Opština Bijelo Polje, preko Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, potpisala je danas ugovore sa 17 poljoprivrednih proizvođala, koji su dobili besplatne plastenike sa sistemom za navodnjavanje u okviru mjere za razvoj plasteničke proizvodnje.

Predsjednik Smolović je istakao da Opština Bijelo Polje za ovu mjeru poljoprivrednicima izdvojila 40 hiljada eura, te da u kontinuitetu radi na razvoju poljoprivrede i ruralnog područja, redovno izmirujući sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima.

“Poljoprivrednici su uvijek prvi na listi prilikom isplata, tako da nemamo nikakvi neisplaćenih dugovanja, već se trudimo da podrška iz godine u godinu bude sve izdašnija, te prilagođena njihovim potrebama. Riješili smo i otkup mesa i mlijeka, a preostalo nam je i da riješimo pitanje proizvodnje i prodaje voća i povrća, te je i dodjela plastenika jedan korak ka tome. U tom kontekstu, važno je istaći da nama ne treba da izvozimo voće i povrće, jer ga možemo prodavati i u našoj državi i to hotelijerima, ali je za to potrebno da imamo visok nivo kvaliteta, da to budu sertifikovani proizvodi, te da ih možemo snabdijevati u svakom trenutku”, istakao je Smolović, poručujući da će Opština nastaviti da pomaže poljoprivrednike.

Bjelopoljka Amela Salković, koja se bavi uzgojem cvijeća i povrća, jedna je dobitnica plastenika, koji će joj, kako je kazala unaprijediti i olakšati posao.

“Sadim sezonsko cvijeće, a planiram da krenem i sa jesenjom proizvodnjom, pa onda i osmomartovskom. Pored toga, prodajem i rasade paprika, paradajiza, tikvica, patlidžana, pa mi je zaista bio potreban ovaj plastenik. Aplicirala sam nekoliko puta i sada sam konačno uspjela da ga dobijem, tako da sam zahvalna lokalnoj samoupravi na pomoći” - kazala je Salković.

Među 17 poljoprivrednika koji su dobili plastenik je i mladi Haris Ćatović, koji je naveo da će mu pomoć značiti, kao i da bi ubuduće trebalo biti još više ovakavih mjera podrške.

“A sve u cilju da se vrijednim poljoprivrednicima omogući da što lakše proizvode, a potom i plasiraju svoje proizvode”, kazao je Ćatović.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović je kazao da je riječ o kvalitetnim plastenicima,  metalne konstrukcije, površine 100 kvadrata, sa sistemom za navodnjavanje – kap po kap, te da je za ovaj  vid podrške poljoprivrednim proizvođačima izdvojeno 40 hiljada eura.

On je podsjetio je da je tokom poslednje dvije godine dodijeljeno 30 plastenika koji su namijenjeni za profesionalnu biljnu proizvodnju.

“Realizacijom ove mjere poljoprivredni proizvođači će dobiti nove prostore gdje mogu vrlo kvalitetno kontrolisati klimatske, hranidbene i ostale uslove potrebne za rast i razvoj određenih biljnih i cvjećarskih kultura, te sebi omogućiti dodatni izvor zarade”, poručio je Ćorović.