Povodom Međunarodnog dana prevencije nasilja u školama – Dana ružičastih majica, opštinska Kancelarija za mlade u partnerstvu sa Sekretarijatom za lokalnu samoupravu i Odjeljenjem bezbjednosti Bijelo Polje organizovali su kampanju pod sloganom "Protiv nasilja, za prijateljstvo".

U okviru kampanje koja je realizovana sa učenicima osnovnih škola „Marko Miljanov“, „Dušan Korać“ i „Risto Ratković“ kao i srednjih škola Gimnazije "Miloje Dobrašinović", Elektro-ekonomske škole i Srednje stručne škole održane su radionice u ovim školama, na kojima su prisutni učenici upoznati sa problemom nasilja.

Cilj ove kampanje jeste podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju u školama, kazala je Dina Mustajbašić, zamjenica sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

„Dan ružičastih majica se održava svake poslednje srijede u februaru, a njegovim obilježavanjem želimo da ukažemo na sve veću zastupljenost vršnjačkog nasilja u školama. Današnjom kampanjom želimo da podignemo svijest o vršnjačkom nasilju, razgovaramo o ovom važnom problemu i svi zajedno pošaljemo jasnu poruku koja glasi – reći ne vršnjačkom nasilju“, istakla je Mustajbašić.Snežana Nedović, samostalna policijska inspektorka Odjeljenja bezbijednosti Biijelo Polje, kazala je da Odjeljenje bezbjednosti i ove godine obilježva Dan ružičastih majica, kako bi se djeca i mladi upoznali sa negativnim aspektima koje vršnjačko nasilje nosi sa sobom, načinima suprotstavljanja ovoj negativnoj društvenoj pojavi, i adresama na kojima se može potražiti pomoć.

,,Želimo da pošaljemo jasnu poruku da se o vršnjačkom nasilju priča, jer je to problem koji je prisutan svuda oko nas, pa i u Bijelom Polju, ali je to rješiv problem ako se o tome govori i ako se potraži prava pomoć. Cilj nam je da pokušamo da smanjimo stopu vršnjačkog nasilja a ako u tome uspijemo bar kod jednog učenika, onda smo našu misiju ispunili. Nadamo se da će se vršnjačko naselje suzbiti i da njegova eskalacija neće više biti prioritet na našim prostorima“, kazala je Nedović.

Izvor: Radio Bijelo Polje