SPORT U BIJELOM POLJU

Bijelo Polje je grad mladih i sporta, a tu konstataciju možemo potvrditi djelovanjem 38 sportskih klubova sa 2100 registrovanih članova u više sportskih grana.

Sport u Bijelom Polju je zastupljen više od jednog vijeka. Naime, davne 1916. godine fudbalsku loptu u Bijelo Polje prvi su donijeli austrougarski vojnici koji su, boraveći u kući čuvenog književnika Rista Ratkovića, na Latinskom groblju gdje se nalazi zaravan u slobodnom vremenu igrali fudbal. Mještani su brzo zavoljeli ovaj sport pa su i sami počeli da oponašaju ono što su viđeli od vojnika, što je 1922.godine uslovilo formiranjem prvog sportskog kluba u Bijelom Polju – FK “Sloga”.

Opština Bijelo Polje je osnivač 5 sportskih klubova:

Fudbalski klub “Jedinstvo”

Košarkaški klub “Jedinstvo 1950”

Odbojkaški klub “Jedinstvo”

Rukometni klub “Jedinstvo”

Atletski klub “Jedinstvo”

Lokalna uprava Bijelog Polja, kroz JU Centar za sport i rekreaciju nesebično pomaže i finansira rad sportskih klubova, kako onih kojima je osnivač, tako i privatnih klubova koji doprinose razvoju sporta u našem gradu.

Svojim postojanjem i zalaganjem, sportski klubovi i brojni bjelopoljski sportisti su dali nemjerljiv pečat sportu i proslavili su ime našeg grada širom svijeta.

Malo je gradova u Crnoj Gori koji se mogu pohvaliti sa sportistima kao Bijelo Polje, a posebno sa onima koji su osvajači medalja sa Olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava.