Za potrebe javnih ustanova i institucija koje su prepoznate kao veliki zagađivači vazduha, Opština je obezbijedila sredstva za nabavku filtera i prečišćivača na dimnjacima, saopšteno je iz Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Za tu namjenu, Opština Bijelo Polje je obezbijedila 60 hiljada eura preko nadležnog sekretarijata.

“Na taj način doprinijeće se smanjenju zagađenja vazduha u zimskom periodu kada zbog brojnih faktora imamo povećan stepen zagađenja vazduha PM 10 i PM 2,5 čestica u Bijelom Polju. Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj biće zadužen za realizaciju ovih sredstva u skladu sa namjenom za koju su predviđena“ – kazao je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

On navodi da je tenderska procedura završena, pa se vrlo brzo očekuje instalacija ovog sistema u Centru za djelatnosti kulture, koja je prepoznata kao jedan od većih zagađivača u centru grada, a planirana je ugradnja filtera na još nekoliko državnih institucija i javnih ustanova u Bijelom Polju.

Ćorović je pozvao sve sugrađane u zajedničku borbu za životnu sredinu, koja podrzumijeva prelazak sa zastarjelih sistema za grijanje koji koriste štetna goriva , na neki od ekološki prihvatljivijih vrsta goriva i na taj način doprinesu smanjenju zagađenja vazduha u našem gradu.