Najstarija kulturna manifestacija te vrste, Festival dramskih amatera, pedeset prvi po redu, svečano je sinoć otvoren u Bijelom Polju.

Prije otvaranja festivala u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba slika akademske slikarke Tijane Gordić, pod nazivom "Jedno mjesto."

Otvarajući festival, predsjednik Opštine Petar Smolović je podsjetio da je Bijelo Polje grad bogate kulturne tradicije - "grad koji je iznjedrio brojne umjetnike koji su stvorili djela neprolazne vrijednosti."

"Festival dramskih amatera je više od pola vijeka mjesto okupljanja najboljih ostvarenja iz oblasti dramskog amaterizma Crne Gore i sredina u kojoj je kultura postala važan i dominantan javni sadržaj”, kazao je Smolović, poželivši gostima i učesnicima prijatan boravak u gradu u kojem umjetnost i srdačnost bivstvuju zajedno vijekovima.

"Gotovo da ne postoji časnije niti uzvišenije dužnosti nego ovdje ispod zelenog Obrova a pored zamišljenog Lima, u gradu pjesnika i književnika, festivala i umjetnika, u gradu gostoprimstva i jednakosti biti domaćin onima koji iznova oživljavaju slavna djela slavnih pisaca i sa ovih dasaka opijaju našu dušu slatkim sokovima pozorišta”, kazao je direktor Centra za kulturu Milko Kovačević.

Tokom pet decenija, napomenuo je Kovačević, izvedeno je više od 400 predstava, režiju potpisalo više od 170 režisera, svoju ulogu odigralo više od šest hiljada glumaca, a pozorišne predstave odgledalo više od 70 hiljada pozorišnih zaljubljenika.

“Nije li ovo, dragi prijatelji, dovoljan razlog da kažemo svi kako nam festival treba i kako smo svi u obavezi da ga njegujemo, unapređujemo, da mu osmišljavamo nove sadržaje i otvaramo nove vidike”, kazao je Kovačević.

On se osvrnuo i na odnos Ministarstva kulture.

“Ministarstvo kulture nema pravo da ćuti nad pozorišnim amaterizmom u Crnoj Gori, niti ima pravo da ćuti nad najstarijim festivalom u državi u godini kada se u Bijelom Polju obilježava sto godina od prve pozorišne predstave”, naveo je Kovačević.

Na prvoj večeri festivala nastupili su domaćini predstavom “Danilo”, za koju tekst i režiju potpisuje Dragan Koprivica.

U predstavi "Danilo" igra iskusna ekipa bjelopoljskih glumaca, Slađana Bubanja Merdović, Jusuf Bajramspahić, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović i Nela Terzić, uz podmlađeni dio ansambla Mihaila Drobnjaka, Milicu Jeremić i Saru Kurgaš.

Dizajn svjetla potpisuje Vlado Tomović, a scenografiju, dizajn zvuka i izbor muzike Milivoje Mićo Kovačević.

Učesnike, goste i publiku pozdravio je i predsjednik Savjeta 51. Festivala dramskih amatera Crne Gore Moamer Kasumović.