakonje i Nikoljac donešena je odluka da se upravo ova popularna plaža očisti i na taj način pošalje poruka javnosti da je potrebno podići nivo svjesti kada je nelegalno odlaganje otpada u pitanju.

"Koristim ovu priliku da pozovem sve zainteresovane građane, posebno mlade da se ključe i kroz ovu volontersku doprinesu očuvanju životne sredine,  na taj način  da pošaljemo jasnu poruku javnosti da je vijeme da promjenimo navike i odgovorno se odnosimo prema okolini i prirodniom ljepotama grada i države", poručio je Đukić.

Prema riječima za sve zainteresovane građane koji žele da se uključe u ovu volontersku akciju će biti obezbjeđene majice sa motivima EU, rukavice i kese a predviđena su iznenađenja i pokloni.

Akcija počinje u subotu 19. Avgusta sa početkom u 12 sati.

Takođe, dodao je da će  se na svim lokacijama čišćenja pratiti i poštovati preporučene epidemiološke mjere Instituta za javno zdravlje i NKT-a, kao i posebne mjere u vezi zaštite od virusa COVID-19 na akcijama čišćenja, u koje će sve učesnike i učesnice uputiti lokalni koordinatori i koordinatorke.