Danas je u Gradskom parku u Bijelom Polju održana centralna proslava Dana državnosti i 81 godišnjica od 13. jula 1941. – dana ustanka i početka borbe protiv fašizma.

Centralnoj proslavi koju su organizovali SUBNOR i Opština Bijelo Polje, prisustvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i predstavnici Vlade Crne Gore, poslanici u Skupštini, političkih partija i boračkih organizacija iz Crne Gore i bivših jugoslovenskih republika.



Predsjednik Petar Smolović je rekao da je 13. jula nepokorna Crna Gora ustala prva i dala primjer mogo većim i jačima, podsjećajući da je “tirjanstvu stati nogom za vrat”, ljudska dužnost najsvetija.

“Crna Gora je na oltar slobode položila 17.000 žrtava, u Drugom svjetskom ratu poginulo je preko 7.000 boraca, njih 153 proglašeni su narodnim herojima. A bjelopoljci su pristupili narodnooslobodilačkom pokretu kao pripadnici različitih nacija i vjeroipovjesti vođeni revolucionarnom idejom slobode, pravde i jednakosti” – kazao je predsjednik Smolović.



On je dodao da nacionalizam je najopakija bolest čovječanstva, a njen terminalni stadijum je fašizam sa kojim je borba neprestana.

“Događanima kakav je 13. jul - posjedovanje tradicionalnih moralnih i etičkih vrijednosti, krunisanih hrabrošću, te duhovna vertikala nepokornosti, ostace upamćena kao podvig, koji je zadivio čovječanstvo. Ta iskra iz crnogorskog kamena zapalila je vatru antifašističke borbe u porobljenoj Evropi” – zaključio je predsjednik Smolović.

Prisutnim zvanicama obratio se i predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Zuvdija Hodžić.

„Dok su se drugi borili za slobodu – Crnogorci su svoju neprestano branili. Dok su drugi sanjali o životu u slobodi, u Crnoj Gori se u njoj živjelo“ - poručio je Hodžić.

 
On je istakao da je Trinaestojulski ustanak najveći datum u crnogorskoj istoriji.

„Taj 13. jul 1941. vizionarski je potvrdio riječi Petra I i svojom veličanstvenošću crnogorski narod u svijetu proslavio“, kazao je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Na centralnoj proslavi Dana dražvnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda, danas u Bijelom Polju zaslužnim borcima Narodnoslobodilačkog rata uručene su i medalje „Borac protiv fašizma“.

Ovo odlikovanje dobili su zaslužni borci – dr Rajko Stevović, Tule Međedović, Marko Vojinović, a priznanje je dodijeljeno i SUNBOR-u Crne Gore.

Priznanja „Borac protiv fašizma“ na svečanoj akademiji „Vječna je Crna Gora“ uručili su predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović i Zehra Balić iz UBNOR-a Bijelo Polje.

U bogatom kulturno umjetničkom programu su učestvovali i Gradski hor, KUD Tekstilac i crnogorski muzičar Dejan Škuletić.